Samimi mekan, öncü lezzet: Tokdurun Yeri

Konya’nın merkezinde bulunan, cafe ve restoran sektörünü başka bir boyuta taşıyan ‘Tokdurun Yeri’ hem lezzeti hem de sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çekiyor.
Samimi mekan, öncü lezzet: Tokdurun Yeri

Konya’nın merkezinde bulunan, cafe ve restoran sektörünü başka bir boyuta taşıyan ‘Tokdurun Yeri’ hem lezzeti hem de sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çekiyor. Restoranın İşletmecileri Kemal Emre Gedik ve Eyüp Tanık, geceleri de kendileri yaptıkları canlı müzikle müşterilere unutulmaz anlar yaşatıyor.

Konya’nın hem sosyal sorumlulukta hem de lezzette önde gelen işletmelerinden ‘Tokdurun Yeri’ şehrin merkezinde ilgi odağı oluyor. Ağabeyi Doktor Murat Gedik’le birlikte her çeşit eti barındıran bir restoran hayali kurduklarını ve bunu gerçekleştirdiklerini dile getiren Tokdurun Yeri İşletmecisi Kemal Emre Gedik, “İnsanlarla yardımlaşabilmek için aslında hiç tecrübe sahibi olmadığımız sektöre kapı açıp hem insanlara çalışma ortamı sağlamak hem de onlara yardım edebileceğimiz bir çarkın dönmesini istedik.  İlk kuruluş maksadımız buydu. Bunun için de aşağı katımızda ağabeyim revir düzenledi. Maddi imkânsızlıklardan dolayı hastaneye gitmeye çekinen dar gelirli insanlara burada yardım etmek istedik. Burada muayene ile çözemediğimiz zamanlarda Anıt Hastanesi’nde acil servisinde muayene ederek yardım etti” dedi.

kemal-emre-gedik-eyup-tanik.jpg

“HİÇBİR İNSANI GERİ ÇEVİRMEMEYE ÇALIŞTIK”

İşletmenin alt katında ‘Minik Esnaflar’ diye bir bölüm açıldığını aktaran Gedik, “Buraya yemeğe ya da oturmaya gelen misafirlerimizin çocukları, aşağı inip Minik Esnaflar bölümünde resim yaptılar. Yapılan resimleri de ön camımıza asıp soran insanlara resimlerin satıldığı zaman bedelinin ihtiyaç sahiplerine gideceğini söyledik. Tabi almak isteyenler bedelini kendi belirledi. Ayrıca buraya gelip karnım aç diyen hiçbir insanı geri çevirmemeye çalıştık. O an elimizde ne varsa, biz ne yiyorsak onlarla da paylaşmak ve gelip yemek yiyecekleri bir ortam sunmayı istedik. Bir süre bu devam etti. Restorancılık, içerisinde özellikle unlu mamulleri ve ızgarayı barındırırken tecrübe de gerektiren bir sektörmüş. Bunu sonradan anladık. Bu işi sadece hayır amaçlı yaptığın zaman çarkı döndüremediğimizi fark ettik” diye konuştu.

tokdurun-yeri-tokburger.jpg

“EYÜP TANIK’LA ORTAK OLUNCA DEĞİŞİKLİĞE GİTTİK”

Hem iç dizayn anlamında hem de menülerin hazırlanışı ve sunuşu anlamında değişiklikler yaptıklarını vurgulayan Gedik, “Bu süre zarfında hayatımıza ortağım Eyüp Tanık girdi. Eyüp, arka bahçemize müşteri olarak geldi. Ben saz çaldım, kendisi gitar. Bu şekilde tanışarak birbirimize muhabbet beslemeye başladık. Reklam çalışması yaparak,  Çarşamba ve Cumartesi günlerinde canlı müzik ilavesi yaparak biraz hareketlilik getirdik. Canlı müzikteki amacımız da insanların egosunu kapının önünde bıraktığı ve herkesin saçma kanallara yönelmeden sohbet ederek çayını çorbasını içeceği bir ortam yaratmaktı. Şuan ki çalışmamızda bunun için devam ediyor” ifadelerini kullandı.

