Ruanda Büyükelçisi, MÜSİAD Konya Şubesi’ni ziyaret etti

Ruanda Büyükelçisi, MÜSİAD Konya Şubesi’ni ziyaret etti

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Konya’ya gelen Ruanda Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza, MÜSİAD Konya Şubesi’ni ziyaret etti. Başkan Dr. Lütfi Şimşek ile görüşen Büyükelçi Williams Nkurunziza’ya MÜSİAD ve Konya sanayisi hakkında bilgiler verildi.

Ziyarette konuşan Ruanda Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza, Konya ile Ruanda arasındaki karşılıklı ticaretin artırılması gerektiğine dikkat çekti. Büyükelçi Nkurunziza,  “Konya üretiyor, üretmeyi seviyor ve çok üretken bir şehir. Konya ile Ruanda’nın iş birliği konusunu geliştirmeliyiz. Ruanda ile Konya arasında nasıl ortak iş çıkabiliriz bunun için bu ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz. MÜSİAD Konya şubesinin çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Konya ile Afrika arasındaki ilişkiyi büyüttüğünüz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Konya’ya gelmekten ve MÜSİAD’ta olmaktan mutluyum.  DEİK Ruanda İş Konseyi Başkanlığı görevini yürüten üyeniz İbrahim Özen bey, iki ülke arasında önemli bir iş aktörü olmuştur. İkili ilişkilerimizin geliştirilmesine katkı sağlayacağına inancımız tamdır.

Ayrıca  FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişimine karşı Türk insanın direnci ve demokrasisine bu derece sahip çıkması bizi çok etkiledi. Biz Türkiye ile birlikteyiz. Türk insanın göstermiş olduğu birliktelik bütün dünyaya örnek olmuştur” ifadelerini kullandı.

2-048.jpg

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek’te “MÜSİAD Konya şubesi olarak son yıllarda Afrika pazarını yakinen takip etmekteyiz. Bu anlamda birçok Afrika ülkesine seyahatler düzenledik. Bende aktif olarak bu ziyaretlere katıldım. Ruanda’yla ilgili de güzel izlemler ve geri dönüşler almaktayız. Konya olarak Ruanda’yı ve Afrika’yı önemsiyoruz. Bunun en açık göstergesi ise üyelerimizden üç isim Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda (DEİK), Afrika konseyinde başkanlık görevini yürütmektedir. Mehmet Ali Korkmaz Sudan İş Konseyi Başkanlığını, Mehmet Ali Kuntoğlu da Demokratik Kongo Cumhuriyeti İş Konseyi başkanlığını ve İbrahim Özen ise Ruanda İş Konseyi başkanlığı görevini başarılı bir şekilde sürdürmektedirler. Üyelerimiz içerisinde dış ticaret ve yeni pazarlarla ilgili bir iş adamı grubu oluşturduk. Özellikle Afrika ile ilgili çalışmalar yürüten gurubumuz her pazartesi günü toplanarak Afrika ile ilgili nerede ne yapabiliriz, ne üretebiliriz, ne satabiliriz ve ne satın alabilirinizin yollarını aramaktadır. Bu hafta sonunda Nijerya’ya bir heyetimiz yola çıkacak. Heyetimiz Nijerya’nın 3 eyalettin de temaslarda bulunacaktır.

3-039.jpg

Türkiye ve MÜSİAD olarak Afrika’da yapılacak ve atılacak her türlü adımın her iki ülke insanına fayda verecek özelliklerde olmasını önceliyoruz. Tek taraflı kazanımlar ya da avantajlar uzun ömürlü ve insani olmaz. MÜSİAD’ın felsefesinde de, eğer biz bir kalkınma süreci içerisindeysek, muhataplarımızın da kalkınmasını önemseriz. Tek başına bizim kalkınmamız ya da büyümemiz dünyada adaleti temsil etmez. Biz muhataplarımızla birlikte kalkınmayı önemsemekteyiz.

Türkiye, geçtiğimiz günlerde büyük sıkıntı ve zorlukları atlattı. Türk milleti siyasi istikrarına ve güven ortamına fiili olarak kendisi sahip çıktı. Milli irade Türkiye’de siyasi istikrarın ve güven ortamının bozulmasına müsaade etmedi. Bu da şunu gösteriyor ki, önümüzdeki günlerde Türk iş alemi yurt dışında daha da etkili işler yapacak. Bunun yanın da Türkiye yabancı yatırımcıların hedefinde ve ilgi alanlarında olacak.

Bu çerçevede biz de gerek Afrika ve gerekse de Ruanda ile ilgili üzerimize düşen her türlü gayreti göstereceğiz” dedi.

Başkan Şimşek, ziyaretin anısına Ruanda Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza’ya hediye taktim etti.

4-026.jpg