'Saraybosna'ya yeniden dönmek zorundayım'

'Saraybosna'ya yeniden dönmek zorundayım'

Bosna'da yaşanan savaşın izlerini silmek ve Saraybosna'yı yeniden kültür ve sanatın adresi yapmak amacıyla organize edilen 20. Saraybosna Film Festivalinin (SFF) özel konuğu olarak Bosna Hersek'e gelen tiyatro ve sinema sanatçısı Halit Ergenç, 'Benim için çok yeterli bir gezi olmadı, buraya yeniden dönmek zorundayım' dedi.

 

'Muhteşem Yüzyıl' dizisi ile Bosna Hersek'te geniş hayran kitlesi bulunan Ergenç yaptığı açıklamada, ilk kez geldiği Saraybosna'yı çok beğendiğini ve ailesi ile birlikte burayı yeniden ziyaret etmek istediğini söyledi.

Ünlü sanatçı, Saraybosna'nın kendisinde büyük bir etki bıraktığını belirterek, Saraybosna'ya gelmeden önce Bosna Hersek ve Saraybosna Film Festivali hakkında son derece olumlu yorumlar duyduğunu ifade etti.

Saraybosnalılar'ın çok sıcakkanlı insanlar olduğunu anlatan Ergenç, 'Birçok yeni insanla tanıştım. Saraybosna müthiş bir yer. Burasının çok güzel bir ülke olduğunu daha önce arkadaşlarımda da duymuştum. Daha önce Saraybosna Film Festivali'ne katılanlar, burada kendilerini evdeymiş gibi rahat hissettiklerini söylemişlerdi. Dedikleri doğruymuş' ifadesini kullandı.

Bosna Hersek tarihinin Türkiye tarihi ile birçok ortak yönü olduğunu vurgulayan Ergenç, 'Bence birbirimize çok benziyoruz. Dolayısıyla bu benim için çok yeterli bir gezi olmadı, buraya yeniden dönmek zorundayım. Daha uzun bir sürede, ailemle de gelip buraları beraber gezmeyi çok istiyorum' şeklinde konuştu.

'SFF, rahat ve iyi bir festival'

Ergenç, Saraybosna Film Festivali'nin çok güzel bir organizasyon olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Gayet sıcak bir ortam gördüm burada. Protokol kısmı ve insanların karşılanışı da öyle. Gerçekten bir sürü klişe protokolden uzak, insanların rahat rahat film izleyebileceği, birbiriyle tanışıp konuşabileceği, ilişkiler kurup yeni işler üretmek üzere birtakım sohbetler edebileceği rahat ve iyi bir festival. Benim ilk senem burada ve çok kalamadım ama uzun zamandır bu festivali ziyaret eden arkadaşlarımın da düşünceleri bu doğrultuda. Onların fikirleri benim için bir referans oldu. Pek çok yönetmen ve oyuncu arkadaşım için de SFF'ye gelmek gerçekten büyük bir zevk. Benim için de bundan sonra öyle olacak."

Daha önce Hırvatistan ve Sırbistan'ı ziyaret ettiğini ve rol aldığı 'Muhteşem Yüzyıl' ve 'Bin Bir Gece' dizilerinin bu ülkelerde de izlendiğini bildiğini aktaran Ergenç, 'Fakat bu kadar popüler olduğunu daha önce fark etmemiştim. Bu bölgede çok izlendiğimizi biliyorum. Nedenini bilmiyorum ama her defasında böyle bir ülkeye gittiğimizde büyük bir ilgiyle karşılaşınca içimde bir heyecan ve şaşkınlık oluyor' diye konuştu.

'İnsanlar geleceğe umutla bakıyor'

Bosna Hersek'in yaşadığı savaşa da değinen Ergenç, savaşın üzerinden geçen 20 yılın uzun bir zaman olmadığını, ancak buna rağmen insanların geleceğe umutla baktığını gözlemlediğini söyledi.

Ergenç, dünyanın farklı bölgelerinde bugün de savaşların yaşandığına dikkati çekerek, 'Bosna Hersek gerçekten çok acı zamanlar yaşamış. Ben insanlar arasında değil de büyük güçler arasında problem olduğunu ve paylaşılamayan şeyler doğrultusunda savaşların çıktığını düşünüyorum. Çok uzak bir geçmiş değil, 20 sene öncesi. Fakat buradaki insanlar gayet dimdik. Umutla geleceklerine bakıp, gülümseyerek işlerine ve hayatlarına devam etmeye çalışıyorlar. Bu da bir umuttur' ifadesini kullandı.

Balkan ülkelerinde yaşayan insanların birbirine benzediğini kaydeden Ergenç, sözlerini şöyle tamamladı:

'İnsanların yüzyüze bakıp konuşabildikleri zaman aralarındaki problemleri çözebileceklerine inanıyorum. Nihayetinde hayata bir şekilde sevgiyle, anlayışla ve affederek bakmak gerekiyor. Daha önce ziyaret ettiğim Sırbistan ve Hırvatistan'da gördüm ki insanlar birbirlerine çok benziyorlar. Buradaki insanların birbirleriyle problemi olması bence pek mümkün değil. Birlikte yaşamak çok zor olmamalı. Mutlaka birtakım güçlerin, politik sebeplerin buna yol açtığını düşünüyorum."