tokdurun-yeri-wrap.jpg

ASKIDA PİZZA İLE ÇOCUKLARA DESTEK

İşletme isminin Tokdurun Yeri olması sebebiyle başlangıçtaki kuruluş amaçlarına aykırı düşmemenin en büyük arzularımızdan bir tanesi olduğunun altını çizen Gedik, “Gelen insanları gri çevirmemek çok kolay yaptığımız bir şeymiş. Bunun için de yardım metotlarını geliştirmemiz gerektiğini fark ettik. Bu vesile ile askıda pizza uygulamasını getirdik. Gelen misafirlerimiz yemekleri yediği zaman yanlarına giderek durumu anlatıyoruz. Şimdiki sınırımızı 100 pizza olarak belirledik. Yardımları da pizza olarak alıyoruz. Buraya yemek yemeğe gelen misafirlerimiz 1 pizza yiyerek çıkışta istekleri üzerine 3-5 pizza parası vererek çıkıyorlar. Biz bununla ilgili notları alıyoruz. Yardım yapan misafirlerimizden ise sadece maddi yardım istemiyoruz. Organizasyonu tamamladığımız gün hem dağıtımında hem pişirmesinde hem de nakliyesinde yardımcı olmalarını istiyoruz. Pizzaları ise Çocuk Esirgeme Kurumu’ndaki kardeşlerimize götürüyoruz. Mevzu aslında pizza da değil. Oradaki kardeşlerimizi değerli gördüğümüzü, sevdiğimizi ve toplumdan dışlamadığımızı göstermek adına pizzayı bahane ederek askıda pizza operasyonu yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

tokdurun-yeri-pizza.jpg

“YARDIM AMAÇLI DAĞITIMI YAPILACAK”

Sosyal yardımlaşma ve insani görevler noktasında ise elbise ve kitap kumbaraları gibi projeleri olduğunu ifade eden Gedik, “Bunlarda da misyonumuzu anlayabilecek misafirlerimizin bize getirdikleri destekler ile projemizi yürütüyoruz. Hala giyilebilecek veya kullanılabilecek elbiseleri ve ayakkabıları, misafirlerimizin evlerinde, kütüphanelerinde yer alan okunabilecek kitapları hiç utanmadan kendilerinden istiyoruz. Bunlarda belli başlı bir birikime ulaştıktan sonra yine ihtiyaç sahiplerine sunulup ücretsiz bir şekilde yardım amaçlı dağıtımı yapılacak” diye konuştu. 

tokdurun-yeri-et-ve-tavuk-(1).jpg

“KONYALI TEYZELER DOKTORLARA TOKDUR DER”

İşletme isminin Tokdurun Yeri olmasının nedenini aktaran Gedik, “Uzun yollarda genelde ‘Emmi’nin Yeri’ gibi mekânlar hafızalarımızda yer etmiş. Bir de Konyalı teyzeler doktorlara tokdur der. Bizde bu yaklaşımlarla direk Doktorun Yeri yapmaktansa espri kullanarak Tokdurun Yeri yapalım dedik. Bu da ‘aç durmayın, gelin burada karnınızı doyuralım tokdurun’ anlamıyla örtüştü. Birazcık espri, biraz da mesleki dezenformasyonla ismimiz Tokdurun Yeri oldu” dedi.

tokdurun-yeri-et-ve-tavuk-(2).jpg

“AVRUPA’NIN VE ÜLKEMİZİN SABİT LEZZETLERİNİ KULLANDIK”

