Sahte Everest fotoğrafına 10 yıl ceza

Nepal hükümeti, Everest Dağı'nın zirvesindeymiş gibi sahte fotoğraf paylaşarak tırmanıcı sertifikası alan Hindistanlı çifte 10 yıl tırmanış yasağı getirdi.
Sahte Everest fotoğrafına 10 yıl ceza

Nepal hükümeti, Everest Dağı'nın zirvesindeymiş gibi sahte fotoğraf paylaşaraktırmanıcı sertifikası alan Hindistanlı çifte 10 yıl tırmanış yasağı getirdi.

Dağcılık Departmanı yetkilisi Gyanendra Shrestha, hükümetin, haklarındaki suçlamalar doğrulanan Dinesh ve Tarakeshwari Rathod çiftinin tırmanıcı sertifikasını iptal ettiğini belirtti.

Shrestha, tırmanıcı sertifikası almak için fotoğraflarını Everest'in zirvesinde çekilmiş gibi gösteren Hint çiftin 10 yıl süreyle Nepal'deki herhangi bir dağa tırmanmaktan men edildiğini bildirdi.

Hindistan'ın Maharaştra eyaletinde polis memuru olan Rathod çifti, Everest'e tırmanan ilk çift olduklarını iddia etmişti.

Hindistanlı diğer bir tırmanıcı Satyarup Sidhantha ise çiftin kullandığı fotoğrafın kendisine ait olduğunu söylemişti.

Nepal Turizm Departmanı Başkanı Sudarshan Dhakal, temmuz ayının başında, fotoğraflarını Everest Dağı'nın zirvesindeymiş gibi paylaşmakla suçlanan Hint çiftin 21 Mayıs'ta Everest Tepesi'ne çıktıkları iddiasının araştırıldığını açıklamıştı.

Rathod çifti, 8 bin 850 metre yükseklikteki zirvede çekilmiş bir fotoğraflarını paylaştıktan sonra, Nepal hükümeti tarafından aldıkları tırmanıcı sertifikasını yayınlamıştı.

Öte yandan, diğer tırmanıcılar, çiftin zirveye hiçbir zaman ulaşmadığını ve tırmanıcı sertifikası almak için başkasının fotoğraflarını kullandıklarını ileri sürmüştü.