Santral bölgesine 14 bin fidan

Rüzgar enerjisi sektöründe faaliyet gösteren Abk Çeşme RES'in Proje Koordinatörü Erman Kaya, çevreyi koruma ve sosyal sorumluluk anlayışıyla santral bölgesine 14 bine yakın ağaç diktiklerini söyledi.
Santral bölgesine 14 bin fidan

Abk Çeşme RES Proje Koordinatörü Erman Kaya, Orman Bölge Müdürlüğü Urla Orman Şefliği ile Milli Parklar ve Doğal Koruma Karşıyaka Şubesi işbirliğiyle yaklaşık bir yıl önce dikilen fidanların bölgenin doğal yapısına uygun çam, laden, selvi, zakkum ve dikensi bitki türlerinden seçildiğini belirtti. Abk Çeşme RES'i, Çeşme'de 80 milyon TL'lik yatırımla yaşama geçirdiklerini kaydeden Erman kaya, rüzgar enerji santraliyle hem ülkenin enerji ihtiyacına çevreci bir katkı yaparken hem de ülkenin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yola çıktıklarını dile getirdi.

"17 araştırma yaptırdık"

İzmirli işadamları Barış Kocagöz ve Barış Tansever'in de ortakları arasında yer aldığı Abk Çeşme RES olarak, santral bölgesindeki yaban hayatı ve doğal bitki örtüsünü korumak için bugüne dek alanında uzman akademisyenlere 17 farklı araştırma yaptırdıklarını kaydeden Erman Kaya, "Yatırım yaparken çevreyi koruma ilkesiyle hareket ettik. Yapılmış olan yolları kullanarak, yeni yol açmadan projemizi hayata geçirmeye çalıştık. Ayrıca oradaki yaban hayatı da göz önüne alarak 17 ayrı araştırma yaptırdık. Hafriyat çalışmaları yapılırken, çevreye zarar vermemek adına termal kameralar kullandık. 3 yıl boyunca 6 aylık periyotlarla yaban hayatı, peyzaj onarımı oradaki hayatla iç içe nasıl geçirilebilir gibi çalışmalar yapıldı. Kuş göç yolları, arı ve böceklerin zarar görüp görmediği incelendi. Yerli yaşamla ilgili gürültü kirliliği var mı? Araştırıldı. Boğaziçi Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi'nden akademisyenlere türbinler çalışırken elektromanyetik alanı da ölçtürdük. Bir zarar olmadığını belgeledik" diye konuştu.

"Hem temiz hem de çevreci enerji"

Yenilenebilir enerjinin, hem temiz de çevreci özellikler taşıdığını vurgulayan Abk Çeşme RES Proje Koordinatörü Erman Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Temel ham maddemiz rüzgar. Bu, ülkemizin kendi milli kaynağı ve atığımız yok, dumanımız yok. Güneş, rüzgar ve jeotermal de işin içine katıldığı zaman yenilenebilir enerji daha fazla önem taşıyor. Kyoto protokolüne bağlı olarak, belli sertifikalarımız da var. Çevreyi koruma amaçlı bunlara da başvurduk. Bize geri dönüşleri çok olumlu oldu. Karbon emisyonunu azaltarak 19 bin ağacın yapacağı görevi biz ciddi bir enerji tasarrufuyla yapıyoruz. 49 yıl boyunca da yap işlet devret modeliyle hizmet vereceğiz."

Santral bölgesine 14 bin fidan

Kaynak: