Saatli Medrese eski işleviyle hayat bulacak

Fatih Sultan Mehmet'in de eğitim aldığı medrese olarak bilinen Edirne'deki Saatli Medrese'nin, restore edildikten sonra eğitim amaçlı kullanılması planlanıyor.
Saatli Medrese eski işleviyle hayat bulacak

Fatih Sultan Mehmet'in eğitim aldığı medrese olarak bilinen Osmanlı dönemi eğitim kurumlarından Saatli Medrese'nin restorasyon çalışmalarına başlandı.

Dönemin başkenti Edirne'deki önemli eğitim kurumlarının başında gösterilen,Mimar Sinan'ın ustası Müslihiddin Ağa tarafından inşa edilen Üç Şerefeli Cami'nin yanı başında 2. Murat zamanında yaptırılan Saatli Medrese'de Fatih Sultan Mehmet’in de eğitim gördüğü rivayet edilir.

Kullanılmaması nedeniyle zamana yenik düşen eğitim kurumunun, yeniden eski işleviyle hayat bulması için Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2 yıl sürecek restorasyon çalışmaları başladı.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, medresenin eğitim faaliyetine, Üç Şerefeli Cami'nin ibadete açılmasıyla eş zamanlı başladığını söyledi.

Eyvanlı, revaklı, avlusuyla Türk-İslam mimarisinin önemli eserlerinden Saatli Medrese'nin yaklaşık 2 yıl sürecek bir çalışmayla restore edileceğini ifade eden Güneren, şunları kaydetti:

"Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün amacı, kontrolü kendisinde olan taşınmazların vakfiyesine uygun bir şekilde günümüzde de kullanılmasını sağlamak. O günün şartlarında medrese olarak hizmet veriyordu, dolayısıyla bir eğitim kurumu idi. Saatli Medrese'nin restorasyon sonrasında da bir eğitim kurumu olarak hizmet vermesi yönünde şu anda fonksiyon çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda özellikle açık alanların da daha fazla kullanılmasını sağlayacak, aynı zamanda buradaki elektrik tesisatının, ısıtma tesisatının, sıhhi tesisatın yani bir okul olarak çalışacak şekilde tamamını projelendirmiş vaziyetteyiz. Isıtması, soğutması yapılmış bir şekilde iki sene sonra inşallah bitireceğiz ve eğitim amaçlı kullanacağız yapıyı."

- Saatli Medrese

Osmanlı döneminde, başkentlerde padişahların eğitim ve öğretim kurumları açma geleneği doğrultusunda Edirne'de de sayısız medrese açıldı.

Bunlardan Saatli ve Dar'ül Hadis medreselerinin dönemin en önemli ilim merkezleri olduğu biliniyor. Serhat kentindeki bu iki medrese fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'da kurulan Sahn-ı Seman medreseleri açılana kadar derece olarak üst sıralarda yer aldı.

Saatli Medrese'de Selçuklu devri eğitim mirasının devam ettiği, talebelere fıkıh, tefsir, felsefe, kelam, mantık derslerinin öğretildiği kaynaklarda yer alıyor.