"Rusya’nın hedeflerini değiştirmesi kilit önem taşıyor"

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Çatışmaların durdurulması konusundaki anlaşmaya bağlı kalması için Rusya’nın hedeflerini değiştirmesi kilit önem taşıyor" dedi.
"Rusya’nın hedeflerini değiştirmesi kilit önem taşıyor"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya’nın Suriye’de muhalifleri hedef alan hava operasyonlarına son vermesini isteyerek, "Çatışmaların durdurulması konusundaki anlaşmaya bağlı kalması için Rusya’nın hedeflerini değiştirmesi kilit önem taşıyor" dedi.

52. Münih Güvenlik Konferansı’nın ikinci gününde bir konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Münih’teki Suriye Destek Grubu Toplantısı'nda bir hafta içerisinde şiddetin durdurulması konusunda mutabakata varıldığını anımsatarak, bunun için büyük ölçüde ılımlı ve meşru muhalefeti bombalayan Rusya’nın hedeflerini değiştirmek zorunda olduğunu kaydetti.

Kerry, "Bize göre Rusya’nın şu ana kadarki saldırılarının çoğunluğu meşru muhalif gruplara yönelikti. Çatışmaların durdurulması konusundaki anlaşmaya bağlı kalması için Rusya’nın hedeflerini değiştirmesi kilit önem taşıyor" diye konuştu.

Suriye’de 5 yıldır süren ve 250 bin insanın hayatını kaybetmesine yol açan savaşta dönüm noktasına gelindiğini vurgulayan Kerry, "Önümüzdeki günler, haftalar ve aylarda alınacak kararlar Suriye savaşına son verilmesini sağlayabilir. Ya da gelecek için çok zorlu kararlarla ilgili tercih yapılmak zorunda kalınabilir" dedi.

Çatışmaların bir hafta içinde durdurulabilmesi için atılması gereken adımlar olduğunu belirten Kerry, bunların ABD ve Rusya eş başkanlıklarında kurulan görev grubunda ele alınacağını söyledi.

Suriye'de kuşatma altındaki bölgelere insani yardım sağlanması konusunda ise Kerry “Kamyonlar dizildi, izinler çıkartılıyor. Bugün yarın insani yardımların bir kısmının öncelikli bölgelere ulaştırılmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Esed’e sert eleştiri

Kerry, Esed rejiminin muhaliflere yönelik son saldırılarını sert bir dille eleştirirken, muhalefetin dört yıl boyunca Esed kuvvetlerine karşı direndiğini ve teslim olmayacağını söyledi.

ABD’li Bakan, Esed'e olan eleştirilerini sürdürerek, şunları kaydetti:

"Bazıları, Suriye’nin, Rusya dahil bazı müttefikleriyle birlikte, insani yardımları engelleyerek ve bombardımana devam ederek uluslararası topluma meydan okuduğunu, bu yolla savaşı kazanacağını söylüyor. Rusya ve Esed böyle düşünüyorsa o zaman son beş yılda hiçbir şey öğrenememişler demek. Esed’i reddedenler beş yıldır bombardımanlara, varil bombalarına, gaza, Scud füzelerine, kimyasal saldırılara, işkencelere direniyor. Belki belirli yerlerde gerileyebilirler ancak teslim olmayacaklar.”

Terörle mücadelede kararlılık 

Paris, Brüksel, Ankara ve Beyrut’taki saldırılara benzer terör eylemlerinin DAEŞ’i yenme kararlılığını güçlendirdiğini vurgulayan Kerry, ABD Başkanı Obama’nın bunun çok fazla zaman almaması için gerekli adımları attığına işaret ederek, "Biz DAEŞ’i yeneceğiz. Bundan hiç şüphem yok" dedi.

Askeri operasyonlar yoluyla DAEŞ’i zayıflattıklarını anlatan Kerry, bunun yeterli olmadığını vurgulayarak, ''Yeniden güçlenmelerini önleyecek adımlar atılmakta. Ekonomik can damarlarını tahrip ediyoruz. Son aylarda DAEŞ’in ekonomik kaynakları hakkında daha fazla bilgiye sahip olduk. Daha stratejik olmamızı sağladı" diye konuştu.

"Avrupa birleşik kaldığı takdirde güçlenerek çıkacak"

Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı sığınmacı krizine de değinen Kerry, sığınmacı akınının Ortadoğu sınırlarını aştığını, sığınmacıların Avrupa kapılarını çaldığını ifade ederek, insan kaçakçılığının büyük bir sektöre dönüştüğünü aktardı.