'Sağlıkta şiddet' toplu sözleşme masasına taşınacak

Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş, "Sağlıkta şiddetin boyutu o noktaya geldi ki artık terör olaylarında bile sağlık çalışanları mağdur edilmeye başlandı" dedi.
'Sağlıkta şiddet' toplu sözleşme masasına taşınacak

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, terör olaylarında bile sağlık çalışanlarının mağdur edilmeye başlandığını, sorunu toplu sözleşme masasına taşıyacaklarını belirterek, "Şiddet uygulayanın sağlık giderlerinin 6 ay süreyle SGK yerine kendisi tarafından karşılanması önerisi getirilecek" dedi.

Memiş, düzenlediği basın toplantısında, Sağlık-Sen'in toplu sözleşme görüşmelerinde masaya getireceği taleplerle ilgili açıklamalarda bulundu.  

Sağlık tesisleri ve çalışanlarına yönelik terörist saldırıları kınayan Memiş, teröristlerin sağlık çalışanlarını bile hedef aldığını, ambulansın kaçırılarak görevlilerin alıkonulduğunu, ambulansların ve hastanelerin uzun namlulu silahlarla tarandığını anımsattı. 

4 kalemlik "tedavi önerisi"

Sağlık çalışanlarına verilen sözün üzerinden iki yıl geçmesine rağmen yıpranma hakkı getirilmemesini eleştiren Memiş, toplu sözleşme masasına sağlık çalışanlarının Kamu İşveren Kurulu için hazırladığı 4 kalemlik "tedavi önerisi" ile oturacaklarını bildirdi.

Memiş, şunları kaydetti:

"Masada öncelikle birinci temel tedavi talebimiz adaletsiz olmayı önleyen tablet. Bu günde 3 çarpı 1 oranında verilecek. Yani toplu sözleşme masasına otururken bir adaletsizliğin olduğunu ve bunun düzeltilmesi gerektiğini vurgulayacağız. İkinci ilacımız haksızlık yapmayı engelleyen pastil. Sağlık çalışanları maalesef bu görevi yaparken ciddi haksızlığa uğruyor. Avrupa'daki meslektaşlarının 5 katı fazla çalışıyor ama hak ettiği emeğin karşılığını alamıyor. Onun için bu pastili de orada haksızlığın giderilmesi bakımından önereceğiz. Üçüncü olarak 'sağlıkta şiddete hayır' flakonu. Bu flakonumuz 365 gün uygulanacak, 1 çarpı 1 ve intravenöz, damardan acil tedavi için verilecek çünkü sağlıkta şiddetin boyutu o noktaya geldi ki artık terör olaylarında bile sağlık çalışanları mağdur edilmeye başlandı."

97 taleple masaya oturulacak 

Memiş, toplu sözleşme masasına "Yıpranma payı verilmesi, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, hekimlerin mecburi hizmet sürelerinin kısaltılması, ücretsiz kreş hizmeti sağlanması, yemek servisi bulunmayan yerlerde ve 112’lerde çalışanlara yemek yardımı yapılması, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanın sağlık giderlerinin 6 ay süreyle SGK yerine kendisi tarafından karşılanması" önerilerinin de yer aldığı 97 talep getirileceğini bildirdi.