Santos’tan barış referandumu için yargıya onay çağrısı

Santos’tan barış referandumu için yargıya onay çağrısı

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Anayasa Mahkemesine barış anlaşması referandumu yasasının onaylanması çağrısı yaptı.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile olası bir barış anlaşması sonrasında önerdiği referandum görüşmelerinde konuşan Santos, Anayasa Mahkemesine seslendi.

Santos, yargıdan, Meşru Barış Referandumu Yasası’nın anayasaya uygunluğunu onaylamasını isterken, “Barış için, sosyal hukuk devletimiz için, mağdurlar için, Kolombiya’nın geleceği için, sonunda normal bir ülkede savaşsız yaşamanın potansiyel umudu için tüm saygımla talep ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Kolombiya Devlet Başkanı, FARC ile yapılacak anlaşmanın devlet kurumlarına, anayasasına, kanunlarına karşı silaha sarılmış bir yasa dışı örgütün tanınması anlamına geleceğini de kaydetti.

Barış anlaşmasını halk oylamasına götürmenin kendi yönetimi için anayasal ya da kanuni bir zorunluluk olmadığını vurgulayan Santos, halkın kendisine müzakere ve imza gücünü verdiğini hatırlattı.

Santos, her şeye rağmen Kolombiya halkının son sözü söylemesini istediğini belirtti. Mart ayında Kolombiya Başsavcısı Eduardo Montealegre, Anayasa Mahkemesinden referandum yasasının anayasaya aykırı olduğunu ilan etmesini talep etmişti.

Montealegre, FARC’la yapılacak bir barış anlaşmasının halk oylamasına bağlı olamayacağını iddia etmişti. Hem hükümet hem de FARC kanadından müzakerecilerse geçtiğimiz gün yaptıkları açıklamada, görüşmelerin pozitif seyrinin sürdüğünü ve en yakın zamanda barış anlaşmasını tamamlamak istediklerini ifade etmişti.

- Barış görüşmeleri 3 yıldan fazla süredir devam ediyor

FARC'ın Kolombiya'da 1964'te başlattığı silahlı mücadelede 220 bin kişi yaşamını yitirdi, 5 milyon kişi yerlerinden oldu. FARC ile hükümet arasındaki barış görüşmeleri Kasım 2012'de Küba'nın başkenti Havana'da başladı.

Havana'da, Kolombiya hükümeti ile FARC arasında 3 yıldan fazla süren barış görüşmelerinde, savaş mağdurlarına tazminat ödenmesini de içeren bir anlaşma imzalanmış, "mağdurların hakları, arazi hakları, isyancıların siyasi katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele" olmak üzere 4 ana unsurda uzlaşmaya varılmıştı.

En ağır suçları işleyenler dahil herkes için af çıkarılmasını öngören nihai barış anlaşması imzalandığında, eski savaşçıları denetlemek için özel mahkemeler kurulması kararlaştırılmıştı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, eylül ayında, FARC ile yürütülen barış görüşmelerinde nihai anlaşmanın imzalanması için karara varıldığını ve bunun 6 ay içinde sonuçlanacağını açıklamıştı.