Sağlığınız için karton bardak

Günlük hayatta oldukça sık kullanılan kullan plastik bardakların büyük tehlike oluşturuyor. Plastik bardak yerine karton bardak kullanımı yaygınlaşıyor. Konuyla ilgili olarak Encup yetkili Sonan İnan'la bir söyleşi gerçekleştirdik.
Sağlığınız için karton bardak

Günlük hayatta oldukça sık kullanılan kullan-at plastik bardakların büyük tehlike oluşturduğunu söyleyen Encup yetkilisi Sonat İnan, “Plastik bardaklar çay-kahve gibi sıcak bir maddeyle temas ettiğinde sıvı içerisine kanserojen madde bırakıyor. Bu nedenle tüketicilere plastik bardak yerine karton bardak kullanmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.

Son dönemde tek kullanımlık “kullan-at” bardaklar hayatımızda önemli yer tutmaya başladı. Özellikle sıcak içecekler plastik bardaklarda kanserojen maddeleri aktif hale getirdiğinden uzmanlar daha güvenli kağıt bardakların kullanılmasını öneriyor. Konu ile ilgili olarak Konya’nın en büyük kağıt bardak üretim tesisi olan Encup yetkilisi Sonat İnan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

karton-bardak--(1).jpg

Encup’u bize tanıtır mısınız?

Encup olarak 5 yıldır karton bardak sektöründe faaliyet gösterdik. Encup en iyi, en kaliteli, en sağlıklı bardak anlamına geliyor. 5 farklı boyda karton bardak ve bir de çorba kâsesi üretiyoruz. Encup olarak tek kullanımlık “kullan-at” bardaklar üretiyoruz. Günde 13 makinemizle 150 koli yanı 450 bin adet üretebiliyoruz. Tek vardiyada 10 kişi ile ayda 11 milyon çift vardiya ile ayda 20 milyon bardak üretim kapasitemiz var.

sonat-inan.jpg

Konya’da ve Türkiye’deki yeriniz nedir?

En Cup olarak Türkiye genelinde bu alanda sayılı firmalar arasında yer alıyoruz. Karton bardak üretiminde Türkiye’de ilk 5 içindeyiz. Rusya ve Kazakistan pazarına girerek bu bölgelerde fabrika açarak ihracat kapasitemizi arttırmak istiyoruz. Türkiye pazarında da ilk 3’e girmeyi hedefliyoruz.  Satışlarımızın büyük bir kısmını Konya dışına yapıyoruz ancak Konya’daki satışlarımız da bir önceki yıla göre iki katına çıkmış durumda bulunuyor.

Ürünlerinizi sadece yurt dışına mı satıyorsunuz? İhracat ayağınız var mı?

Ürünlerimizin Türkiye genelinde satışını yapıyoruz. Ayrıca ihracat ayağımız da bulunmaktadır.   Karton bardak üretimi sürekli gelişen ve büyüyen bir Pazar konumunda bulunuyor. Makine kapasitemizi iki katına çıkartarak aylık 30-35 milyon adet kapasitesine ulaşmak istiyoruz.

karton-bardak--(4).jpg

Son dönemde kurumlar kendi özel logolu bardaklarını kullanmaya başladılar. Bu konu hakkında neler söylersiniz?

Kişiye yani firmalara özel logolu bardaklar da üretebiliyoruz.  Firmaların hem kurumsal anlamda kendi bardakları oluyor hem de reklamlarını yapmış oluyorlar. Bu anlamda birçok kurumsal firma ile çalışıyoruz. Ayrıca toptancılara da piyasa malı dediğimiz ürünler de üretebiliyoruz.  Kurumların zaten karton bardağa belli bir miktar para ödüyorlar. Biraz daha fazla para verip kendi firmanızın reklamını yapabilme imkânına sahip oluyorlar. Dershaneler daha çok karton bardak yaptırıp bu bardakları üniversite kampüslerinde dağıtarak reklamlarını yapıyorlar. Karton bardak artık bir reklam aracı oldu.  Yaptığımız işlerden son derece olumlu geri dönüşler alıyoruz. Yaptıran firmalar tekrar tekrar yaptırıyorlar.

karton-bardak--(2).jpg

Kağıt bardağın plastik bardağa göre avantajları nelerdir?

Plastik bardakların bildiğiniz üzere kanser yapma tehlikesi oldukça yüksek. Dolayısıyla herkes son dönemde karton bardak tüketimine yöneldi. Karton bardak şu anda pet bardağın yerini almış durumda bulunuyor.  Plastik pet bardakların sıcak su ile temas ettiklerinde içindeki kanserojen madde suyun içine karışıyor.  Bizim ürettiğimiz karton bardaklarda ise biberonlarda kullanılan koruyucu bir madde bulunuyor. Bu da 100 derece sıcaklığa kadar dayanabiliyor.

karton-bardak--(3).jpg

Geri dönüşüm noktasında ne gibi farklılıklar var?

Geri dönüşüm açısından da plastiğin geri dönüşümü yaklaşık 100 yıl sürüyor. Bizim bardaklarımız ise karton olduğu için çabuk geri dönüşümü sağlanabiliyor. 

Karton bardağın plastik bardağa göre maliyeti nedir?

Karton bardağın plastik bardağa göre maliyeti iki kat daha fazla. Okul kantinlerinde plastik bardak kullanıldığında kimse tek kullanmıyor.  İki tane aldığı zaman da bizimle aynı paraya geliyor. Hem de sağlıksız oluyor.  Yakın zamana kadar ham maddeyi Amerika’dan ithal ediyorduk fakat Ankara’da da bunun üretimine başladılar. Yerli üretim kâğıtlarımız kalite olarak hemen hemen aynı fiyat olarak ise çok daha hesaplı.

Bu noktada Çin malı plastik bardaklar nasıl bir tehlike oluşturuyor?

Çin’den Türkiye’ye çok büyük miktarlarda karton bardak giriyor. Bunların hangi şartlarda üretildiklerini bilmiyoruz. Tüketicilerin kağıt üreticilerine dikkat edip yerli üretim karton bardakları tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. Kalitesiz, denetimsiz karton bardakların plastik bardaklardan farkı yok.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