Rüzgâr enerjisinde 1 milyar $’lık yarış

Rüzgâr enerjisinde ilk ihaleler sonuçlandı. İlk RES’ler 3 yıl sonra devreye alınacak. TÜREB Başkanı Ataseven, “Daha çok yerli ve yenilenebilir hedefimiz unutulmamalı” dedi
Rüzgâr enerjisinde 1 milyar $’lık yarış

Türkiye'nin rüzgârda ilk olacak Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli kapsamında önümüzdeki ay çıkacağı ihale öncesinde 2015'te lisansı verilen rüzgâr enerji santralleri (RES) ihalesinde sona gelindi. Dün tamamlanan ihalelerle 11 ayrı bölgede 710 MW'lık kapasite için 1 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

2023'te devreye girmesi beklenen rüzgâr YEKA'sı ile 1 milyon 200 bin hane rüzgârla aydınlatılacak.

Rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim santrali kurulması amacıyla yapılan ön lisans ihalelerinin üçüncü gününde, Ordu ve Bilecik-Eskişehir-Kütahya bölgelerinde kilovatsaat başına en düşük teklifi veren 3 şirkete toplamda 100 megavatlık kapasite tahsisi yapıldı.

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Vekili Hakkı Özata'nın komisyon başkanlığını yaptığı ihalede, Ordu bölgesi için teklif veren 12 firmanın dosyaları açılarak incelendi.

Ordu bölgesi için kilovatsaat başına eksi 0,37 dolar/cent ile en düşük teklifi veren Baysal Elektrik Üretim AŞ'ye 10 megavatlık kapasite tahsisi yapıldı. Şirketin burada kuracağı santralin adı Bayır RES olacak.

Bu bölge için kilovatsaat başına eksi 0,33 dolar/cent teklif veren Özgül Kamelya Yenilenebilir Enerji ve Elektrik Üretim AŞ de 40 megavatlık kapasite tahsis hakkı elde etti. Şirket burada Kamelya RES adında bir santral kuracak.

Toplamda 50 megavat kapasite tahsisi yapılacak Bilecik-Eskişehir-Kütahya bölgesi için de 18 firmanın teklif dosyaları incelendi. Bu firmalar arasından kilovatsaat başına eksi 1,03 dolar/cent ile en düşük teklifi veren RES Anatolia Holding AŞ'ye 50 megavatlık kapasite tahsis edildi. Şirket, bölgede Işıklar RES adında bir santral kuracak.

Rüzgar enerjisi ön lisans ihalelerinin üçüncü gününde dört ayrı bölge için toplamda 220 megavatlık kapasite tahsisi gerçekleştirildi. Bugün yapılan ihaleler sonucunda 11 bölgede 710 megavatlık kapasite tahsisi süreci tamamlandı

DİĞER BÖLGELER

24-30 Nisan 2015'te alınan lisanslı başvurulara yönelik RES bağlantı kapasitesi yarışmaları Ankara'da başladı. İhalelerin ilk gününde Kayseri-Niğde bölgesinde 80 MW için 31 proje; Adana bölgesinde 120 MW için 16 proje; Ankara-Kırıkkale-Çankırı bölgesinde 60 MW için 16 proje; Aksaray- Kırşehir-Nevşehir bölgesinde 60 MW kapasite için 19 proje yarıştı. Kayseri- Niğde bölgesinde 80 MW'lık kapasitenin 65 MW'lık kısmını 2.90 $/kWh fiyatla Enerjisa, 15 MW'lık kısmını ise Esengüç Enerji Yatırım A.Ş. eksi fiyatla (-0.01/kWh) aldı. Adana bölgesinde 4.74 $/ kWh fiyatı ile Akdeniz Res Enerji 60 MW'lık; 4.78$/kWh ile CGN Enerji Tekstil Sanayi 32 MW'lık; 5.00 $/kWh teklif fiyatı ile Atasa Enerji 23.40 MW'lık ve 5.12 $/kWh teklif fiyatı ile Günyeli Res Enerji Yatırım'a 4.60 MW'lık kapasite tahsis edildi. Ankara-Kırıkkale-Çankırı'da Jüpiterges Elektrik Üretim 4.19 $/kWh fiyat teklifi ile 40 MW; 4.18 $/kWh ile Simge Res Enerji Yatırım 20 MW'lık kapasite tahsisi aldı. RES Anatolia Holding A.Ş. ise Aksaray-Kırşehir- Nevşehir bölgesinde (-1.15 $/kWh) ile 60 MW'lık kapasite tahsisi aldı.

İNŞAATLAR 3 YIL SÜRECEK

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, yarışmayı kazanan firmaların yaklaşık 3 yıl sürecek olan ön lisans, lisans ve inşaat izin süreçlerinin ardından yatırımı hayata geçirebileceklerini söyledi. Ataseven, yatırımın Türkiye'ye daha faydalı olması için "daha çok yerli, daha çok yenilenebilir" hedefinin unutulmaması gerektiğini de belirtti. Enerji Bakanlığı'nın rüzgârda da başlattığı YEKA modeli kapsamında 7 bölgede tahsis edeceği 1000-1700 MW'lık rüzgâr ihalesi için teklifler 22-27 Temmuz arasında alınacak.

KAYNAK: SABAH