Mehmet Toker

Mehmet Toker

Samiri Bizim Neyimiz Olur?

Samiri Bizim Neyimiz Olur?

Biliyorum başlık ilk okunduğunda biraz tuhaf gelebilir.

Öncelikle okuyucularımız için kısa bir malumat vermek gerekirse; Samiri ismi Kuran'ı Kerim'de, Taha suresinde anlatıldığı haliyle, Hz. Musa'nın İsrailoğullarını Mısır'dan çıkarıp, Kızıldeniz'in doğusuna geçirip Allah ile mev'id'ine gitmesini fırsat bilerek, İsrailoğullarını saptıran, Hz Musa'ya ihanet eden bir şahıs...

Peki "nasıl saptırdı?"sorusuna gelince; Musa kavmini Firavun'un zulmünden kurtararak kızıldeniz'in doğusuna geçirdikten sonra Allah Celle Celalühü, Hz Musa'yı mülaki olması için çağırıyor. Hz Musa kavminin arasından ayrılınca Samiri, İsrailoğullarının Mısır'dan beraberlerinde getirdikleri altınları toplayıp, altından bir buzağı heykeli yapıyor. Ve israiloğullarına; "İşte bu sizin ilahınızdır. Buna tapın, secde edin." diyor. Hz. Harun'un bütün engellemelerine rağmen İsrailoğulları altın buzağı heykelinin önünde istisnasız, itirazsız secdeye kapanırlar. Bunun üzerine Hz. Musa, hışımla gelip kardeşi Harun'u saçını sakalını tutup, "Ey anamın oğlu niye böyle bir şeye müsaade ettin?" demesi üzerine, Hazreti Harun, "Azgınlıkta ileri gittiler, beni öldürmelerinden korktum." şeklinde, bu manada bir cevap veriyor. İşte Samiri, Hz. Musa'ya ihanet eden, Allah'ın kendilerini Firavun'un zulmünden ve denizde boğulmaktan kurtardığı bir Kavmi saptırarak Allah'a ve Hz. Musa'ya ihanet etmelerini temin eden bir şahıs.  O zaman başlığımızla irtibatlı olarak tekrar şu soruyu sormamız gerekiyor. "Günümüzden beş-altı bin yıl önce yaşamış ve ölmüş gitmiş bir şahıstan Allah Kur'an'da neden bahseder niçin bahseder?  Öncelikle doğru cevaba ulaşmak için doğru soruyu sormamız lazım. Yine doğru sorular soralım. Şöyle kısaca bir Kur'an ayetleri üzerinde düşünecek olursak, "Samiri, taştan, topraktan, ahşaptan bir heykel yapma imkanı varken neden altından bir heykel imal etmiş?

İkincisi; Niçin insan heykeli,  Timsah heykeli, at heykeli, it heykeli değil de buzağı heykeli?

Üçüncüsü, "Bu sizin ilahınızdır. Buna secde edin!" dediği zaman İsrailoğullarının arasında o altın buzağı heykelinin ilah olmadığını bilen kimse yok muydu ki ihtirassız bir şekilde, -Hz. Harun dışında- neredeyse tamamı onun, (buzağı heykelinin) Onun bir anlamda ilah olduğunu kabul edip önünde secdeye kapandılar ve kulluk gösterisi yaptılar?

Dördüncüsü,  kimdir bu Samiri'de anında Hz.. Musa ve Hz. Musa'nın rabbi olan Allah'a ihanet etmiştir?

Ve başlığımızdaki en can alıcı soruyu soralım; "Samiri bizim neyimiz olur?" Allah Kuranı Kerim'de Neden böyle bir portreyi bize anlatıyor?

