Seçim için 14 Mayıs işaret edildi! Peki süreç nasıl işleyecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demokrat Parti’nin ‘Yeter söz milletindir’ sloganıyla 14 Mayıs 1950’de büyük bir seçim zaferi kazandığını hatırlatarak, “Milletimiz 73 yıl sonra bir kez daha aynı gün darbe şakşakçılarına ‘yeter’ diyecektir” dedi. Peki seçim takvimi nasıl olacak? İşte detaylar...
Seçim için 14 Mayıs işaret edildi! Peki süreç nasıl işleyecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısındaki konuşmasında “14 Mayıs’ta seçim” mesajı verdi. Erdoğan, “Rahmetli Menderes 14 Mayıs 1950’de ‘Yeter söz milletindir’ diyerek milletin gönlüne girmiş ve sandıktan ezici bir zaferle çıkmıştı. ‘Yeter, söz de karar da gelecek de milletindir’ diyerek 2023’te milletimizin desteğine talibiz. Milletimiz 73 yıl sonra bir kez daha aynı gün, Altılı Masa diyerek karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına, bu kifayetsiz muhterislere, bu müstemleke heveslilerine ‘yeter’ diyecektir” dedi.

Erdoğan seçim mesajları şöyle:

YOL AYRIMINDAYIZ: 2023 bizim için hem 20 yıllık eser ve hizmet siyasetimizin sembolüdür hem de yeni vizyonumuz Türkiye Yüzyılı’nın başlangıcıdır. Önümüzdeki aylarda yaşanacak seçimi önemli ve tarihi kılan da işte budur... Türkiye bugün hem dünyadaki gelişmelerin etkisiyle hem kendi serencamının tabi bir neticesi olarak öyle bir yol ayrımındaki, böyle fırsatlar milletlerin önüne asırda bir gelir.

73 YIL SONRA AYNI GÜN: Rahmetli Menderes 14 Mayıs 1950’de “Yeter söz milletindir” diyerek milletin gönlüne girmiş ve sandıktan ezici bir zaferle çıkmıştı. Biz de “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diyerek özgürlük ve refah özlemi içindeki milletimizin büyük desteğiyle hükümete gelmiştik. Şimdi de “Yeter, söz de karar da gelecek de milletindir” diyerek 2023’te milletimizin desteğine talibiz. Milletimiz 73 yıl sonra bir kez daha aynı gün, Altılı Masa diyerek karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına, bu kifayetsiz muhterislere, bu müstemleke heveslilerine “yeter” diyecektir... İnşallah 2023 seçimlerinden sonra da Türkiye Yüzyılı’nın mimarı olarak milletimin görevlendirmesi ile yine karşınızda olacağız.

'BEYAZ İHTİLAL GÜNÜ: 14 MAYIS'

14 Mayıs 1950, Türkiye’de ilk kez gizli oy-açık tasnif yöntemiyle genel seçime gidilen ve “ilk demokratik seçim” olarak kabul edilen tarih. 1950 Mayıs’ında, Cumhurbaşkanlığı’nın 10. yılında darbeyle indirilecek olan Celal Bayar, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı olarak, bu tarihte CHP’nin tek parti iktidarını devirip, seçimi tarihe “barışçıl iktidar değişimi” sebebiyle “beyaz ihtilal” olarak geçirmişti.

SEÇİM KARARI NASIL ALINACAK?

Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı kararı veya TBMM’de milletvekillerinin beşte üç çoğunluğun (360) kararı ile seçim tarihi belirleniyor. 14 Mayıs için TBMM’nin en geç 9 Mart’a kadar bu kararı alması gerekiyor.

Meclis’ten karar çıkmaması halinde sandık tarihini Cumhurbaşkanı belirleyecek. AK Parti kanadında Cumhurbaşkanı’nın 14 Mayıs’ta seçim yapılması için karar vereceği tarih olarak 10 Mart’a işaret ediliyor. Cumhurbaşkanı ilk turda seçilmezse ikinci tur 28 Mayıs Pazar günü yapılacak.

Milliyet

Etiketler :