Saraybosna'da "Avrupa İslamofobi Zirvesi"

Saraybosna'da "Avrupa İslamofobi Zirvesi"

Salzburg Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Farid Hafez, İslamofobi noktasında belirli duruşları olan siyaset adamlarının ortaya çıkması gerektiğini belirterek, "Bu kişiler, sağcılar tarafından oluşturulmaya çalışılacak tepkilerden korkmamalı ve hoşgörüyle açık toplum için mücadele etmelidir." dedi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da gerçekleştirilen "Avrupa İslamofobi Zirvesi"nin ikinci gününde Başkentteki Halk Tiyatrosu'nda düzenlenen oturumda, dünyanın karşı karşıya kaldığı "en büyük zorluklardan birisi" şeklinde tanımlanan İslamofobi konusunda, Avrupalı siyasetçilerin karşıt söylemler geliştirmeye başlaması gerektiği mesajı verildi.

Salzburg Üniversitesi Öğretim Üyesi Hafez de burada yaptığı konuşmada, İslamofobi noktasında belirli duruşları olan siyaset adamlarının ortaya çıkması gerektiğini dile getirerek, "Bu kişiler, sağcılar tarafından oluşturulmaya çalışılacak tepkilerden korkmamalı ve hoşgörüyle açık toplum için mücadele etmelidir." ifadesini kullandı.

İslamofobi'nin yok edilmesi için sivil toplumda uygulanacak yöntemler geliştirdiklerini söyleyen Hafez, zirve kapsamında Avrupa'da Müslümanlara karşı yapılanların suç olarak kabul edilebilmesi için gerekli koşulların konuşulacağını belirtti.

Hafez, Saraybosna'nın "barış ve birliğin" sembolü haline geldiğine işaret ederek, "Burası Müslüman, Hristiyan ve Yahudilerin bir arada yaşadığı bir şehir. Diğer taraftan burada Müslümanları hedef alan Srebrenica Soykırımı yaşandı. Saraybosna size hem nefreti hem de birlikteliği aynı anda sunuyor. Bu nedenle de zirveyi burada yapmaya karar verdik." diye konuştu. 

Oturumda, konuya ilişkin yapılmış birçok çalışmanın sunumu yapıldı, olay analizlerine yer verildi.

- Dünyadan akademisyenler katılıyor

Ümraniye Belediyesi tarafından Saraybosna'da düzenlenen ve yarın sona erecek zirveye, Türkiye'nin yanı sıra ABD, Kanada, Kuveyt, Ürdün, İngiltere, Fransa ve Almanya'dan çok sayıda akademisyen katılıyor.

Zirvenin üçüncü ve son gününde "İslamofobi ile mücadele" konulu oturum düzenlenecek.

Bu arada, "Avrupa İslamofobi Zirvesi"nin sonunda yayınlanacak bildirinin Avrupa Parlamentosu'na sunulacağı öğrenildi.