"Sarı toz"a maruz kalan 25 kişi taburcu edildi

Sağlık Bakanlığı, bazı ülke başkonsolosluklara gönderilen toz maddeye maruz kalan 25 hastanın hastaneden taburcu edildiğini bildirdi.
"Sarı toz"a maruz kalan 25 kişi taburcu edildi

Sağlık Bakanlığı, bazı ülke başkonsolosluklara gönderilen toz maddeye maruz kalan 25 hastanın hastaneden taburcu edildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün zarf içindeki toz maddeye maruz kaldığı bildirilen, Macaristan Başkonsolosluğundan yabancı uyruklu 6 kişinin, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği'nde gözlem altına alındığı belirtildi.

"İzole odalarda kalan hastaların genel durumlarının iyi" olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hastaların tetkiklerine başlanmıştır. Toz maddeden alınan numune Ankara Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarında incelemeye alınacaktır. İnceleme sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Ayrıca, 24 Ekim 2014 tarihinde şüpheli toz maddeye maruz kalan 25 hastamız, yapılan inceleme sonucunda toz maddede herhangi bir biyolojik harp maddesine rastlanmaması üzerine hastaneden taburcu edilmiştir." 

Biyolojik harp maddesine rastlanmadı

Sağlık Bakanlığı, bazı konsolosluklara gönderilen şüpheli toz materyaline ilişkin yapılan ilk incelemelerde şarbon ve veba gibi herhangi bir Biyolojik Harp Maddesine (BHM) rastlanmadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"24 Ekim 2014 tarihinde İstanbul'da Kanada, ABD, Fransa, Almanya ve Belçika Büyükelçilik ve Konsolosluklarına postayla gönderilen şüpheli toz materyal, biyolojik açıdan incelemeye alınmıştır. Şüpheli toz materyalde yapılan ilk incelemelerde; Bacillusanthracis (Şarbon), Yersiniapestis (Veba), Francisella tularensis (Tularemi), Ricinuscommunis toksin (Risin) ve Botilinum toksini (Besin zehirlenmesi) araştırması yapılmış ve herhangi bir Biyolojik Harp Maddesine (BHM) rastlanmamıştır.

Ancak diğer olası Biyolojik harp maddeleri ve şarbon sporlarına yönelik ileri biyolojik tetkikler ve kimyasal analiz sonuçları bugün geç saatlerde tamamlanarak tekrar kamuoyu ile paylaşılacaktır." 

Macaristan Başkonsolosluğu'nda "sarı toz" alarmı

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, 24 Ekim 2014 Cuma günü kentteki bazı başkonsolosluklarazarf içinden şüpheli toz gönderildiği, olayın haber alınması üzerine İstanbul AFAD KBRN Ekibi ve ilgili kurumlar tarafından gerekli müdahalelerin yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Bugün Macaristan Başkonsolosluğu'ndan da aynı olayla ilgili bir ihbar alınmış ve toza bulaşan personel ve mekanın dekontaminasyonu için ilgili birimlerimiz olay mahaline sevk edilmişlerdir.

Bahse konu ihbarda, 2 gündür başkonsoloslukta personel bulunmadığı, bugün mesai başlangıcı ile birlikte gelen zarfları açtıkları anda bir zarfın içinden dökülen sarı tozla karşılaşıldığı beyan edilmiş olup bugünkü şüpheli zarfın da 24 Ekim Cuma günü diğer başkonsolosluklara gönderilen zarflarla aynı anda gönderildiği değerlendirilmektedir."

Kimyasal temizlik işlemi başladı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca  yapılan yazılı açıklamada, bugün sabah saatlerinde başkonsolosluğa gelen bir zarftan sarı toz çıktığı ihbarının ardından AFAD İstanbul İl Müdürlüğünden AFAD KBRN Ekibi'nin olay mahalline intikal ettiği bildirildi.

Açıklamada, "Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna ulaşan AFAD KBRN Ekibi, olay yerinde bulunan şahıslar ile ortamın dekontaminasyon (kimyasal temizlik) işlemine başladı. Alınan numuneler, incelenmek üzere Sağlık Bakanlığına ulaştırılacaktır. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması amacıyla ülke genelinde AFAD KBRN ekiplerine gerekli bilgilendirme yapılmıştır. Gelişmeler AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir" ifadesi kullanıldı.