Şimdi teker teker sorduğumuz soruları cevaplamaya başlayalım. Samiri, taştan, ağaçtan, topraktan heykel yapma yerine altını tercih etti. Çünkü altın, İnsanlık tarihi boyunca parayı, ekonomiyi, ekonomik gücü temsil ediyordu. Ve o altınlar İsrailoğullarının Mısır'dan beraberlerinde getirmiş oldukları altınlardı. Yani İsrailoğulları bir anlamda Samiri'nin imal ettiği  heykele yatırım yapmışlardı. Ekonomik destek vermişlerdi.  Şimdi bunun günümüzdeki izdüşümünü birazdan ifade edeceğim. İkinci sorunun cevabına gelince; Çünkü İsraikoğulları Mısır'da kaldıkları süre içerisinde -Hz.Yusuf'un, babası Hz. Yakup ve oğullarını mısıra davet edip, Mısır'da İsrailoğulları çoğalıp üreyip, Mısır'dan Hz Musa'nın çıkışına kadar geçen- süre içerisinde çiftçilikle uğraşıyorlardı bereketli Nil deltasını sürüp, ekip, hasat ediyorlardı. Dolayısıyla o dönemde çiftçilik  öküzlerin gücüyle yapılıyordu ve öküzün olabilmesi içinde dişi inek ihtiyaç. Buzağı hem dişi ineğin, hem öküzün bir anlamda ilk hali olduğu için yani dünyalığı, dünya geçimliğini, dünya çıkar ve menfaatini temsil ediyordu. Üçüncüsü elbetteki İsrailoğullarının arasında altından imal edilmiş bir buzağı heykelinin ilah olmadığını bilen insanlar vardı ama birinci sorunun cevabında da dediğimiz gibi onlar altınları Samiri'ye kaptırmış, yatırmışlardı. Samiri'nin o kurmuş olduğu, yapmış olduğu buzağı heykeline yatırdıklarından dolayı şayet secde etmemeleri, Samiri'nin emirlerini yerine getirmemeleri durumunda paradan,  altından olma gibi bir riski alamayacakları için secde ettiler.  Gelelim dördüncü soruya... Tefsir kaynakları, Samiri'nin Yahudilerin bir kolu olan Beni-Samirilerden olduğunu ifade eder. Ancak mısır hayatı boyunca da Samiri kendi halkına ihanet ederek, Firavun'un hesabına çalışmıştır. Ya da diğer bir görüş; Samiri, aslında kıpti idi, yani israiloğullarından değildi, firavunun adamıydı.Lakin ajanlık yapmak için israiloğullarının sırlarını firavuna taşımak için israiloğullarından gibi yıllarca yaşamış ve ilk fırsatnı bulduğunda da Hz Musa'ya ve Allah'a ihanet etmişti. Ve asıl cevaplamamız gereken soru: "Samiri bizim neyimiz olur da Allah bize anlatıyor? Şimdi günümüzde dostlarım bana soruyor. Niye Araplar Amerika'ya şeksiz şüphesiz itaat ediyorlar, bir anlamda secde yapıyorlar? Neden 350 milyonluk Arap alemi 13 milyonluk İsrail'in kölesi durumuna gelmiş, Onun menfaatlerini savunur hale gelmiş? Evet değerli okuyucularım, Çünkü Arapların altınları, petrolden vs. kazandıkları paraları Yahudilerin kurmuş olduğu bankalarda yani modern buzağı heykellerinde. Araplarda, işte tıpkı o Yahudilerin, Samiri'nin "secde edin" emrine itaat edip altın buzağı heykelin önünde dünyalarını, geçimlerini, menfaat ve çıkarlarını kaybetme korkusuyla secde ettikleri gibi Araplarda bugün İsrail'lilerin itaat edin emrine İsrail bankalarındaki,  Yahudi bankalarındaki altınlarını, dünyalık çıkarlarını, menfaatlerini, kaybetmek korkusuyla şeksiz Şüphesiz itaat ediyorlar.

Günümüzde ki Samiri'lere gelince dün Lawrens'ti, bugün fetö, metö, kutö, sütö, itcikler, kedicikler vb... Arife tarif gerekmez. İçimizdeki diğer Samiri'ler kim? Bizden gibi gözüküp arkamızdan çukur kazanlar veya kökü dışarda olup ta İslam ve Müslüman düşmanlarına ajanlık yapanlar kimler?

Allah Kur'an'da masal anlatmaz. Allah, Samiri'yi anlatıyor ki "kızım sana diyorum, gelinim sen anla!" Bu Yahudiler, sizden gibi gözükürler ama ilk fırsatta size ihanet ederler. "Biz bunları 1492'de İspanya'da topluca katledilmekten veya  Akdeniz'de boğulmaktan kurtardık, bunlar bize minnettar" diye düşünmeyin. Bunlar kendilerini Firavun'dan ve Kızıldeniz'den kurtaran Allah'a ve Hz. Musa'ya ihanet ettiler. Okuyun ders alın. Samiri, günümüzden 6000-7000 yıl önce yaşamış ölmüş gitmiş bir hain değildir. İçinizde yaşayan Samiri'lere dikkat edin buyuruyor Allah.

Sahi, Samiri bizim neyimiz olur?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Toker Arşivi
SON YAZILAR