Sayıştaydan "denetçi" açıklaması

Sayıştaydan "denetçi" açıklaması

Sayıştaydan, bir gazetede yer alan bir denetçinin "yolsuzluk tespit ettiği için Ankara Büyükşehir Belediyesinin denetiminden el çektirildiği ya da açığa alındığı ve boş oturup maaş aldığı" haberinin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Sayıştay Başkanlığından, bir gazetede "Kızağa alınan denetçi, Diyanete 'Maaşım helal mi?' diye sordu" şeklinde yer alan habere ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Sayıştay Kanununa göre, Başkanın denetim ve destek grup başkanlıklarını oluşturduğu ve denetçilerin görev yerlerini belirlediği ifade edildi.

Sayıştay'ın kuruluşuna dahil organlar arasında yer alan daireler ve kurullarda yeterli sayıda denetçi ve raportör görevlendirdiği belirtilen açıklamada, Sayıştay Başkanının aynı zamanda işlerin iyi yapılması için gerekli tedbirleri aldığı da kaydedildi.

Sayıştay Daireler Kurulunun, diğer görevleri yanında genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerince mali konularda düzenlenecek yönetmelikler ve yönetmelik niteliğindeki düzenleyici işlemler hakkında istişari görüş verdiğinin altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"'Sayıştay denetçisi Diyanet'e sordu' başlıklı haberde denetçinin 'yolsuzluk tespit ettiği için Ankara Büyükşehir Belediyesinin denetiminden el çektirildiği ya da açığa alındığı ve boş oturup maaş aldığı' haberi hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.

Haberde ismi geçen denetçi, 29 Mayıs 2013 tarihli başkanlık onayıyla, rutin ihtiyaçlar ve değişikler kapsamında Hukuk ve Bilgi Edinme grubunda denetçi; 30 Mayıs 2014 tarihli başkanlık onayıyla Daireler Kurulunda raportörlük yapmak üzere görevlendirilmiştir."

- "Görev yeri değişikliği rutin"

Denetçilerin, raportörlüklerde görevlendirilmesinin "kızağa alınma veya açığa alınma" olarak görülerek ayrımcılık yapmanın doğru bir yaklaşım olmadığı vurgulanan açıklama, da şu ifadeler yer aldı:

"Sayıştay Başkanı da görevi gereği kanunla Sayıştaya verilmiş bütün görevlerin ilgili birimler tarafından kanuna ve hukuka uygun biçimde yerine getirilmesi için herhangi bir ayrım yapmadan denetçileri uygun gördüğü birimlerde görevlendirmektedir.

Adı geçen denetçiye ilişkin Sayıştay birimleri arasındaki görev yeri değişiklikleri çok sayıda denetçiyle birlikte rutin olarak yapılmış olup, 'denetçinin yolsuzluk tespit ettiği için açığa alınması, Ankara Büyükşehir Belediyesinin denetiminden el çektirilmesi ya da boş oturup maaş alması' haberi gerçeklerle bağdaşmamaktadır."