Sağlıkta kalite daha yükselecek

Hastaneler ve sağlık personelinin genel durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, özellikle hizmet içi eğitim noktasında önemli mesafeler kaydettiklerini belirtti.
Sağlıkta kalite daha yükselecek

Hastaneler ve sağlık personelinin genel durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, özellikle hizmet içi eğitim noktasında önemli mesafeler kaydettiklerini belirtti. Sosyal medyada sık sık gündeme getirilen, ’Şehir Hastanesi açılınca diğer hastaneler kapatılacak’ iddiası hakkında da değerlendirmelerde bulunan Koç, “Hastanelerin kapatılması gibi bir şey söz konusu değil. Aksine mevcut hastanelerimizdeki kaliteyi daha da artıracağız” dedi.

il-5.jpg

Konya İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı olan kamu hastanelerindeki yardımcı sağlık personelinin tümünü eğitime tabi tuttuklarını dile getiren Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, “Temizlik personelimizi, güvenlikçilerimizi, yemek dağıtan arkadaşlarımızı ve diğer yardımcı personellerimizi iletişim ve davranışsal noktada eğitime tabi tuttuk. Güler yüzlü ve kaliteli hizmeti vermeye çalışıyoruz. Bütün hastanelerimizin verimini çıkartarak, tasarruf noktasında, yatak kullanım oranları, ameliyat oranları tüketim konuları gibi noktalarda da raporlar aldık. Hastanelerimizin cihazları, depolardaki malzemeleri bile envanterimize yeniden kaydedildi. Bu konularla ilgili olarak sık sık toplantılar düzenleyerek çözüm üretiyoruz. Kalite ve verimliliği artırıyoruz” şeklinde konuştu.

il-6.jpg

 

“HASTA VE ÇALIŞAN MEMNUNİYETİNİ ÖNEMSİYORUZ”

Hasta memnuniyetinin kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Koç, “Ama hastayı mutlu etmek için öncelikle sağlık çalışanını mutlu etmeniz gerekir. Biz bu konuda çok hassasız. Çalışma arkadaşlarıma bu konuda her türlü desteği veriyor ve sıkıntıların çözümü noktasında üzerimize düşeni yapıyoruz. Bu durum kurumsallaşma adına çok önemli bir adım. Eğer çalışanlar kurumuna sahip çıkarsa yaptıkları hizmet de daha kaliteli olur. Toplantılarda her zaman adaletsizlik, adam kayırma gibi konulara karşı olduğumuzu ve herkese hakkını teslim etmemiz gerektiğini dile getiriyorum. Bütün hastanelerimizde ben bu konuyu gündeme getiriyorum. Basınımızın bizi denetlemesi bize güç katar. Çıkan bir haberi hemen reddetmiyoruz. Araştırıp konuyu açıklığa kavuşturuyoruz. Nihayetinde hepimizin amacı üzüm yemek. Bizim bir personelimizden şikayet olabilir, hastanelerimizin hijyeni ile ilgili bir sıkıntı olabilir, işleyişte bir sorun olabilir. Bunları düzelmek bizim görevimiz. Karşı olduğumuz tek şey haksızlık ve gerçekleri söylememek. Bu noktada basına ve sivil toplum kuruluşlarımıza da büyük iş düşüyor. Bu sebeple herkese teşekkür ediyorum” dedi.

il-3.jpg

 

Sosyal medyada sık sık gündeme getirilen, ’Şehir Hastanesi açılınca diğer hastaneler kapatılacak’ iddiası hakkında değerlendirmelerde bulunan Koç, “Bu söylentileri biz de görüyoruz. Bizim ağzımızdan bu konuyla ilgili hiçbir açıklama yok. Numune Hastanesi ve Doğum Evi’ni kapatma düşüncemiz kesinlikle yok. Eğitim Araştırma Hastanesi’nde ise yoğunluğu azaltmak amacıyla kapasiteyi yüzde 50’ye düşüreceğiz. Bunu yaparken kaliteyi yükseltme amacındayız. Örneğin 2 yataklı bir odayı tek yataklı, 3 yataklı bir odayı 2 yataklı olacak şekilde planlayacağız. Zaten acil servisler de bu noktadan sonra belli oranda rahatlayacak. Beyhekim Hastanesi ile ilgili de çeşitli söylentiler var. Beyhekim hastanesinin bulunduğu bölge 700 bin nüfuslu bir alan, kapatılması mümkün mü? Hatta şu anda oraya Anjiyo Bölümü açıyoruz. Yine 24 saat esasıyla hizmet verecek Kadın Doğum Uzmanı sıkıntımız vardı, o sıkıntıyı da çözüyoruz. 24 saat esasıyla Kadın Doğum Servisi daha da güçlenecek. Hastanelerin kapatılması gibi bir şey söz konusu değil” şeklinde konuştu.

il-4.jpg

 

“BEYHEKİM HASTANESİ’NDE KADIN DOĞUM SERVİSİ 24 SAAT ÇALIŞACAK”

