Şanlıurfa'nın bayram klasiği: Külünçe

Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki yörelerde bilinen, Şanlıurfa'da ise adeta gelenek haline gelen, bayramların olmazsa olmaz lezzeti külünçe, bu bayram da sofraları süslüyor.
Şanlıurfa'nın bayram klasiği: Külünçe

Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki yörelerde de yapılan, ancak Şanlıurfa'da adeta gelenek halini alan, bayramların olmazsa olmaz lezzeti Külünçe, bu bayram da bölge halkının sofralarını süslüyor.

Sadece tatlı olarak değil, kimi zaman tuzlu ve susamlı çeşitleriyle de özellikle Şanlıurfa'da pek çok vatandaşın gözdesi külünçe, bayramlarda gelen konuklara çayın yanında ikram ediliyor. 

Pasta ustası Mazlum Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişi uzun yıllara dayanan Külünçe'nin bölgede de farklı türleri bulunmasına karşınŞanlıurfa'ya has bir lezzet olduğunu belirtti.

Dini bayramlarda tercih ediliyor

Çok zahmetli ve yapımı maharet gerektiren külünçenin, özellikle dini bayramlarda vatandaşlar tarafından tercih edilen lezzetlerin başına geldiğini anlatan Kurt, "Külünçe için hazırlamış olduğumuz hamurun içine çeşitli baharatlar katıyoruz. Çörek otu, kabartma tozu, tarçın gibi malzemeler katıyoruz. Şanlıurfa'da evlerde külünçe çok farklı yapılıyor. Bizim kendimize has tarifimiz var. Daha lezzetli oluyor. Bizler kentte en çok sevilen "Aligör" külünçesi yapıyoruz. Külünçelerimiz daha gevrek ve ağızda çabuk dağılıyor, bu da vatandaşların hoşuna gidiyor." dedi.

Kadınların eskisi gibi evde külünçe yapmadığını anlatan Kurt, "Eskiden bayrama sayılı günler kala kadınlar evde külünçe hazırlar mahalle fırınlarında pişirirdi. Fakat son yıllarda fazla kimse yapmıyor. Çünkü zahmetli bir iş. Artık çoğu zaman bizim gibi pastahanelerde yapılan ürünler tercih edilmeye başlandı." diye konuştu.

Pastahane işletmecisi Mustafa Kurt da bayrama günler kala külünçe satışlarının önemli ölçüde artığını belirterek, "Külünçe genelikle bayramlarda ev ziyaretlerinde çayın yanında ikram ediliyor. Kırsalda daha çok tercih ediliyor. İyi ve güzel külünçe oldu mu insanlar alıyor. Günlük ortalama 500 kilogram külünçe satıyoruz. Kilosunu 5 liradan veriyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yeni nesil geleneği sürdürmüyor"

73 yaşındaki ev hanımı Fahriye Nacaroğlu ise yıllar önce Şanlıurfa'da bayrama günler kala evlerde külünçe yapma telaşı yaşandığını fakat şimdilerde bunun bittiğini ifade etti.

Kendi zamanında bayramda misafirlere külünçe ikram edilmediği zaman ayıplandığını anlatan Nacaroğlu, şunları kaydetti:

"Eskiden Urfalı kadınlar külünçesini evde hazırlayıp misafirlerine ikram ederdi. Fakat bu zamanla değişti, kimse evde külünçe hazırlamıyor. Şimdilerde pastahanelerde hazır olanı tercih ediliyor. Bunun yanında eskisi gibi de külünçe tüketilmiyor. Gün gelecek bayram geleneğimizin ortadan kalkacağından korkuyorum. Yeni nesil geleneği sürdürmüyor."