'Rusya'nın Suriye'deki saldırıları projeleri olumsuz etkiler'

Avrupa Jeopolitik Forumu Araştırma Direktörü Niculescu, "Rusya'nın Suriye saldırılarının yanı sıra Türkiye hava sahasını ihlal etmesi Türk Akımı dahil birçok ortaklığı olumsuz etkileyebilir" dedi.
'Rusya'nın Suriye'deki saldırıları projeleri olumsuz etkiler'

Brüksel'deki düşünce kuruluşu Avrupa Jeopolitik Forumu'nun Araştırma Direktörü George Niculescu, Rusya'nın Suriye'de düzenlediği hava saldırılarının yanı sıra Türkiye hava sahasını da ihlal etmesinin, Türk Akımı dahil birçok ortaklığı olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Niculescu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Rusya ile Türkiye arasında stratejik bir ortaklık olduğunu ancak bunun son gelişmelerle zedelendiğini söyledi. Türkiye-Rusya ilişkilerindeki tansiyonun düşmesi için Tahran ve Washington dahil edilerek Ankara ve Moskova'nın anlaşmaya varması gerektiğini savunan Niculescu, "Ankara, Rusya'yı Esed rejimine verdiği destek konusunda daha dikkatli olması için ikna etmeli ve Moskova, Tahran ve Washington'la Suriye'de savaş sonrası hükümet konusunda siyasi uzlaşı sağlanması için güçlü bir anti-DAEŞ koalisyonu kurulmalı. Ortak bir çözüm aranmalı ve görüşülmeli. Aksi takdirde Suriye hava sahasını kimin kontrol edeceği konusu, Rusya, İran ve belki de Çin'in bir tarafta, ABD, Avrupa güçleri, Türkiye ve Körfez ülkelerinin diğer tarafta olduğu bir kutuplaşma ile dramatik bir şekilde büyüyebilir" dedi.

Merkezi İngiltere'de bulunan Orta Doğu Enstitüsü Enerji Uzmanı Nasır Tamimi de Türk Akımı için Rusya ile Türkiye arasındaki anlaşmanın seçimlerden sonra imzalanmasının beklendiğini ancak iki ülke arasında yaşanan son kutuplaşmalar nedeniyle anlaşmanın tüm sonuçlara gebe olduğunu belirtti. Tamimi, Rusya ve Türkiye'nin Suriye politikalarının tamamen zıt kutuplarda yer aldığını ve bunun iki ülkenin ortak projelerini de olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava saldırılarının ardından durumun daha kötüye gittiğini ifade eden Tamimi, "Türkiye politik anlamda çok zor bir süreçten geçiyor. Hükümetin belirsizliği, sığınmacı krizi, yaklaşan seçimler ve iç ve dış tehditler ülkeyi zor durumda bırakıyor. Rusya ile yaşanan zıtlaşmalar ve Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesiyle beraber yükselen tansiyon da durumu daha karışık hale getiriyor" diye konuştu.