Safranbolu ve Amasra'ya "29 Ekim dopingi"

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesi ile doğası ve eşsiz güzellikleriyle ünlü Bartın'ın Amasra ilçesinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili dolasıyla ziyaretçi yoğunluğu bekleniyor- Tarihi evleriyle ünlü Safranbolu'daki ote
Safranbolu ve Amasra'ya "29 Ekim dopingi"

KARABÜK (AA) - ERSİN TURAN - SELİM BOSTANCI - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ile doğası ve eşsiz güzellikleriyle ünlü Bartın'ın Amasra ilçelerinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili nedeniyle ziyaretçi yoğunluğu bekleniyor.

Tarihi evleriyle ünlü Safranbolu ile tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle bilinen Amasra ilçelerinde, 3 günlük tatil için hazırlıklar tamamlandı.

"En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesi, 3 günlük tatilde 100 bin ziyaretçi ağırlamayı hedefliyor.

Osmanlı mimarisini yansıtan ev ve konakları, han ve çeşmelerinin oluşturduğu tarihi dokusuyla tatilde misafirlerini zamanda yolculuğa çıkaracak olan Safranbolu'daki otellerde doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı.

- "Kısa tatillerde en yoğun dönemleri yaşıyoruz"

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3-4 günlük kısa tatillerde en yoğun dönemleri yaşadıklarını söyledi.

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden ziyaretçilerin Safranbolu'ya yoğun ilgi gösterdiğini belirten Ürkmezer, "Ulusal, resmi veya dini bayramlar birleştiğinde Safranbolu'ya gelen turist sayısı artıyor. Yabancı turist de özellikle yazın geliyor ancak bu dönemde de Safranbolu'ya ismini veren safran çiçeğinin hasadının olduğu dönemde, safran tarlalarını görmeye yerli ve yabancı turistler, fotoğraf sanatçıları geliyor." diye konuştu.

Sene sonuna kadar bir milyon turist sayısını geçeceklerini aktaran Ürkmezer, şunları kaydetti:

"Cumadan başlayarak cumartesi, pazar ve pazartesi günü Safranbolu'da yaklaşık 100 bin ziyaretçi bekliyoruz. Bu şekilde giderse 1 milyon 100, 1 milyon 200 bin ziyaretçiye çok rahat bir şekilde ulaşacağız. Bunda en büyük etmen Safranbolulu hemşehrilerimizin misafirperverliği, esnafımızın misafirlere en iyi şekilde hizmet etmesi."

Kaymakamlık ve belediye olarak başta güvenlik olmak üzere bütün tedbirleri aldıklarını vurgulayan Ürkmezer, "Safranbolu, Batı Karadeniz Bölgesi'nin değil, Türkiye'nin göz bebeği durumunda. Evleriyle, sokaklarıyla, mağarasıyla, safranıyla Safranbolu bütün olarak turizm ve cazibe merkezi. Yerli ve yabancı ziyaretçilerimizi Safranbolu'ya bekliyoruz. Hafta sonlarında mutlaka Ankara, İstanbul'dan geliyorlar ama 3-4 günlük bayram tatilleri birleştiğinde Safranbolu daha büyük cazibe merkezi haline geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Lokum üreticisi ve otel işletmecisi Erdinç Sezer de hafta sonu için yoğun bir talep olduğunu belirtti.

Otellerin yüzde 100 doluluk oranına ulaştığını aktaran Sezer, yoğun talebi karşılamak için çalıştıklarını, ilçeye gelecek misafirleri en iyi şekilde ağırlayacaklarını kaydetti.

- "Amasra gönüllerin yanı sıra damaklara da hitap edecek"

Amasra da tarihi yapıları ile doğal güzelliklerinin yanı sıra balık ve salata ağırlıklı mutfak kültürüyle 3 günlük tatilde ziyaretçilerini ağırlamaya hazır.

Amasra Kalesi ile 2015'te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenen ilçe, el değmemiş koyları, temiz kumsalları, az dalgalı denizi ve doğayla bütünleşen güzelliklerinin yanı sıra balık ağırlıklı mutfak kültürüyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Helenistik dönemden Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar çok sayıda tarihi eserin bulunduğu ilçenin, 3 bin yıllık tarihi geçmişiyle turistlerden yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Resmi ve dini tatillerde özellikle Ankara ile çevre illerden çok sayıda ziyaretçiyi ağırladıklarını dile getiren Timur, "Amasra, sonbahar günlerinde de misafirlerine otantik bir hava sunuyor. 3 günlük tatilde de havaların da güzel olmasıyla bir yoğunluk bekliyoruz. Özellikle Amasra Kalesi, Tavşan Adası ve Çekiciler Çarşısı gibi tarihi ve turistik yerleri gören misafirlerimiz balıkçı lokantalarında taze çeşitlerle balık ziyafetini yapma imkanı bulacak. Yöremizin bağ ve bahçelerinde yetişen organik yeşilliklerle yapılan salatayı bu ziyafete eklediğimizde Amasra, gönüllerin yanı sıra damaklara da hitap edecektir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: