Sağlığınızı internette aramayın

Özel Medicana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Nurdoğan Ata, Son dönemlerde piyasada satışa sunulan kulak temizleme aletlerine çok fazla güvenmemek gerektiğinin altını çizdi.
Sağlığınızı internette aramayın

Son dönemlerde piyasada satışa sunulan kulak temizleme aletlerine çok fazla güvenmemek gerektiğinin altını çizen Özel Medicana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Nurdoğan Ata, “İnternette satılan el kadar aletlerle kulağı temizlemek mümkün değil. İnternetten aldığınız aletlerle kulağınıza zarar vererek hücrelerinizi öldürürsünüz” dedi.

Normalde kulağın temizlenmeye ihtiyacının olmadığını vurgulayan Op. Dr. Nurdoğan Ata, “Kulağımız kendi kendini temizlemektedir. Kulakla gözümüzle göremediğimiz kadar küçük tüylü hücreler vardır. Bunlar sürekli olarak kirleri kulak dışına atıyor. Aslında kulak kiri dediğimiz de kulak salgısıdır ve faydalı bir şeydir. Kulakta mantar oluşumunu engelleyerek nemli kalmasını sağlıyor. Bu salgının kulakta olması gerekir. Nasıl ağzımızda tükürüğümüz ve burnumuzda sümüğümüz var, kulakta da bunun olması gerekiyor. Biz bunu temizlemeye çalışırsak, o tüylü hücreleri öldürüyoruz. Ondan sonrada kulağımız artık o kiri atmıyor. Bunun sonucunda da kulak kirleri içeride birikiyor. İçinde biriktiği içinde özellikle su kaçtığında bu kirler şişerek duyma azlığına sebep oluyor. Bizde bu açılsın diye kulak çöpleri kullanıyoruz. Kirleri almaya çalışırken, kirleri ya daha da içeri itiyoruz ya da kulak zarına zarar veriyoruz” diye konuştu.

11-1-2-op.-dr.-nurdogan-ata.png

“ENFEKSİYON VE AKINTIYA SEBEP OLABİLİR”

Kulak temizleme diye bir şeyin olmadığını söyleyen Ata, “Nasıl gözlerimizde dışına gelen çapağı alıyorsak kulaklarımızda da dışına gelen kiri almamız gerekir. Ama kulağımız tıkandıysa o kirleri almaya çalışmayalım. Bir hekime başvurarak nedenini öğrenin. Eğer tıkanmaya sebep olan kirse, biz burada vakumla alıyoruz. Vakumla çekme işleminde, biz basınçla kiri çekiyoruz. Oldukça güvenilirdir. Hekimler tarafından uygulanan suyla yıkamada vardır. Hastamızın kulak zarı delik değilse, suyla yıkamanın da bir zararı yoktur. Kulak zarı delikse, dışarıdaki florayı ve mikropları kulak zarının içine götürüyor. Bu da enfeksiyon ve akıntıya sebep olabilir. Bunun dışında bir zararı oktur. Kulak zarı delik olanlara vakumla temizlemeyi öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜYLÜ HÜCRELERİ ÖLDÜRÜYORUZ”

Kulaktaki kirin oluşum nedenlerinden birinin kulak çöplerinin fazla kullanımının olduğunu altını çizen Ata, “Kulak çöpünün fazla kullanılmasından dolayı kulaktaki o tüylü hücreleri öldürüyoruz. Bu tüylü hücreler hareket ederek kulaktaki kiri dışarıya doğru atıyor. Nasıl yedimiz yiyecekler midemizden bağırsaklarımıza doğru gidiyorsa, kulakta da içte biriken kirler dışarıya doğru gelir. Kulakta oluşan kirlerin diğer bir nedeni de hastalarımızın kulak yolu dar olabilir. Onlarda da tüylü hücreler olmasına rağmen kulak yolu dar olduğu için kirler dışarıya çıkmayabilir. Ayrıca kulağında tüyleri fazla olan hastalarımızda da, o kulak tüyleri fazlalıktan dolayı kiri içeride tutabilir. Kulakta kir oluşumuna sebep olan bu üç neden vardır. Ama bizim en sık gördüğümüz, sürekli kulak çöpü kullanımının fazla olması. Kulak çöpü kullandığımızda, kirlerin bir kısmını alıyoruz, bir kısmını da içeri itiyoruz. Bu da içeride birikime sebep oluyor. Özellikle havuza girdiğimizde veya duş aldığımızda kulak içerisinde su kaldığında kirler şişerek bize rahatsızlık veriyor” dedi. 

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER