Şebi Arus’a en çok talep İran’dan!

Konya, her yıl aylarca Şeb-i Arus için hazırlanıyor. Geçen yıl terör olaylarından dolayı sönük geçen programların aksine bu yıl, yoğun bir talep bekleniliyor
Şebi Arus’a en çok talep İran’dan!

Konya’nın her yıl aylarca hazırlandığı Şeb-i Arus’a az bir süre kaldı. 7 Aralık günü başlayıp, 17 Aralık gününde son bulacak olan programlar için hummalı çalışmalar devam ediyor. Ayrıca bilet fiyatları da belli oldu. 17 Aralık gününe kadar biletler 30 liradan satılırken, 17 Aralık günü akşam programına ise biletler 50 liradan satışa sunuldu. Tur şirketleri rezervasyon için şimdiden duyurulara başladı. Şeb-i Arus günü her yıl birçok devlet erkânı da programa katılıyor. 17 Aralık akşamı yine üst düzey katılımlar bekleniliyor. Bu kapsamda her yıl şehrin merkezinde görülen inşaat, yol ve alt yapı çalışmalarının Aralık ayının başında bitirilmesinin önemli olduğu görülüyor.

OTELLER ŞİMDİDEN DOLUYOR

Konya SKAL Kulübü Derneği ve Bayır Diamond Hotel Genel Müdürü Kazım Öztoklu, Mevlana Haftası dolayısı ile şimdiden otellerde bazı günler için odaların doluluk oranına ulaştığını söyledi. Öztoklu, “Bu yıl, İran’dan yoğun bir talep var. Geçen yıla göre, yurt dışından gelecek ziyaretçilerin sayısı fazla olacak gibi görünüyor. Bu yıl ki programlar, 4 hafta sonu gününe denk geliyor. Yoğunluğun oluşmasında bu durumun da etkisi var. Yurt içinden de talep var. Otellerde oda satışları şuan iyi gidiyor. Bazı oteller şimdiden, bazı günler için doluluk oranına ulaştı. Şeb-i Arus’un yoğunluğu biraz da İran pazarına bağlı. İran pazarı ne kadar hareketli olursa, Şeb-i Arus’a yurt dışından katılım daha çok oluyor. Fakat ne yazık ki İstanbul’da alternatif programların da gerçekleşiyor olması, Konya’da bu yoğunluğu bir nebze de olsa azaltıyor. Konya’da programların içeriğini daha da doldurmamız gerekiyor.” dedi.

YOĞUN TALEP VAR

İran harici, uzak doğu ülkelerinden de talepler olduğunu aktaran Kazım Öztoklu, “Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü’müzün bu yılki programlara çok güzel hazırlıklar yaptığını gördüm. Konu ile ilgili toplantı da yaptık. İl müdürümüz bu konuda çok hassas ve heyecanlı. 2016 yılına göre değerlendirme yaparsak, bu yıl ki programların daha yoğun ve kalabalık geçeceğini görüyoruz. Geçen yıl yaşanan terör olayları, Mevlana Haftası etkinlilerini gölgede bırakmıştı. Eğer ki bu yoğunlukta talepler gelmeye devam ederse, Konya’da geçen yıllara göre daha yoğun bir Mevlana Haftası göreceğiz. Tur şirketlerinden ve otellerden aldığımız bilgiler de bu durumu teyit ediyor. Bizim otelimizin de ilk Mevlana Haftası olacak ve şuana kadar Mevlana Haftası’nda yer alan bazı günlere ait odalarımızı doldurduk. İran’dan yoğun bir talep var ve yurt içi talepler de bu yıl yoğun yaşanıyor. Ayrıca uzak doğu ülkelerinden de talepler geliyor.” diye konuştu.

GEÇEN YIL SÖNÜK GEÇMİŞTİ

Son yıllarda Mevlana Haftası etkinlikleri sönük geçerken, özellikle geçen yıl terör olaylarından ötürü etkinlikler daha da sönük geçti. Konya için önemli bir ay olan Aralık ayında, yurt dışından ve içinden çok sayıda ziyaretçi, sema gösterileri için şehre geliyor. Geçmiş yıllarda programların içeriği ve organizasyon eleştiri konusu olmuştu. Ayrıca aynı tarihlerde başka şehirlerde hazırlanan organizasyonlar, Konya’da ki programlara katılımı azaltmıştı. Bu yıl ki Mevlana Haftası etkinliklerinin daha yoğun geçeceği umuluyor.  Konya’ya gelen yabancı turistlerin büyük bir bölümü, tur acenteleri tarafından paket programlarla geliyor. Tur şirketleri ile irtibat kurularak şehre ziyaretçi çekmenin isabetli olacağı düşünülüyor.

Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER GAZETESİ