Sarraf'ın kefalet talebi bir hafta içinde karara bağlanacak

ABD'nin New York kentinde tutuklu yargılanan Rıza Sarraf'ın kefaletle serbest kalma talebi hakkında mahkemenin bir hafta içinde karar vereceği belirtildi.
Sarraf'ın kefalet talebi bir hafta içinde karara bağlanacak

ABD'nin New York kentinde, "ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delmek için komplo düzenlemek" suçlamasıyla tutuklu yargılanan Rıza Sarraf'ın kefaletle serbest kalma talebi hakkında bir hafta içinde karar verileceği belirtildi.

Manhattan Federal Mahkemesi'nde Sarraf'ın tahliye talebinin değerlendirilmesi için duruşma yapıldı.

Duruşmaya Sarraf, avukatı Benjamin Brafman ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Duruşmanın başında açıklama yapan Hakim Richard Berman, duruşmanın Sarraf'ın suçlu ya da masum olduğunun belirlenmesi için değil sadece kefalet başvurusunun değerlendirilmesi için yapıldığını söyledi.

ABD adalet sistemine göre hüküm verilene kadar herkesin masum kabul edildiğini hatırlatan Berman, gazetecilerin sürekli ofisini arayarak konu hakkında yorum istediklerini ve bu talepleri reddettiğini belirterek, "Biz devam eden bir dava hakkında sadece tüm tarafların huzurunda konuşuruz. Bunun dışında yorum yapmayız. Konu hakkında basında yer alan haber ve yorumlar doğru olmayabilir." dedi.

Berman'ın ardından söz alan Avukat Brafman da 1 saatten fazla süren konuşmasında sundukları kefaletle tahliye teklifinin dengeli bir teklif olduğunu ve bırakılması halinde müvekkilinin tüm duruşmalara katılacağını ifade etti.

Bu teklife karşı çıkan duruşma savcısı Michael Lockard ise Sarraf'ın Miami'deki ilk sorgusunda gerçek finansal durumu ile İran ve Makedonya pasaportlarını ve bazı yurt dışı seyahatlerini sakladığını savunarak, sanığa "güvenilemeyeceğini", serbest bırakılması halinde kaçma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.

Karar bir hafta içinde verilecek

Yaklaşık 2 saat 15 dakika süren ve iki defa ara verilen duruşmanın ardından Hakim Berman, tarafları dinlediğini ve bir hafta içinde kararını vereceğini söyledi.

Sarraf'ın vekaletini üstlenen Brafmann&Associates avukatlık şirketi, 18 Mayıs'ta mahkemeye sunduğu dilekçede, Sarraf'ın 10 milyonu nakit toplam 50 milyon dolar kefalet karşılığında, Manhattan'da bir evde 24 saat güvenlik kontrolü altında yaşama koşuluyla serbest bırakılmasını talep etmişti.

Savcılık ise Sarraf'ın tutuklu yargılanmasını istemişti.