Savcı'nın FETÖ itiraflarına Büyükanıt'tan ilk yanıt

Savcı'nın FETÖ itiraflarına Büyükanıt'tan ilk yanıt

Umut Kitabevi'ne 2005'te düzenlenen bombalı saldırıya ilişkin iddianameyi hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya, Yaşar Büyükanıt'ın dosyaya dahil edilme sürecine dair gün yüzüne çıkan korkunç gerçekleri itiraf etti. Sarıkaya'nın itiraflarına Büyükanıt'tan ilk değerlendirme geldi. İtiraflara ilişkin inceleme başlattığını açıklayan Büyükanıt, gerçeklerin ortaya çıktığına işaret etti.

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı Şemdinli olaylarına ilişkin “çete kurmakla" suçlayan ve hakkında dosya hazırlayan dönemin Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen cemaati soruşturmasını yürüten savcı Serdar Coşkun'a giderek çarpıcı itiraflarda bulundu.

Halen Ankara Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan ve tanık olarak ifadesi alınan Sarıkaya, Şemdinli iddianamesinin içerisine Yaşar Büyükanıt'ın adının cemaatçi hâkim ve polis şefinin yardımıyla eklediğini anlattı. Sarıkaya, darbe girişimi sonrasında tutuklanan Yargıtay üyesi İlhan Kaya'nın kendisine Hoca Efendi'nin, “böyle bir kahraman çıkmış, kendisine ve ailesine ölünceye kadar bakılacak, bu da size bir vasiyetimdir" dediğini söyledi.

"İtirafları avukatlarımla inceliyoruz"
Yaşar Büyükanıt'tan Savcı Sarıkaya'nın itiraflarına yanıt geldi. Hürriyet'ten Fikret Bila'ya konuşan Büyükanıt, gelişmeleri takip ettiğini ve gerekli işlemleri başlattığını açıkladı.

Büyükanıt'ın açıklaması şöyle;

"Maalesef yıllarca asılsız iddialarla yıpratıldım. Şahsımda TSK'nın manevi şahsiyetini zedelemeye yönelik iftiralarla ilgili gerçeklerin ortaya çıkması beni mutlu etti.

Hem şahsım hem aile bireylerime dönük asılsız iddialardan duyduğum üzüntüyü size tekrar vurgulamak isterim. Ailece duyduğumuz üzüntü çok büyüktür.

Şöyle bir söz vardır; hak er ya da geç yerini bulur. Bu olayda olduğu gibi. Ve bir söz daha vardır; gerçek er ya da geç ortaya çıkar. Bu itirafları avukatlarımla inceliyoruz. Tabii ki yasal haklarımı kullanacağım."

Savcı Ferhat Sarıkaya'nın itirafları

"Şemdinli'de Kasım 2005 günü olaylar patlak verdi. Yeni atanan başsavcı vekili İbrahim Özer de fezleke ile gelen bu soruşturmayı bana verdi. Sebebini sordum: Sen çalışkansın, altından ancak sen kalkabilirsin dedi. Soruşturmayı aldım ve KOM Müdürü Mustafa Uçkan ile bilgi toplama konusunda görüştüm.

Hakim Kaya istedi

Sonradan Yargıtay üyesi olan İlhan Kaya, o zaman Van'da 3. Ağır Ceza Mahkemesi başkanıydı. Şemdinli'deki olayla ilgili soruşturma bana verildikten sonra beni yönlendirmeye başladı. Özellikle Yaşar Büyükanıt üzerinde yoğunlaşmamı istedi. Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanı olacağı kesin gibiydi. Şemdinli'deki olayın içerisine özellikle Yaşar Büyükanıt'ı katmamı istiyordu. Şemdinli olaylarını araştırmak üzere Meclis'te bir komisyon kurulmuş. Bu komisyona Diyarbakırlı, bir oğlu PKK tarafından öldürülen, bir oğlu da intihar süsü verilerek ölen Mehmet Ali Altındağ ifade vermiş. Mahkeme Başkanı İlhan Kaya, o ifadeyi bulmamı özellikle istedi. Ben de onun istediği gibi dosyaya katkısı olacağını düşünerek bu ifadeyi isteyip soruşturma evrakı içerisine aldım.

Büyükanıt darbe yapacak

İlhan Kaya, Yaşar Büyükanıt'ın askeri bir darbe yapacağını, bunun engellenmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Fethullahçı örgütlenmenin neden Yaşar Büyükanıt'ı hedef aldığını şimdi anlamaya başladım. Bu yapılanma, TSK içerisinde örgütlenebilmek için başlattığı girişimi tamamlamak için onu hedef almıştır.

İddianameyi polis getirdi

Şemdinli olayının genel çerçevesi askeri bir vesayetin kurulmasını önlemek, seçilmiş, demokratik yoldan işbaşına gelen hükümetin korunmasını sağlamaktı. Bunu benden özellikle isteyen İlhan Kaya idi. KOM Müdürü Mustafa Uçkan'ın getirdiği bilgilerle iddianameyi yazmaya başladım. Getirilen bilgi ve belgeleri hukuki kısmını ben yazdım. Bir flash bellekle Mustafa Uçkan iddianamede yazılı bilgileri bana getirdi. Getirdiği bilgileri iddianameye kopyalayıp yapıştırdım."