Rusya Balkanlardaki üstünlüğünü yitirdi

Çar Nikola ‘Hasta adam’ dediği Osmanlı Devleti'nin paylaşılmasını İngiltere'ye teklif etti. Rusya, 1853 yılında Eflak ve Boğdan'ı işgal ederek savaşa neden oldu.
Rusya Balkanlardaki üstünlüğünü yitirdi

Rusların Sinop'ta Osmanlı donanmasını yakması üzerine 1854 yılında İngiltere ve Fransa Osmanlı Devleti’yle anlaşma yaparak savaşa katıldılar. Boğazlara hâkim olma, Balkanları egemenlik altına alma düşüncelerini uygulamak için koşulların uygun olduğunu gören Rusya harekete geçti. Bu sıralarda 1848 İhtilalleri’nin Avrupa devletlerinin siyasi durumunu sarsması Rusya'nın işini kolaylaştırdı. Rusya'nın Osmanlı Devleti üzerindeki amaçlarını gerçekleştirmesine yalnız İngiltere engel olabilirdi. Çar Nikola "Hasta adam" dediği Osmanlı Devleti'nin paylaşılmasını İngiltere'ye teklif etti. Fakat İngiltere, Osmanlı Devleti'nin varlığını kendi siyaseti bakımından gerekli gördüğü için bu teklifi kabul etmedi. Bunun üzerine amaçlarına tek başına ulaşmak için Rusya Kutsal Yerler sorununu bahane etti.

11-2-2-009.jpg

RUSYA BARIŞ İSTEMEK ZORUNDA KALDI

Kutsal Yerler sorunu ilgili olarak Rusya Osmanlı Devleti'nden; kutsal yerlerde Ortodoks Kilisesi'ne verilmiş haklara saygı gösterilmesi ve Rus Çarı'nın Osmanlı Devleti ndeki Ortodoks tebaayı himaye hakkının tanınması isteğinde bulundu. Osmanlı Devleti’nin egemenlik hakları ile bağdaşmayan bu istekler İngiltere ve Fransa'nın da desteği ile reddedildi. Diplomatik yollarla sonuç alamayan Rusya, 1853 yılında Eflak ve Boğdan'ı işgal ederek savaşa neden oldu. Rusların Sinop'ta Osmanlı donanmasını yakması üzerine 1854 yılında İngiltere ve Fransa Osmanlı Devleti’yle anlaşma yaparak savaşa katıldılar.  Bir süre sonra Piyemonte savaşa katıldı. Kırım’da yapılan savaş Rusya'nın yenilgisiyle sonuçlandı. Rusya barış istemek zorunda kaldı. 1856 yılında barış görüşmeleri için Paris'te Osmanlı Devleti, Rusya, İngiltere, Fransa, Piyemonte, Avusturya ve Prusya'nın katılımıyla bir konferans düzenlendi. 1856 yılında konferans, Paris Antlaşmasının imzalanması ile sonuçlandı. Kırım Savaşı’nın önemi ise savaş sırasında Osmanlı Devleti ilk kez dış borç aldı, Osmanlı Devleti bir Avrupa devleti sayıldı, Rusya Balkanlardaki üstünlüğünü yitirdi ve Islahat Fermanının antlaşma metninde yer alması Avrupa devletlerine Osmanlının iç işlerine karışmada hukuki haklar sağladı. •YİĞİT BERKAY ÇOPUR