Şanlıurfa'da aspir yetiştirilebilecek

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, Şanlıurfa'da deneme üretimi yapılan aspir bitkisinin, sulamayla verim ve yağ kalitesinin arttığı belirlendi.
Şanlıurfa'da aspir yetiştirilebilecek

Şanlıurfa'da alternatif ürün olarak deneme üretimi yapılan aspir bitkisinin, sulamayla verim ve yağ kalitesinin arttığı tespit edildi.

GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından yürütülen "Şanlıurfa koşullarında aspir bitkisinde sulamanın, verim ve yağ kalitesi üzerinde etkileri" projesi kapsamında, Kurudere Mahallesi'nde çiftçiler ve ziraat mühendislerine yönelik tarla günü düzenlendi.

GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, burada yaptığı konuşmada, tarla günleri düzenleyerek çiftçileri bilgilendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Bölgede aspir bitkisinin yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirten Çetiner, "Bölgemizdeki bitki deseni içinde aspiri de görebileceğiz. Pamuğun yerini almasını beklemiyoruz, ama aspirin bir yağ bitkisi olarak ekim nöbeti içine girmesini bekliyoruz." dedi.

Şanlıurfa'da sulanarak üretimi yapılan aspirin verim ve yağ kalitesinin arttığını tespit ettiklerini kaydeden Çetiner, söz konusu bitkinin yaz ve kış olmak üzere iki dönemde ekildiğini bildirdi.

Aspirin, yağ kalitesinin yüksek olduğunu vurgulayan Çetiner, "İnşallah pazar konusundaki sorunu çözebilirsek, verimi yüksek, kalitesi yüksek aspir bitkisi bölgemizde yaygınlaşacaktır. İnşallah bu çalışmalarımız yeniliklerin yaygınlaşmasını sağlayacaktır." diye konuştu.