Sarıgöl Ovası beyaz örtüyle kaplanıyor

Sarıgöl Ovası'nın dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzüm bağlarının üzeri kötü hava şartlarından korunması amacıyla beyaz naylon kanaviçelerle örtülüyor.
Sarıgöl Ovası beyaz örtüyle kaplanıyor

Manisa'nın Sarıgöl ilçesindeki üzüm üreticileri, ürünlerini korumak amacıyla üzerini örtmeye başladı. Üzüm hasadının Kasım ayına kadar devam ettiği Sarıgöl Ovası'nda bu yıl 100 bin dekarlık üzüm bağının koruma amaçlı örtü altına alınacağı öğrenildi. Üzüm bağlarının üzerine örtülen beyaz naylon kanaviçeler sayesinde üzümler, aşırı sıcaklık, dolu, çiğ, toz ve yağmura karşı korunuyor. Örtü çalışmalarının Temmuz aynın 14'den bu yana başladığını belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Bu yıl ilçe ve çevresinde 110 bin dekarlık üzüm alanının 100 bin dekarlık bölümü tamamı örtü alınacak. Örtüler Aralık ayının ortalarına kadar koruma amaçlı kalmaktadır. Beyaz kanaviçe naylonların kullanım ömrü iki yıldır. Devlet desteği yoktur. Üzüm üreticileri satın aldıkları kanaviçeleri iki yıl sonra yenilemek zorundadır. Bir rulo beyaz kanaviçe naylon uzunluğu 500 metre gelmektedir. Son 5 yıl içerisinde bu yılın altın bir yıl olacağına inanıyorum. Sorunların bir çoğu çözülmüş durumda. İhracat için hazırlıklarımızı tamamladık. Üreticilere de bir uyarıda bulunmak istiyorum, tanımadıkları tüccarlara üzüm vermesinler. Bizlere mutlaka danışıp, bilgi alsınlar. Bir dönüm bağa 700 metre kanaviçe gider. Dönümde ortalama 600 lira bir giderimiz oluyor. Bunun yanında tabi bir de işçi ve toplama masrafı var. Bu da üreticinin üzerine bir maliyet olarak ekleniyor. Her sene bu işlem yapılıyor" dedi.

"400 bin ton üzüm bekliyoruz"

Bu yıl yaşanan sıcaklıklardan dolayı yüzde 10 zararları olduğunu aktaran Başkan Ülgen, konuşması şöyle devam etti: "110 bin dekarlık alanda 460 bin ton yaş üzüm alınmasını bekliyorduk ancak sıcak zararı karşısında rekoltemiz 400 bin ton olacak. Üzümlerimiz yaş olarak değerlenmektedir. Sarıgöl Sultaniye üzümlerinin tek umudu Rusya pazarıdır. Üzümlerimizin yüzde 85'i ihraç edilmekte geri kalan yüzde 15" iç piyasada değerlenmektedir. Rusya pazarının açılması bizleri sevindirdi" ifadelerini kullandı.

Son olarak Ülgen, kalıntısız üzüm için bilinçli ve reçeteli tarım ilaçlaması yaptıklarını hatırlatarak, TARSİM'in sigorta kapsamına sıcaklıkların da eklenmesini istediklerini vurguladı.

Sarıgöl Ovası beyaz örtüyle kaplanıyor

Sarıgöl Ovası beyaz örtüyle kaplanıyor