Sağlıkta şiddete dur de!

Türkiye’de hekimlere ve sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin son kurbanı Dr. Bahattin Ahmet Yalçın oldu. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi’nde gerçekleşen saldırıda ağır yaralanan Yalçın, yoğun bakımda tedaviye alındı.
Sağlıkta şiddete dur de!

Türkiye’de hekimlere ve sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin son kurbanı Dr. Bahattin Ahmet Yalçın oldu. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi’nde gerçekleşen saldırıda ağır yaralanan Yalçın, yoğun bakımda tedaviye alındı. Konu ile ilgili açıklama yapan Konya Tabipler Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, ‘sağlıkta şiddet’ cezalarının ağırlaştırılmasını istedi.

Son 5 yılda sağlık çalışanlarına yönelik 46 bin 361 şiddet vakası kayıtlara geçerken Türkiye’nin pek çok ilinde protesto gösterileri ve basın açıklamaları yapıldı. Bir süre önce Mersin’in Tarsus ilçesinde bir eczacının saldırıya uğradığı ve dört eczane çalışanının da yaralandığı saldırı akıllara gelirken, son dönemlerde sağlık çalışanlarına yönelik saldırı cezalarının caydırıcı olmadığı gündeme geldi.  Konu ile ilgili açıklama yapan Konya Tabipler Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Sağlık çalışanları, sağlık hizmeti gibi zor bir işi büyük fedakârlıklarla yürütüyor ve zaman zaman hak etmedikleri muamelelerle karşılaşıyor. Maalesef ölümle sonuçlanan hadiseler yaşanmaktadır. Sağlık hizmetlerindeki memnuniyet bu kadar armasının en büyük etkeni hekimler başta olmak üzere sağlık çalışanlarının fedakârlığıdır. Hasta memnuniyetini, hekim ve sağlık çalışanlarının özverisi olmadan sadece fiziksel mekânlar ve modern cihazlar kesinlikle sağlayamaz. Zira hastayı hekimler ve beraber çalıştığı sağlık ekibi tedavi eder” diye konuştu.

11-1-2-027.jpg

“KENDİNE HAK OLARAK GÖRMEKTEDİR”

Son yıllarda hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sağlıkta şiddet olgusuyla sürekli karşı karşıya kaldığını vurgulayan Karaca, “Toplumsal rahatsızlıkların tedavisinin toplumla beraber olur. Kültürel dejenerasyonda geldiğimiz nokta, vefasızlık, minnet duymama, kolay beğenmeme, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma gibi hastalıklarımız oluşmuştur. Bu nedenle de kendisine veya yakınına şifaya vesile olmayan sağlık ekibini eleştirmek ve yargılamak hakkını bazı insanlarımız kendinde hak görmektedir. Bu durum, yıllarca eğitim gören meslektaşlarımıza karşı en hafif ile nezaketsizliktir. Bu tip olumsuz örnekleri hep beraber tedavi edeceğiz” şeklinde konuştu.

11-1-3-018.jpg

 “CEZA ALT LİMİTLERİ ARTIRILMALI”

Sağlıkta şiddet konusunda Sağlık Bakanlığına ve hükümete düşen önemli görevlerin olduğunu belirten Karaca, “Bu alanda yapılan çalışmalar elbette var. Ancak tekrarlayan vakalar da gösteriyor ki cezalar caydırıcılıktan uzaktır. Tutukluluk ve yargılanmak başta olmak üzere, ceza alt limitlerinin artırılması gerekmektedir. Ayrıca acil servis ve klinik ortamlarında gerekli güvenlik tedbirlerinin artırılması, fiziki güvenlik önlemlerinin alınması zaruret halini almıştır. Televizyon dizileri vasıtasıyla bile sağlıkçıya şiddetin özendirildiğine şahit olmaktayız. Bu kurumların hem kendilerinin hem de bunları denetleyici kurumların bu konuda hassas davranmaları gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Hekimliğin ve sağlık uygulamalarının ilk ve temel ilkesinin önce zarar vermemek olduğuna dikkat çeken Karaca, “Hastalarımız merak etmesinler. Tüm sağlık çalışanları bu duyarlılıkla hareket etmek üzerine eğitim aldılar. Bugüne kadar sağlık şiddeti sonucunda vefat eden meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet, Dr. Bahattin Ahmet Yalçın başta olmak üzere tüm yaralanan meslektaşlarımıza da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Temennimiz, bu olayın son yaşanan olay olmasıdır” ifadelerini kullandı.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER