Sabra ve Şatilla katliamı 34'üncü yılında anıldı

Lübnan'da Sabra ve Şatilla katliamın 34'üncü yılı dolayısıyla anma töreni ve yürüyüş düzenlendi.
Sabra ve Şatilla katliamı 34'üncü yılında anıldı

Lübnan'da 34 yıl önceki Sabra ve Şatilla katliamında hayatını kaybedenFilistinliler törenle anıldı.

Lübnan'ın kuzeyindeki Sabra ve Şatilla Kampı'nda 1982 yılında İsrail ordusunun gözetiminde Lübnanlı Hristiyan Falanjist milislerin operasyonuyla katledilen üç binden fazla Filistinli için kamp yakınındaki kültür merkezinde anma töreni düzenlendi.

Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarının Filistin bayrakları ve kurbanların posterleriyle yer aldığı törene çeşitli Filistinli gruplar ve Lübnan'ı ziyaret eden Avrupa Birliği heyeti de katıldı.

Törendeki konuşmalarda katliamın acılarının hala tazeliğini koruduğu ve unutulmasının zor olduğu vurgulandı.

Kültür merkezindeki törenin ardından kampta yaşayan Filistinli gençlerin oluşturduğu kortej, bando eşliğinde bir anma yürüyüşü gerçekleştirdi.

Sabra ve Şatilla Kampı, uluslararası sözleşmeyle koruma altına alınmış olmasına rağmen Haziran 1982'de Lübnan'ı işgal eden Ariel Şaron komutasındaki İsrail ordusu tarafından kuşatılmış ve Filistinlilerin kaçması engellenmişti.

Lübnanlı Hristiyan Falanjist milislerin, Ketaib Partisi lideri Beşir Cemayel'in devlet başkanı seçilmesinden kısa süre sonra suikast sonucu öldürülmesini gerekçe göstererek 16 Eylül 1982'de başlattığı ve üç gün süren saldırılarda, kampta aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 3 binden fazla Filistinli mülteci katledilmişti.