Sanchez: Španija podržava evropski put BiH

Predsjednik Vlade Kraljevine Španije Pedro Sanchez smatra kako je nužno provesti reforme u Bosni i Hercegovini da bi građani bolje živjeli
Sanchez: Španija podržava evropski put BiH

Predsjednik Vlade Kraljevine Španije Pedro Sanchez rekao je kako Bosna i Hercegovina može računati na podršku Španije na putu ka Evropskoj uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Sanchez se u okviru posjete Zapadnom Balkanu u Sarajevu sastao sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom.

”Također sam 2020. godine htio doći na obilježavanje Srebrenice, pa sam htio da iskoristim ovu situaciju da izrazim svoje žaljenje zbog tog događaja“, rekao je Sanchez.

Dodao je kako je njegova posjeta zapravo podrška Vlade Španije regiji, a posebno Bosni i Hercegovini.

Istakao je kako će danas posjetiti i Mostar, te da želi da Bosna i Hercegovina dobije firme iz Španije, kao i da bude unaprijeđena saradnja kada je u pitanju Erasmus.

Osvrnuo se i na intenziviranje saradnje Španije sa Zapadnim Balkanom.

”Evropska unija treba što prije pružiti šansu i drugim zemljama. Španija pruža podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, ali i ulasku Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju“, kazao je Sanchez.

Ponovio je da je pružio podršku da BiH dobije kandidatski status.

“To je ono što su bili zadnji zaključci 12. juna s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom. To je dobra baza kako bi se išlo prema naprijed. Ovo je dobra šansa, treba je iskoristiti“, rekao je Sanchez.

Dodao je kako je potrebno usvojiti zakone koji se nisu usvojili, a vežu se za fiskalnu politiku i tome slično.

”Izbori u oktobru moraju biti dobro održani. Mi, Evropska unija i SAD želimo da se demokratski izaberu vlade i da se formira takva demokratski izabrana vlada“, rekao je Sanchez.

Dodao je kako se radi na tome da se prevaziđe teška situacija.

”Zemlja mora biti odgovorna i zato sam tražio od političkih lidera tri stvari: da se smanje tenzije, retorika podjela, treba se vratiti institucijama, uvijek razgovarati i pronaći dobre dijaloge i rješenja“, rekao je Sanchez.

Smatra da je bitno staviti interese građana prije svega.

”Moraju se reforme napraviti da bi građani bolje živjeli. Uvijek možete računati na podršku Španije, posebno na evropskom putu Bosne i Hercegovine“, rekao je Sanchez.