"Rusya’daki riskler artıyor"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, rublede son zamanlarda yaşanan oynaklığın ve sert bir şekilde artırılan faiz oranlarının, 2015 yılı için Rusya ekonomisine ilişkin riskleri artırdığını açıkladı.
"Rusya’daki riskler artıyor"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, rublede son zamanlarda yaşanan oynaklığın ve sert bir şekilde artırılan faiz oranlarının, 2015 yılı için Rusya ekonomisine ilişkin riskleri artırdığını açıkladı.

Fitch Ratings’ten yapılan açıklamada,  Rusya Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 10,5’ten tek hamlede yüzde 17'ye yükselttiği hatırlatıldı. Petrol fiyatlarının aşağı yönlü risk oluşturmaya devam ederken Rusya’daki resesyonunun ciddiyetini derinleştireceği ifade edilen açıklamada, "Faiz oranları artırılmadan önce petrol varil fiyatının gelecek sene ortalama 66 dolar seviyesinde olacağını hesaplamıştık.Rusya reel GSYH’sında yüzde 2,8 daralma yaşayabilir" değerlendirmesi yapıldı.

Rublenin bu haftaki performansını değerlendiren Fitch Ratings, "Rublenin değer kaybındaki enflasyonist baskılar reel gelirin erimesine neden olurken, iç tüketimin ve yerel talebe zarar verecek" ifadesini kullandı.

Açıklamada, Rusya’da politika faiz oranlarının yüksek seviyede tutulmaya devam edilmesi ya da düşük petrol fiyatları karşısında değer kaybeden rubleyi desteklemek için daha da artırılması durumunda olası etkilerin Rusya ekonomisinde çok daha büyük olabileceğinin altı çizildi.

Fitch, açıklamasında ayrıca Rusya Merkez Bankası’nın tahminlerine göre petrol fiyatlarının 60 dolar seviyesinde seyretmesi durumunda ekonominin 2015 yılında yüzde 4,5-4,7 küçülebileceği öngörüsünü hatırlattı.

Fitch Rusya’nın notunu ocakta değerlendirecek

Fitch Ratings, Rusya’nın kredi notu ve görünümünün takvimde öngörülen 6 aylık değerlendirme süresinin sonunda 2015 yılının ocak ayında yapılacağını bildirdi.

Rusya ekonomisindeki son gelişmelerin bankacılık sektörüne olan yansımalarını de değerlendiren Fitch, "Resesyon, yüksek faizler ve zayıflayan ruble varlık kalitesinde bozulmaya, zayıf marjlara neden olmasının yanında 2015 yılında Rus bankalarının reytingleri üzerinde baskı oluşturacak" ifadesini kullandı.

Fitch, aynı zamanda rubledeki düşüşün döviz cinsiden borçlanan yerel şirketler ve bankalar için de olumsuz olduğu değerIendirmesinde bulundu.