Şanslıyım ki benim tedavim yapılabiliyor

Gazze'de hastalanan ve tedavisi için Türkiye'ye getirilen Türk Kızılayı personeli Serhat Şaylan'ın genel sağlık durumunun iyi olduğu, bir hafta içinde taburcu olmasının öngörüldüğü belirtildi.
Şanslıyım ki benim tedavim yapılabiliyor

Gazze'de hastalanan ve tedavisi için Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Türkiye'ye getirilen Türk Kızılayı personeli Serhat Şaylan'ın genel sağlık durumunun iyi olduğu, bir hafta içinde taburcu olmasının öngörüldüğü belirtildi.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Abdussamed Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şaylan'ın yoğun öksürük, nefes darlığı ve balgam çıkarma şikayetleri ile geldiğini, tahliller sonucunda virüse bağlı ortaya çıkan zatürre tanısı konulduğunu anlattı.

Şaylan'ın yaklaşık 11 gün önce boğaz ağrısı şikayeti ile hekime başvurduğunu ve penisilin türevi bir antibiyotik tedavisi uygulandığını ifade eden Yalçın, "Hastanın daha önceden penisilin alerjisi olduğu için vücutta döküntüler meydana gelmiş" dedi.

Hastanın vücudunun birçok yerinde ciddi ölçüde döküntüler oluştuğunu kaydeden Yalçın, "Hastamız, önce Göğüs Hastalıkları Bölümü'ne yatırıldı. Filistin'de uygulanan ve döküntülere yol açan antibiyotik tedavisini sonlandırdık ve yeni antibiyotik tedavisi uygulandı. Şu anda genel durumu gayet iyi. Döküntüler için de dermatoloji doktorlarımız ona yönelik ilaçları başladı. Hayati tehlikesi bulunmuyor, bir sıkıntısı yok. Döküntüler gerilemeye başladı. Bir hafta içinde taburcu edilmesi öngörülüyor" diye konuştu.

Yalçın, Gazze gibi savaş ortamlarında virüslerin bu tip sağlık sorunlarına yol açabileceğine işaret ederek, bu bölgelerde olabildiğince hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Mikrop, kol geziyor"

Türk Kızılayı personeli Şaylan da daha önce zatürre geçirmediğini ve penisilin alerjisi olduğunu bilmediğini söyledi.

Alerjisi olduğu için verilen tedavinin yan etkiye yol açtığını ve sağlık durumunun kötüleştiğini anlatan Şaylan, Gazze'de her yerde virüs bulaşma riski bulunduğunu, o ortamda sağlığın korunmasının çok da mümkün olmadığı görüşünü dile getirdi.

Şaylan, "Bulunduğumuz yerler, çok sağlıklı yerler değil. Elektrik yok, su bulunamıyor, insani yardımlar ulaştırılamıyor. Hijyen koşulları uygun değil. Mikrop, adeta kol geziyor" ifadelerini kullandı.

Hijyen koşullarının kötü olduğu bir ortamda mikrop kapmanın normal olduğunu belirten Şaylan, şunları kaydetti:

"Şanslıyım ki benim tedavim yapılabiliyor. Orada insanların böylesi bir şansı bile yok. Yaşadığım sağlık sorunu sonrasında Filistin'de hekimlerin verdiği ilaçlar da tepkimeye neden oldu. Sanırım, vücuda uygun ilacı uygulayamadılar ama sağolsun Türk Kızılayı, Sağlık Bakanlığı ve AFAD koordinasyonunda tüm imkanlar seferber edilerek ambulans uçakla ülkeme getirildim. Atatürk Hastanesi'nde tedavime başlandı ve hekimlerimiz çok ilgileniyor. Yolculuk çok zor geçti. İsrail ile olan durumlardan dolayı izin alma süreçleri uzun sürdü ama bugün buradayım." 

Şaylan, sağlık durumun her geçen gün daha iyiye gittiğini belirterek, "Geldiğimden çok daha iyiyim. Umarım daha iyi olacak" dedi. 

Türkiye'nin, Gazze'ye yardımlarını ulaştırmak amacıyla bölgede bulunan Türk Kızılayı personeli Şaylan, Dışişleri ve Sağlık bakanlıklarının girişimleri sonucu Kudüs'ten uçakla alınarak, önceki gün saat 02.45'te Esenboğa Havalimanı'na getirilmişti. Burada sağlık görevlileri ve ilgililer tarafından karşılanan Şaylan, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilmişti.