Rusya'nın Halep tasarısı BMGK'da yeterli desteği bulamadı

Rusya'nın, Halep konusunda Fransa tasarısına karşı BMGK'ya getirdiği tasarı, sadece 4 ülkeden destek bulabildiği için kabul edilmedi.
Rusya'nın Halep tasarısı BMGK'da yeterli desteği bulamadı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) Rusya tarafından getirilenHalep karar tasarısı yeterli desteği bulamadığı için kabul edilmedi.

Konseyin ekim ayı başkanlığını yürüten Rusya, Fransa'nın "Halep'te hava saldırılarının durmasını" isteyen tasarısına karşı kendi hazırladığı başka bir tasarıyı BMGK'de oylamaya sundu.

Hava saldırılarına atıfta bulunmayan ve sadece ateşkes çağrısı ile insani yardımların ulaştırılmasını talep eden tasarıya sadece Rusya, Çin, Venezuela ve Mısır olumlu oy verdi.

Angola ve Uruguay'ın çekimser kaldığı tasarıya ABD, Fransa, Yeni Zelanda, Japonya, İspanya, Malezya, İngiltere, Ukrayna ve Senegal ret oyu verdi.

"Rusya'nın amacı dikkat dağıtmak"

Bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun desteğini alması ve 5 daimi üyenin (ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere) tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

Rusya'nın tasarısı, asgari 9 üyenin desteğini alamadığı için bazı daimi üyeler ret oyu verseler bile tasarı veto edilmiş sayılmıyor.

Oylamanın ardından söz alan İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, Rusya'nın karşı tasarı sunmasının, Halep halkının umutlarını engellemesinin ardından dikkat dağıtma amacı taşıdığını savundu.