'Rusya ile Azerbaycan stratejik ortak iki ülke'

Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev, Azerbaycan ile Rusya arasındaki ilişkileri çok iyi olarak nitelendirerek, iki ülkenin stratejik ortak olduğunu söyledi.
'Rusya ile Azerbaycan stratejik ortak iki ülke'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya, Azerbaycan, İran Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi'ne katılmak için geldiği Azerbaycan'da mevkidaşı İlham Aliyev ile görüştü.

Aliyev, görüşmede, Azerbaycan ile Rusya arasındaki ilişkileri çok iyi olarak nitelendirerek, iki ülkenin stratejik ortak olduğunu söyledi.

Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecinde Rusya'nın önemli rol oynadığını vurgulayan Aliyev, bu role değer verdiklerini kaydetti. Çözüm sürecinin ilerlemesinde Putin'in bizzat katılımının da büyük önem arz ettiğini dile getiren Aliyev, bu nedenle Putin'e teşekkürlerini iletti.

Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de katılımıyla gerçekleştirecekleri üçlü toplantının ülkelerinin ekonomik kalkınmasına, bölgenin güvenliğinin güçlenmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

Putin ise Dağlık Karabağ sorununun Azerbaycan ve Ermenistan için ne kadar acı bir konu olduğunu anladığını söyleyerek, "Her iki ülke için de taviz verecekleri fakat kabul edilebilir bir yol bulunması için çalışacağız. Sorunun çözümünde kazanan her iki ülkenin halkı olsun. Her iki ülke bu zor konuyu bugünün ve gelecek neslin çıkarları çerçevesinde çözüldüğünü anlasın." dedi.

Rusya ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacminin dünyadaki ekonomik kriz nedeniyle düştüğünü hatırlatan Putin, hacmin artırılmasının yollarını bulabileceklerini ifade etti.

Azerbaycan'la enerji ve diğer alanlarda perspektifli projelerinin olduğunu belirten Putin, Azerbaycan'da yaklaşık 600 Rus şirketinin faaliyet gösterdiğini, buraya doğrudan yapılan Rus yatırımlarının 1,5 milyar dolar değerinde olduğunu kaydetti.