Sağlıksız dişler tüm vücudu etkiliyor

Dt. Yücel Levent, diş ve diş eti hastalıklarının tüm vücuda etki ettiğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu.
Sağlıksız dişler tüm vücudu etkiliyor

Klinik 34 Diş Hekimlerinden Dt. Yücel Levent, diş ve diş eti hastalıklarının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunları arasında olduğunu belirterek, “Ağız ve diş sağlığı doğrudan hayatı tehdit etmediği için diğer hastalıklar kadar önemsenmemektedir. Her zaman ağrının tavan yaptığı noktada son çözüm olarak hekime başvulmaktadır. Her ne kadar bilinçli bir kesim oluşsa da toplumun büyük bir kesimi hala diş hekimine düzenli ziyaretlerde bulunmamaktadır” dedi.

Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalığın diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmaları olduğunu ifade eden Dt. Yücel Levent, “Diş eti hastalıkları kimi zaman dişlerin içinde bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir. Dişleriniz neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara sebep olabilir.

Bir çok araştırma göstermiştir ki, diş eti iltihabı, diş kaybı ve diğer ağız ve diş hastalıkları, koroner arter rahatsızlıkları, karotid arter de incelme, felç ve diğer tip kalp hastalıklarının artmasında ciddi risk faktörü oluşturmaktadır.” diye konuştu.

ÇİĞNEME EKSİKLİĞİ VE KİLO ALIMI
Dt. Yücel Levent, açıklamasını şöyle sürdürdü “Ağız ve diş sağlığının bozulması sonucunda bir çok dişini kaybeden hastalarımız artık yeterli çiğneme yapamamaktadır. Yeterli bir çiğneme fonksiyonun olmadığı durumlarda ağızda başlaması gereken sindirim işlemi eksik kalarak besinler sindirilmeden mideye gönderilmektedir.

Sindirilmeden sisteme katılan besinler mide ve diğer sindirim organları tarafından çok daha fazla enerji harcanarak işleme alınmaya çalışılır. Böylelikle kalp ve dolaşım sistemi çok daha fazla efor sarf etmek zorunda kalır. Bir çok kez tekrarlanan bu alışkanlık sonucunda kalp ve damar sistemi besinleri depolamaya kendine ek enerji depoları oluşturmaya gerek duyar.

Sağlıklı diş ve diş eti sağlığı sonucunda ağızda başlayan sindirim sistemi genel vücut sağlığınızı ve kilonuzu denge tutmaktadır. Sağlıksız, eksik ağız ve diş sağlığı olan hastalarımız vakit kaybetmeden biz diş hekimlerine düzenli kontrol ve tedavilerine başlayarak diğer tüm vücut ve organlarını önemli ölçüde koruyabilir.”