Saldırganlar Tel Abyad'da 40 gün eğitim almış

Ankara Garı önünde 102 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısıyla ilgili 36 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
Saldırganlar Tel Abyad'da 40 gün eğitim almış

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, müştekiler,  saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınları, tutuklu sanıklar ve avukatları ile çok  sayıda müşteki avukatı katıldı.

Dosyaya gönderilen bilgi ve belgeleri okuyan Mahkeme Başkanı Selfet  Giray, haklarında yakalama kararı çıkarılan sanıkların henüz yakalanamadıklarının  bildirildiğini kaydetti.

Giray, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca, davanın sanıklarından,  Mehmet Kadir Cabael'in, 16 Ekim 2016'da öldüğüne ilişkin nüfus kaydı suretinin  gönderildiğini aktardı.

Gaziantep'te 16 Ekim'de Şehitkamil ilçesinde polisin düzenlediği  operasyonda "canlı bomba" kendisini patlatmış, 3 polis memuru şehit olmuş, 9  polis memuru ve 4 Suriyeli yaralanmıştı. Patlamanın ardından Şahinbey ilçesinde  bir apartmana düzenlenen operasyonda ise örgütün "canlı bomba" hücrelerini  yöneten Mehmet Kadir Cabael etkisiz hale getirilmişti.

GİZLİ TANIĞIN İFADELERİ DOSYADA

Mahkeme Başkanı Selfet Giray, Gaziantep Emniyet Müdürlüğüne yönelik  terör örgütü DEAŞ tarafından bomba yüklü araçla düzenlenen, üç polisin şehit  olduğu saldırıyla ilgili soruşturmada ifadesi alınan gizli tanık "Piramit"in, bu  davanın sanıkları hakkındaki ifadelerini okudu.

Sanıklardan Yunus Durmaz, Ahmet Güneş, Erman Ekici, Muhammet Zana  Alkan, Mustafa Delibaşlar, Deniz Büyükçelebi, Talha Güneş, Mehmet Kadir Cabael,  Hacı Ali Durmaz, Hüseyin Tunç, Yakup Karaoğlu, Resul Demir, İlham Balı'nın  fotoğraflarını teşhis ettiği de tutanak altına alınan gizli tanık "Piramit",  davanın sanıklarından Hüseyin Tunç'un, terör örgütü DEAŞ üyesi olduğunu,  "Abdullah" kod adını kullandığını anlattı.

Yunus Durmaz'ın, terör örgütü DEAŞ'ın sözde Gaziantep emiri olduğunu  belirten gizli tanık, "Durmaz, Suriye'den gelirse kılık değiştirerek gelir,  saldırı talimatını bu şahıs verir, ondan habersiz bir şey yapılmaz. Suriye'de  eğitilerek Türkiye'ye gönderildi. Bele sarılan patlayıcı, kemer ve silahla gezer,  yakalanacağını anlayınca kendisini patlatabilir, Türkiye eylem sorumlusudur."  ifadesini verdi.

Gizli tanık "Piramit", sanıklardan Erman Ekici ile ilgili,  "Afganistan'da savaştı, Gaziantep'e geldi. Cabael tarafından DEAŞ'a kazandırıldı.  Örgüt mensubu ailelere bakmakla da görevliydi, mail işlerden sorumluydu. Silahlı  güçlerdendir, parayı çok sever." dedi.

Sanıklardan Talha Güneş hakkında, "Muhammet kod adını kullandığı,  kimya bölümünde okuduğu, bomba yaptığı, DEAŞ üyelerine de bomba eğitimi verdiği"  bilgisini aktaran gizli tanık, Hacı Ali Durmaz'ın, Suriye'de DEAŞ içinde faaliyet  yürüttüğünü, bomba yaptığını, örgüt mensuplarına silah eğitimi verdiğini  kaydetti.

40 GÜN EĞİTİM ALMIŞLAR

Gizli tanık "Piramit", sanık Yakup Karaoğlu'nun, DEAŞ içinde faaliyet  yürüttüğünü, örgüt güdümündeki derneklere finansman sağladığını, sanık Resul  Demir'in örgüte parasal yardım yaptığını belirtti.

Suriye'nin Rakka kentindeki Tel Abyad ilçesinde eğitim gördükten sonra  Kilis'in Elbeyli ilçesi tarafından Türkiye'ye geçtiklerini, Türkiye'de bir evde  50-60 kişilik bir grupla kaldığını anlatan gizli tanık, Tel Abyad'da 40 gün  boyunca spor eğitimi ile dini ve askeri eğitim aldıklarını ifade etti. Askeri  eğitim kapsamında, kalaşnikof, biksi, el bombası kullanımı eğitimi aldıklarını,  bomba yapımının anlatıldığını aktaran gizli tanık "Piramit", her kampın sorumlusu  bulunduğunu, Tel Abyad'dan ayrıldıktan sonra patlamanın gerçekleştiğini belirtti.