'Rusya ile Suriye konusunda aşama kaydettik'

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye konusunda Rusya ile ilerleme kaydedildiğini açıkladı.
'Rusya ile Suriye konusunda aşama kaydettik'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Laos'un başkenti Vientiane'de devam eden Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) 49. Dışişleri Bakanları Toplantısında, ABD Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından dile getirilen tereddütlere rağmen Suriye'de "sendeleyen" ateşkesi güçlendirebilecek muhtemel bir askeri işbirliği üzerinde Rusya ile aşama kaydedildiğini söyledi.

Kerry, ağustos ayının başlarında, Suriye halkının hayatlarında ve savaşın gidişatında nasıl değişiklikler yapılabileceğini ele almayı umduğunu belirtti.

Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerini sürdürmesinin oldukça provokatif ve endişe verici olduğunu söyleyen Kerry, Pyongyang yönetiminin nükleer çalışmalarına son vermemesi durumunda sonuçlarına katlanması gerektiğini bildirdi.

Kerry, Pyongyang yönetiminin nükleer faaliyetlerinin sadece bölge açısından değil uluslararası barış ve güvenlikle ilgili de tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Kuzey Kore'nin Tahran yönetiminden öğrenmesi gerekenler olduğuna dikkati çeken Kerry, "Binlerce yıllık tarihiyle güçlü ve gelişmiş" İran'ın ekonomik yaptırımların kaldırılması için nükleer silahlardan vazgeçme kararı aldığını dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, diğer ülkelerin de bunu yapabileceğini kaydederek, Kuzey Kore'nin kendi silahlarını ve füzelerini geliştirmeye devam eden tek ülke olduğunun altını çizdi.