Türkiye’de kadın doğum uzmanlığına yönelimin azaldığına dikkat çeken Koç, “Malpraktis dediğimiz; cerrahi hata, ölü doğum, doğum esnasındaki komplikasyonlardan dolayı doktorlara çok fazla dava açılıyor. Özet olarak riskli gebelerdeki sıkıntılardan dolayı arkadaşlarımıza davalar açılıyor. Bu konuda ciddi para cezaları ödeniyor. O yüzden sağlıkçı arkadaşlarımız bu alana fazla eğilmiyor. Sağlık Bakanlığımız Malpraktis’in yeniden düzenlenmesi konusunda çalışma yürütüyor. Yakın döneme kadar birçok hastanemizde kadın doğum uzmanımız yoktu. Şimdi A grubu hastanelerimiz dışında, B ve C grubu hastanelerimizin de hepsinde kadın doğum uzmanımız var. Beyhekim Hastanesi’nde 24 saat boyunca doğum yapılan bir sistemi kurmaya çalışıyoruz. Bu yılın Eylül-Ekim aylarında açacağız inşallah. Beyhekim Hastanesi’nde çocuk bölümümüz yoktu, açtık. Şimdi bir de kadın doğumu geliştirirsek çok iyi hizmet vereceğiz. Söylediğim gibi; Beyhekim Hastanesi’nin kapatmak yerine daha da güçlendireceğiz” dedi.

il-8.jpg

“ŞEHİR HASTANESİ SAĞLIK TURİZMİNİ CANLANDIRACAK”

Şehir Hastanesi’nin 2020 yılında açılacağını hatırlatan Koç, “Şehir Hastanesi sağlık turizmi açısından da oldukça önemli. Sayın Bakanımız, Şehir Hastaneleri’nin üniversitelerin de üstünde kurumlar olacağını söylemişti. Konya ölçeğinde konuşacak olursak, bir hasta tedavi olmak için Konya’yı bırakıp; Ankara’ya, İstanbul’a gitmeyecek. Şehir Hastanesi tamamlandığı zaman, Konya’daki diğer kamu hastanelerinden bazı arkadaşlarımızı oraya nakledeceğiz. Üniversitelerimizde özel iş yapan hocalarımızla da anlaşabileceğiz, şu anda bunun yönetmeliği de hazırlanıyor. Sağlık konusunda bütün servisler Şehir Hastanesi’nde olacak” ifadelerini kullandı.

 

“FİZİK TEDAVİ VE KARDİYOLOJİ NOKTASINDA KONYA ÇOK İDDİALI”

Fizik tedavi ve Kardiyoloji noktasında Konya’nın çok iddialı olduğunu söyleyen Koç, “Şehir Hastanesi’nin planında 21 yataklı bir ayaktan muayene şeklinde fizik tedavi merkezimiz var. Ama Eğitim Araştırma Hastanesi’nde şu anda 190 yataklı çok güzel bir fizik tedavi polikliniği var. Orada rehabilitasyon ağırlıklı 5 yıldızlı hizmet veriyoruz. Burası gerçekten Türkiye’ye örnek bir hastane. Ayrıca Ergoterapi bölümü açtık. Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden (GATA) sonra ülkemizdeki en iyi yer. Burada hastalarımıza, yemeğini nasıl yiyecek, düğmesini nasıl ilikleyecek, ütüsünü nasıl yapacak gibi konularda tedavi veriyoruz. Şehir Hastanesi’nde yine çok az yataklı bir psikiyatrı bölümümüz olacak. Ama asıl yükü yine Eğitim Araştırma Hastanesi çekecek. Burada 235 yataklı psikiyatrı bölümümüz var. O servisimiz de devam edecek. Kapanması mümkün mü? Fizik tedavi ve kardiyolojide bizim ekibimiz çok güçlü. Kamu hastaneleri olarak bu konuda hiç sıkıntı yaşamıyoruz. Çok iyi bir ekibimiz var. Özellikle fizik tedavide herkesle yarışabiliriz. Cumhurbaşkanımızın ilk 100 günlük hedeflerinde rehabilitasyon önemli bir yer tutuyor. Hedefe göre bir kentte 300 yataklı rehabilitasyon hastanesi kurulması öngörülüyor. Biz ona yakın bir sayıyla şimdiden hizmeti devam ettiriyoruz. Ergoterapisiyle, çamur tedavisiyle, konuşma terapisiyle, havuzuyla ve bunun gibi teknik imkanlarla hizmet veriyoruz” diye konuştu.

 

“EBE-GEBE OKULUNDA 500 EBEMİZİ EĞİTTİK”

Ebe-gebe okulunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Koç, “Doğum dediğimiz olay fizyolojik bir olay. Doğumun normal yollarla olması en çok istediğimiz şey. Sezeryan konusunda zaten devletimizin de önlemleri var. Ancak sıkıntılı durumlarda yapılması gereken bir şey. Bizim amacımız, doğumhanelerdeki eski sistemi ve ebe davranışlarını güzelleştirmek. Ebelerin hastaya yaklaşımı, hitap şekli, davranışları noktasında kendilerini yenilemelerini sağlamaktır. Biz ebe-gebe okuluyla personelimizi eğittik. Bizim bir de ‘Doğum Koçu’ dediğimiz bir sistem var. Bizim bu eğitimimizden sonra personelimiz nöbet tutuyor ve tek kişilik odalarda hastalara nefes egzersizi ve diğer konularda yardımcı olarak moral veriyor. Bakanlığımızdan kalıcı kadro ile 12 tane ebe talep ettik. Beyhekim Hastanesi’ndeki yeni servisimizi de sıfırdan bu şekilde kuracağız inşallah. 500 ebemizi tüm Konya genelinde bu şekilde eğittik. Bu konuda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta’ya da teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

il-2.jpg

il.jpg

SEYFULLAH KOYUNCU/ YENİ HABER GAZETESİ