Sağlık Bakanı'ndan ebola açıklaması

Sağlık Bakanı'ndan ebola açıklaması

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nin 2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni'ni gerçekleştirdikten sonra gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Ebola şüphesi taşıyanlara ilişkin birçok ilde çeşitli önlemlerin alınmasına yönelik soru üzerine konuşan Müezzinoğlu, 'Ebola virüsüne karşı bugün bir aşı ve tedavisi yok. Bizim burada yapabileceğimiz en önemli iş koruyucu tedbirlere duyarlı, güçlü olmak ve tedbirler kısmında bir eksiklik yapmamak. Bu anlamda bizim birim kurumumuzun bize gösterdiği yol haritası çerçevesinde 4,5-5 aydır özellikle Nijerya, Liberya gibi o bölgeden gelen tüm yolcuları uçaklarda takip ediyoruz. Ateşi olan tüm hastaları yine takip ediyoruz. Riskli gördüğümüz vakaları teşhis amaçlı olarak alıp hastanelere götürüyoruz' dedi.

Şuana kadar 6 vakayla karşılaşıldığını söyleyen Bakan Müezzinoğlu, bu 6 vakanın 6'sında sıtma teşhisi konulduğunu hatırlattı. Dünyada en duyarlı yol haritasını belirlediklerini söyleyen Müezzinoğlu, 'Bugün ya da yarın bilim kurulumuz olası ebola vakasında bizim Türkiye'deki hangi senaryolara hazırlıklı olmalıyız, senaryolar üzerinde çalışmalar yapacaklar ve yarından sonra da bu senaryolara göre de yol haritamızı gözden geçirecekler. 36 ilimize bu anlamda ateşli ve ya riskli vakalarda hizmet verecek 45 hastanemizi belirledik. Dolayısıyla Türkiye olarak tedbirleri ileri düzeyde alıyoruz ama kamuoyunu huzursuz edecek, paniğe götürecek, evlerinde 'aman ha' diyecekleri bir kamuoyunun panik algısının da oluşmamasını arzu ediyoruz. Biz ilgili gerekli kitleleri bilgilendiriyoruz' diye konuştu.

'77 milyon insana şunu da yap diyebileceğimiz herhangi bir uyarımız yok' diyen Müezzinoğlu, vatandaşlara özellikle riskli bölgelere giden kişilerle biraz daha temaslarını aza indirmeleri konusunda uyardı.

Sigara bırakma polikliniklerinde ilaç desteğinin ücretsiz verileceğine ilişkin ise Müezzinoğlu, 'Ben sigarayı bırakmak istiyorum arzusundayım ama desteğe ihtiyacım var diyen tüm tiryakilerimize Alo 171 hattıyla 24 saat hizmet veriyoruz. Onun dışında sigarayı bırakma polikliniklerinde destek veriyoruz. İlave reçeteye ihtiyacı varsa da bu yıl için 300 bin doz ilacı bakanlar kurulu kararıyla ücretsiz vereceğiz. Bir, iki ay içinde de uyuşturucu ile mücadele eylem planımız olacak' şeklinde konuştu.