“Ruslar vahşette hepsini geçti’

“Ruslar vahşette hepsini geçti’

Suriye’yi ve Türkmen bölgesini yakından tanıyan Gazeteci-Yazar Hüseyin Bozan’la  bölgeyi ve savaşı konu alan bir söyleşi gerçekleştirdik. Giriş kısmını bu kez çok kısa tutuyorum çünkü zaten içeriği dolu dolu. Hüseyin Bozan tam bir dava adamı ve tam bir mücahit. Rus uçaklarının saldırılarını ve vahşetini gözyaşlarıyla anlatıyor. İşte tecrübeli gazeteci ile ‘’nokta mesabesinde’’ gerçekleştirdiğimiz söyleyişi;

Hüseyin ağabey kendinizi tanıtır mısınız? Hikayenizi dinlemek isterim.

 
Adım Hüseyin Bozan. Halep'in Havahöyük Türkmen köyündenim, Halep'te üniversite okurken 2011 yılında Dera'da direnişin başlamasıyla bende yapılan zulme dur demek adına Halep'te gösterilere katıldım ve ilk gösteriye 22 Nisan 2011'de Halep'in kuzey kırsalındaki Marea'da Şehit Abdulkadir Salih'le birlikte katıldım. Temmuz 2012'de ÖSO'nun Halep'e girmesiyle bende silahlı eylemlere katıldım sonra Ağustos ayında birkaç arkadaşımla birlikte Suriye Türkmen Haber Ajansı'nı kurarak gazeteciliğe amatör olarak başladım, Kasım 2012'de Türkmen Haber Ajansı'nı kurduk ve bir sene Genel Müdürlüğünü yaptım, IŞİD'in Türkmen köylerine baskıları ve ailemi tehditleri nedeniyle ajanstan sonra istifa edip Türkiye'ye geçtim Ocak 2014'te Orhangazi Ülkü Ocakları'nın Suriye'ye yardım kampanyasıyla tekrar gazeteciliğe döndüm ve Mart 2014'te Türkmen Ajans'ı kurdum ve o günden bu yana hep iki ülke arasında gidip geldim ve Suriye'deki Türkmen ve mazlumların sesini duyurmaya çalıştım. 

suriyede-hayat-(7).jpg


Suriye’de ki son durumu çok yakından bilen bir iolarak değerlendirir misiniz hocam?

 
Suriye'de durumlar gün geçtikçe kötüye gidiyor özellikle de Rusya'nın müdahalesiyle birlikte Suriye'de katliamlar arttı, her gün oluk oluk kan akıyor ve diktatör zalim Esed ilerliyor.Muhaliflerin İdlib, Cisir Şugur ve Ebuzuhur askeri havaalanı ele geçirmesi ardında Gab Vadisi üzerinden sahile ilerlemesi Esed'in müttefiklerini harekete geçirdi ve 23 Kasım 2015'te Rusya ülkeyi işgale başladı. Rusya'nın hava desteğiyle Esed ve yandaşı paralı şii terör örgütleri karadan Türkmen ve Kürt dağlarıyla Halep'te üstünlüğü sağlamış durumda, Türkmen ve Kürt dağlarının stratejik tepelerini ele geçiren rejim Halep'in kuzey kırsalıyla bağını kesmek için Rus hava desteğiyle başlattığı saldırılar sonucu kentin kuzey kırsalla bağını kesti böylede giderse kuzeyde tekrar komşusu olacaktır. Rejimin Halep'le kuzey kırsal arasındaki bağı kesmesiyle Muhaliflerin sıkıntılı durumunu fırsat bilen terör örgütü PYD ve IŞİD eşzamanlı saldırılara başladı buda Türkiye'ye yeni göç dalgasını başlattı, şuan sınır kapısında yaklaşık 50 bin sivil sınırda Türkiye'ye giriş için kapıların açılmasını bekliyor. 

suriyede-hayat-(6).jpg

Peki Türkiye PYD ve PYD kantonlarına karşı nasıl bir tavır almalı?

 
PYD, Suriye'de direnişin başlaması ve sonrasında Arap Pınar'ındaki Kürtlerin rejime karşı direnişe katılmasıyla El-Muhaberat destekli Suriye PKK'sı tarafından Kürtleri bastırmak için kuruldu. PKK'nın Suriye uzantısı olan örgüt Türkiye'nin güneyde Şırnak'tan Fırat'a kadar uzanan hatta komşusudur. 
PYD, Türkiye'nin güneyindeki Cizre, Suruç ve Sur'daki terör eylemleriyle paralel bağlantılıdır, kantonlar ise Türkiye düşmanı batılı istihbarat elemanları ve terör örgütlerinin eğitim yatağıdır. 
Türkiye güneydoğu'daki terör saldırılarını bitirmesi için IŞİD'e karşı düzenlediği saldırıların aynısını PYD'ye karşıda düzenlemelidir en azından doğudaki saldırıları durdurur karadan müdahele ederse de ki etmelidir o zamanda Halep ve Türkmen Dağı'ndaki katliamları durdurur. Türkiye acilen PYD'ye karşı karadan müdahale yapmalıdır yılanın başı küçükken ezilmelidir. 

suriyede-hayat-(5).jpg

Cenevre 3 müzakerelerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Buradan Suriye için bir çözüm çıkar mı?

 
Cenevre müzakereleri Suriye'de rejimin katliamlarını aklamak, elini güçlendirip tekrar meşruiyetini kazandırmak için yapılan bir toplantıdır,ilk iki toplantısından hiçbir sonuç çıkmayan Cenevre'nin üçüncüsünden de Suriye halkı için hiçbir şey çıkmaz. 

suriyede-hayat-(4).jpg


Türkmen dağını, Bayırbucak bölgesini ve Mayada’nın son halini değerlendirir misiniz? Suriye’de ki abluka altındaki bölgelerde ki son durum ne?

 
Rusya'nın Suriye'ye müdahalesiyle birlikte rejimin Rus hava desteğiyle Türkmen Dağı'na başlattığı saldırılar sonucu rejim dağın stratejik tepelerini ele geçirdi ve dağın yüzde 80'i gibi bir oranına sahip oldu, Dağ'daki Türkmen, Arap ve Çeçenler, ellerinde kalan az sayıda köyü muhafaza edebilmek için Esed rejimi ve destekçilerine karşı mücadeleyi sürdürüyor. 
Madaya'da Esed ve Hizbullah'ın kuşatması devam ediyor, 40 bin civarında sivilin yaşadığı ilçeye Birleşmiş Milletler tarafından gönderilen yardımların büyük bir oranı rejimin engeli nedeniyle hala girmiş değil. 
Hama ve Humus'ta 150 bini Türkmen 250 bin sivil rejim ve Hizbullah kuşatması altında zor şartlarda yaşmaya çalışıyor, Şam'ın doğu ve batı kırsalında da 200 bin civarında sivil yine aynı şekilde kuşatma altında yaşıyor. Deir Ezzor'da 280 bin sivil IŞİD ve Esed kuşatması altında yaşıyor ve kuşatma bölgelerine Rus uçakları tarafından vahşice saldırılar düzenleniyor. 

suriyede-hayat-(3).jpg

Hocam Suriyeli muhaliflerle bir bağlantınız var mı? Ya da muhaliflerin önde gelen isimleriyle bir tanışıklığınız var mı?

 
Suriye Devrim Koordinasyon Birliği'nin Türkmen temsilcisiyim ve Muhalif komutanların birçoğuyla da bağım vardır özellikle de Halep bölgesindekilerle.

 
Mısır’ın son durumunu değerlendirir misiniz?

 
Mısır'da Mursi'yi darbeyle devirip başa gelen Sisi, iktidarında ülkede yolsuzluk ve pahalılık başını almış gidiyor, halk devriminin 5. yıl dönümünün ardından Giza, İskenderiye, Buhayra, Port Said, Şarkiyye, Minufiye, Dekahliye, Dimyat, Kefr eş-Şeyh, El-Feyyum, Beni Suveyf ve Minya'da "Katil düşsün, pahalılık son bulsun" adı altında sokaklara inerek gösteriler düzenledi. 
Ülke'deki yolsuzluk ve pahalılık bu şekilde devam ederse yeni bir devrimin başlaması kaçınılmazdır. 

suriyede-hayat-(2).jpg

Irak’ın genel olarak son durumunu aktarır mısınız? Orada Sünnilerin şimdiki durumu ve konumları nedir?

 
3'e bölünmüş durumda olan Irak'ta hükümet IŞİD'in Bağdat'a olası saldırısının önünü kesmek için şehrin çevresine hendek ve sur inşa ediyor. Ayrıca İran destekli Haşdi Şabi Şii terör örgütü sivil Sünnileri ve ülkede Sünnilere ait camiileri hedef alıyor özellikle de Suudi Arabistan'ın Ayetullah Nemr Bakır'ı idam etmesini bahane eden Şiiler Sünnilere karşı saldırılarını arttırdı. Kuzeyde ise Peşmerge bağımsız Kürt devleti kurmak için IŞİD'i bahane ederek Türkmen topraklarını ele geçirmeye çalışıyor buna karşıda Türkmen cephesi başkanı Erşat Salihi'de onlar Kürt devletini kurarsa merkezi hükümette Türkmenleri yok saymayı sürdürürse bizde Kerkük'ü federal bölge ilan ederiz dedi ki böylede giderse kuzeyde federal yada bağımsız bir devlet kurulacaktır.

SAİD BULUT / YENİ HABER GAZETESİ