'Rum tarafı yaptığı yanlıştan dönmek yerine bizi suçlamayı sürdürüyor'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Rum tarafı yaptığı yanlıştan dönmek yerine bizi suçlamayı sürdürmekte, müzakere etmek istemediğimizden mazeret uydurduğumuzu iddia etmektedir." dedi.
'Rum tarafı yaptığı yanlıştan dönmek yerine bizi suçlamayı sürdürüyor'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafının "Enosis (Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakı) referandumunun okullarında kutlanması" kararından geri adım atmamasına ilişkin, "Rum tarafı yaptığı yanlıştan dönmek yerine bizi suçlamayı sürdürmekte, müzakere etmek istemediğimiz için mazeret uydurduğumuzu iddia etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Akıncı, yaptığı yazılı açıklamada, Rum lider Nikos Anastasiadis'in geçen yıl İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde yapılan bir yemeğe katılmasını ve yemekten sonra BM Genel Sekreteri Espen Barth Eide ile görüşmesini protesto ederek müzakerelere katılmadığını belirterek, Kıbrıs Türk tarafının son derece sabırlı tutumu ve çözüm hedefi sayesinde müzakere masasının yeniden kurulabildiğini hatırlattı.

Müzakere masasında son 21 ayda sağlanan ilerlemelerin temel nedeninin, Kıbrıs Türk tarafının federal çözüm doğrultusunda ortaya koyduğu büyük çaba ve gösterdiği yapıcı tutumu olduğunu ifade eden Akıncı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bunu tüm ilgili taraflar çok açık bir biçimde görmüşlerdir. Eğer bugün müzakerelerde, 5'li konferansın toplanma aşamasına ulaşılmışsa, bunda Kıbrıs Türk tarafının aldığı inisiyatiflerin büyük rolü vardır. Rum tarafında aynı yaklaşımı ne yazık ki görememekteyiz. Büyük bir sabırla yürüttüğümüz müzakerelerde, aylardır kararlara etkin katılım kavramının içini doldurmaya bile yanaşmamaktadırlar.

Bu tür olumsuz yaklaşımlar karşısında asıl sabrı tükenen taraf, Kıbrıs Türk tarafıdır. Bunlar yetmezmiş gibi 16 Şubat günü yaşananlar da bardağı taşırmıştır. Rum tarafı yaptığı yanlıştan dönmek yerine, bizi suçlamayı sürdürmekte ve müzakere etmek istemediğimiz için mazeret uydurduğumuzu iddia etmektedir. Bu, boşuna bir çabadır.

Rum tarafında harekete geçen koro, bir ağızdan Türkiye'deki referandumu gerekçe olarak göstermektedir. Bu da hem büyük bir haksızlıktır hem de gerçekle yüzleşmekten kaçmaktır. Seçim ve referandum dönemlerinin hassas dönemler olduğu bir gerçek olmakla birlikte Türkiye'nin böyle bir talebi olmamıştır. Cenevre'de de konferansın ertelenmesi talebi Türkiye'den değil Yunanistan'dan gelmiştir. 'Enosis' referandumunun okullarda kutlanacak olaylar listesine dahil edilmesinin altında yatan nedenleri unutturup, asıl Rum tarafında seçim havasına şimdiden girildiğini gözlerden saklamaya çalışmakla bir şey elde edilemeyeceğini bilmeleri gerekir."

Kıbrıs müzakereleri, Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

Rum Meclisi, 10 Şubat'ta Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını öngören Enosis referandumunun yıl dönümünde okullarda kutlanması yönünde karar almıştı. 16 Şubat'ta yapılan liderler görüşmesinde ise Rum lider Nikos Anastasiadis, kapıyı sertçe vurarak müzakere masasından kalkmıştı. Taraflar önceden planlanan görüşme takvimi kapsamında ara bölgede bir araya gelecekti, ancak KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın, Rum tarafının "Enosis referandumunun okullarında kutlanması" kararından geri adım atmaması üzerine yarınki liderler görüşmesine katılmayacağı bildirilmişti.