S-400'e rakip yerli füze geliyor! Türkiye'den kritik adım: Siper sahneye çıkıyor

Sıcak çatışmaların yaşandığı Rusya-Ukrayna savaşı Karadeniz'e sıçrarken Türkiye, uzun menzilli hava savunma sistemini devreye almaya hazırlanıyor. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Siper, Karadeniz'de test edilecek. Bunun için Edirne-Giresun arasında 850 kilometrelik bir alanda NOTAM ilan edildi.
S-400'e rakip yerli füze geliyor! Türkiye'den kritik adım: Siper sahneye çıkıyor

Rusya-Ukrayna savaşı, Afrika’daki iç karışıklar, Suriye, İran meselesi derken dünya bir savaşın içine yaklaştı. Yaşanan bir dizi küresel olaylar üzerine ülkeler, savaş yatırımlarını hızlandırmaya başladı.

Sıcak çatışmaların sürdüğü Rusya-Ukrayna savaşı karadan denize sıçradı. Karadeniz’de Ukrayna’nın şu ana kadar en az on tane insansız deniz aracı Rus gemilerini hedef aldı.

Karadeniz’in hakimi olarak görülen Rusya şimdi o bölgede Ukrayna’nın hamleleri ile imajına ters sonuçlar elde ediyor.
Savaşın denizlere sıçraması ortamı daha da kızıştırdı. Denizdeki savaşta Rusya’nın ikmal yolları kapanıyor. Cephedeki askerlere mühimmatların ulaştırılmasını engellemek için gemiler yolda patlatılıyor.

850 METRELİK ALANDA TEST EDİLECEK

Türkiye de savaş ortamında savunma sanayisini geliştirmek için çalışmalara hız verdi. Yerli ve milli imkanlarla üretilen Siperin büyük boyutlu ve çok özellikli bir silah olması caydırıcılık özelliğini de beraberinde getiriyor. Türkiye’nin yerli ve milli uzun menzilli yüksek irtifa hava savunma füze sistemi Siper 850 metrekarelik bir alanda test edilecek. Edirne-Giresun arasında 850 kilometrelik bir alanda NOTAM ilan edildi.

Siperin testleri Edirne Giresun arasındaki 850 kilometrelik bir alanda yapılacak. Son teknolojiler kullanılarak geliştirilen füzeler test sırasında iken bölge uçuşlara kapatılacak. İzdüşümündeki kara alanında herhangi bir faaliyet gerçekleştirilmeyecek.

SİPER'İN ÖZELLİKLERİ

Siperlerin, savaş uçağı ve seyir füzesinde olduğu gibi havadaki hedeflere karşı kullanılması hedefleniyor. İlerkeyen aşamalarda Balistik füzeleri de imha edebilecek. Sistemin son atışlı testi ağustos 2022 de gerçekleşti.

Bu test esnasında arama radarı ve atış kontrol merkezi de kullanıldı. Test esnasında siper 90 artı kilometre menzilindeki hedefi 26 bin artı feet irtifada imha ederek kendi rekorunu kırdı. Ayrıca Siper sistemi birden fazla füzeye sahip olacak. Siper in ilk etapta 70 kilometre menzile sahip olması bekleniyor.