"Sarılık normal seviyedeyse bebekler için yararlı”

Uzmanlar, yeni doğan bebekleri sarartan bilirubin denen madde normal seyirde gittiğinde antioksidan bir madde olduğu için bebekler için yararlı olduğunu söyledi.
"Sarılık normal seviyedeyse bebekler için yararlı”

Uzmanlar, yeni doğan bebekleri sarartan bilirubin denen madde normal seyirde gittiğinde antioksidan bir madde olduğu için bebekler için yararlı olduğunu söyledi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aydın Erdemir, zamanında doğan her 10 bebekten 6'sında, erken doğan her 10 bebeğin 8'inde "yeni doğan sarılığı"nın görüldüğünü vurguladı. Yeni doğan sarılığın anne babalar tarafından dikkatli izlenmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Erdemir, "Sık görülen ve normalde 2-3 hafta içinde geçecek bir durum. Ne çok panik yapın, ne de ihmalkar davranın. Yeni doğan bebekleri sarartan bilirubin denilen madde normal seyirde gittiğinde antioksidan bir madde olduğu için bebekler için yararlı" dedi.

Kent Alsancak Tıp Merkezi Pediatri Uzmanı Doç. Dr. Erdemir, genellikle bebek doğduktan sonra 2-3. günlerde başlayan sarılığın bebeğin kanındaki bilirubin denen maddenin birikimi sonucu meydana geldiğini hatırlattı. Sarılığın 5. günde en yüksek seviyeye ulaştığını kaydeden Doç. Dr. Erdemir, şöyle konuştu:

"Zamanında doğan bebeklerde 2 hafta, erken doğan prematüre bebeklerde 3 hafta içinde sarılığın geçmesi gerekmektedir. Bazı bebeklerde sarılık 2-3 haftadan sonra da devam eder, buna uzamış sarılık diyoruz. Uzamış sarılığın en sık nedeni anne sütü sarılığına bağlıdır, çoğunlukla bebeğe hiçbir zarar vermeden geçer, bazen 3 aya kadar devam edebilir. Fakat daha az sıklıkla idrar yolu enfeksiyonu, metabolik hastalık, hipotiroidi gibi ciddi hastalıkların bir bulgusu olabileceği için mutlaka araştırılması gerekmektedir. Erken doğum (38. haftadan önce), yeterince beslenememe, anne baba arasında kan uyuşmazlığı olması, bazı kalıtsal hastalıklar olması, annesinde gebelik şekeri olması, bebekte enfeksiyon olması gibi durumlar sarılık açısından risk oluşturur. Bu bebeklerin çok yakın takibi gerekli ve önemlidir, hayatidir. Hastaneden taburcu olduktan en geç 48 saat sonra bebeğin mutlaka bir çocuk uzmanı tarafından görülmesi gerekmektedir. İlk 24 saat içinde bebeklerin sararması her zaman anormaldir (patolojik), mutlaka değerlendirilmesi gerekir."

"Antioksidan bir madde, bebeğe yararlı"

Sarılık değeri tedavi gerektirecek değere ulaşmadığı müddetçe anne babaların korkmasına gerek olmadığını belirten Doç. Dr. Erdemir, şu uyarılarda bulundu:

"Çünkü bilirubin denen madde patolojik düzeye ulaşmadığı müddetçe antioksidan bir madde olduğu için bebek için faydalıdır. Sadece ilk hafta özellikle yakın takip çok önemlidir. Ayrıca sarılığı geçirmek için eskiden sık kullanılan şekerli su, serum suyu, anne sütü yeterli olduğu halde mama verilmesi, sarı örtü örtülmesi, floresan lambası altında tutulması, fenobarbital tedavisi gibi uygulamalar günümüzde faydası olmadığı hatta zararlı olabileceği için önerilmemektedir. Evde sarılık için yapılacak tek şey bebeği güzel bir şekilde beslemektir. Sarılık çoğu zaman çok iyi seyirli olsa da çok yakından takip edilmesi gereken bir durumdur. Çünkü bilirubin denen madde eğer patolojik (anormal) düzeye çıkarsa beyin hasarına yol açabilmektedir. Sarılığı olan bir bebekte eğer emmede azalma, uykuya meyil, uyandırılamama, ateş yüksekliği gibi bulgular ortaya çıkarsa acil olarak doktora gidilmelidir."

İHA