Konsept olarak ana mantıklarının Cafe ve Fast Food üzerine olduğunu söyleyen Gedik, “Cafe bölümümüz arka taraftaki bahçemizde yer alıyor. Cafe bölümünde sıcak ve soğuk içeceklerin çeşidini cimbali kahve makinesinde yapıyoruz. Farklı tatlı çeşitlerimizin yanında Waffle’miz her daim sunulmaya devam ediyor.  Fast Food’da ise biraz Avrupa’dan biraz da ülkemizin sabit lezzetlerinden kullandık. Bunun içinde hamburger, makarna ve tost çeşitleri yer alıyor. Bu bölgedeki misafirlerimiz vakit sıkıntısı oluyor. Ders veya mesai aralarında gelerek 15 dakikada yemeklerini yiyerek gitmek istiyor. Aslında biz de isteriz 45 dakika uğraşarak çok güzel lezzetler yapmayı. Ancak vakit olmadığı için uğraş kısmını hazır hale getirip lezzetini yakaladığımız şeyleri hiç bozmadan mutfağımızda hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu.

“HEP BERABER EĞLENME ÇABAMIZ VAR”

Müzik konusunda ise çoğu işletmenin genel kuralları olduğunu vurgulayan Gedik, “Çoğu işletmede sabit şarkıcısı ve enstrüman çalanı vardır. Ancak bizim burada benim sesim güzel veya şu enstümanı çalabiliyorum diyen misafirlerimizin başımızın üstünde yeri var. Üçüncü, beşinci koltuğu atmaya hazırız. Belli prosedür ve kalıpların dışında olarak, belirli kurallara ve kültürel sahip çıkarak hep beraber eğlenme çabamız var. Gelip müzik yapma noktasında da misafirlerimizin bize yardım etmesine de her zaman pozitif bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

tokdurun-yeri-canli-muzik.jpg

“TÜM ÜRÜNLERİ KENDİMİZ YAPIYORUZ”

Mutfaktan çıkan her ürünü kendilerinin yaptığının altını çizen Gedik, “Gerek hamburgerler gerekse pizzalar olsun, hamuruna varıncaya kadar hepsini biz burada kendimiz yapıyoruz. Menümüzde yer alan Tok Burger’in esprisi ise şudur. Daha önce hamburger ekmeği olmayan bir şeyde Doktorun spesiyali diye bir hamburger yaptık. Üzerinde AR-GE çalışması yaptık. Doğru lezzeti yakaladıktan sonra yiyen misafirlerimizin hem çok lezzetli hem de çok doyurucu olduğundan söz ettiklerini duyduk. İsmimizde Tokdurun Yeri olunca bunu klasik hamburger olarak sunmak yerine adını da Tok Burger yaptık” şeklinde konuştu.

“TECRÜBESİZ OLMAMIZIN AVANTAJLARINI YAŞIYORUZ”

Diğer işletmelerden en büyük farklarının acemilik olduğunu belirten Gedik, “Ben bilgisayar mühendisiyim. Ortağım Eyüp, iletişim mühendisi. Çok farklı sektörlerde veya alanlarda ikimizde iş tecrübesine sahibiz. Ama restoren ve cafe, bizim için yeni ve tecrübesiz olduğumuz bir alan. Bunda da tecrübesiz olmamızın avantajlarını yaşıyoruz. Neyi nasıl yaparsan neyden kurtarabilirsin noktasında biz daha hiçbir şey bilmiyoruz. İyi niyetle gönlümüzden geçirdiğimizi, fikre döküp el becerimizin yettiği kadarıyla uygulamaya çalışıyoruz. Bu da kalbimize art niyet bulaşmadığı sürece elimizden çıkabildiği kadar ki bunda da zamanla çok daha başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Bunların haricinde buraya gelip de ‘Param yok. Bunları yemek istiyorum’ diyenlere asla para vereceksin diye tutturmayıp servisini de her misafirimize açtığımız gibi açıyoruz. Misafirlerimizin bizi seçmelerindeki en büyük sebep, bence bu samimiyet. Şuan burası bizim bebeğimiz ve altını değiştirelim diye uğraşıyoruz” dedi.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GURME DERGİSİ