Rusya: 'Türkiye'yi niye kolay affettiniz' diyorlar

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Cerablus harekâtına Moskova'nın tepkisinin yumuşak olmadığını ve üzerinde iyice düşünüldüğünü söyledi.
Rusya: 'Türkiye'yi niye kolay affettiniz' diyorlar

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısında Suriye'nin Cerablusoperasyonunu ve ülkede devam eden iç savaşı değerlendirdi.

Zaharova, Rus Dışişleri'nin Ankara'nın Cerablus harekâtı için yaptığı yazılı açıklamanın 'bir hayli yumuşak bir tepki' olarak değerlendirildiğine ilişkin yorumlara şu yanıtı verdi:

"Biz tepkimizin yumuşak olduğunu düşünmüyoruz. Aksine bu, üzerinde iyice düşünülmüş ve derin bir analiz sonucunda verilmiş bir tepkiydi. Suriye topraklarındaki tüm eylemler Şam'la koordinasyon içerisinde yürütülmeli."

Ankara-Moskova ilişkilerine de değinen Rus sözcü, "Bazıları, Türkiye'yi neden bu kadar kolay affettiniz, bazıları da neden normalleşme süreci bu kadar yavaş ilerliyor diye soruyor. İlişkiler çabucak bozulabilir ama onarılmaları zaman ve aşamalı adımlar gerektirir" dedi.

Suriye'deki iç savaşın taraflarına itidal tavsiye eden Zaharova, Kürt kenti Haseke'de YPG ve rejim arasında çıkan çatışmalardan duydukları derin kaygıyı dile getirdi ve çatışmaların Suriye'yi nihai olarak yok etmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürdüğünü söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Rus tarafı Haseke'deki çatışmaların durması için çeşitli kanallar üzerinden aktif çabalar gösteriyor. Tarafları itidalli davranmaya çağırıyoruz" diye de ekledi.

Zaharova, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ABD'li mevkidaşı John Kerry'yle yarınCenevre'de yapacağı görüşmede bir numaralı gündemin Suriye olacağını duyurdu. Cenevre'de yarın gerçekleşecek randevu, Lavrov ve Kerry'nin bu yıl içerisindeki yedinci görüşmesi olacak.