Ronaldo'nun serveti Messi'ye 10 milyon avro fark attı

Futbol sitesi Goal tarafından hazırlanan ve kişisel servetleri açısından dünyanın en zengin futbolcularını gösteren “Goal En Zenginler” listesi açıklandı.
Ronaldo'nun serveti Messi'ye 10 milyon avro fark attı

Dijital spor içeriği sağlayıcısı Perform çatısı altında faaliyet gösteren futbol sitesi Goal (www.goal.com), en varlıklı futbolcuları gösteren “Goal En Zenginler 2015” listesini paylaştı.

Önceki yıllardan farklı olarak 10 yerine 20 oyuncunun yer aldığı listenin ilk sırasında, bu yıl da Real Madrid’in futbolcusu Cristiano Ronaldo yer aldı. 2014 yılında 148 milyon avro olan kişisel servetini 62 milyon avro artırarak 210 milyon avroya çıkaran Ronaldo’yu, 200 milyon avroluk serveti ile Lionel Messitakip etti. Ronaldo ile Messi’nin servetleri arasındaki 2 milyon avroluk fark bu yıl 10 milyon avroya yükseldi.

İki futbolcunun kişisel varlıkları, net satışlar bazında Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşları arasına girebilecek kadar büyük. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) en büyük sanayi kuruluşlarını gösteren listesine göre, Ronaldo’nun lira karşılığı 588 milyon olan serveti 137. sırada yer alabiliyor.

Messi ise 560 milyon liralık serveti ile Türkiye’nin en büyük 146. sanayi kuruluşu olarak listede kendisine yer bulabiliyor. Sıralamanın ilk 10’unda yer alan futbolcuların toplam serveti olan 3 milyar 314 milyon lira, en büyük 16. sanayi kuruluşunun 2013 yılı net satışlarından daha fazla bir tutara denk geliyor.

"Futbolcuların banka hesapları araştırmaya dahil değil"

Goal En Zenginler 2015’te geçen yıla kıyasla önemli değişiklikler görülüyor. Geçen yıl 85 milyon avro ile 6. sırada bulunan Neymar ve ailesi bu yıl 135 milyon avroya yükselen serveti ile üçüncülüğe yükselmiş durumda bulunuyor. Barcelona forması giyen Neymar, yakın maddi ilişkileri nedeniyle listede ailesi ile birlikte gösteriliyor.

2014 yılı listesinde 8. sırada bulunan Zlatan Ibrahimovic, 69 milyon avrodan 105 milyon avroya çıkan servetiyle bu yıl dördüncülüğe yükselirken, geçen yılın dördüncüsü Wayne Rooney, servetindeki önemli artışa karşın beşinciliğe geriledi. Sıralamada bir sıra gerileyen diğer bir isim de Kaka oldu. Kaka beşincilikten altıncılığa gerilemesine karşın, kişisel varlıklarının toplam tutarı 100 milyon avroya yaklaştı.

Bir yıl içinde servetine 2 milyon avro daha ekleyen Samuel Eto'o, 3. sıradaki yerini kaybederek yedinciliğe düştü. Geçen yıl Goal En Zenginler listesinde ilk 10’a giremeyen Raul, bu yıl 85 milyon avroluk servetiyle kendisine 8. sırada yer bulurken, Ronaldinho 78 milyon avroluk servetini 83 milyon avroya yükselterek, 9. sırada yer aldı. Listenin 10. sırasında ise geçen yıl sıralamaya giremeyen 80 milyon avroluk servetiyle Frank Lampard bulunuyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Perform Türkiye Genel Müdürü Emre Uğurlu, "Goal En Zenginler" listesinin spor ve ekonomi çevreleri tarafından her yıl büyük bir heyecanla beklendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Futbolcuların sponsorluk gelirlerinden taşınır ve taşınmaz mallarına, transfer bedellerinden yıllık ücretlere kadar tüm kalemler araştırmaya dahil ediliyor. Finansal mahremiyete gösterilen özen nedeniyle banka hesapları araştırma dışında tutuluyor. Oyuncuların gelirleri bulundukları ülkedeki vergiler düşüldükten sonra belirleniyor. Bu faktörler, Goal En Zenginler listesini bu alandaki en gerçekçi çalışma kılıyor. Kapsamı genişletilerek 20 oyuncunun dahil edildiği listenin, bu hali ile önümüzdeki yıllar için de ipucu vereceğini düşünüyoruz.”