"Seçim Süreçlerine Bütünsel Bakış"

"Seçim Süreçlerine Bütünsel Bakış"

Bosna Hersek Merkez Seçim Komitesi Eski Başkanı Suad Arnautovich, seçimlere sivil katılımın teşvik edilmesi ve gözlemci gönderen uluslararası kurumların davet edilmesi gerektiğini söyledi.

Arnautovich, Oy ve Ötesi Derneği tarafından Yapı Endüstri Merkezi'nde (YEM) düzenlenen "Seçim Süreçlerine Bütünsel Bakış: Şeffaflık, Kapsayıcılık ve Katılımcılık Konferansı"nda, seçim güvenliğinin iki boyutunu, "Barışçıl bir ortamın tesis edilmesi ve bundan hangi yetkin kurumların sorumlu olacağı" ve "Uluslararası standartlar çerçevesinde insan haklarının korunması" şeklinde açıkladı.

Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi'nin 3, 20 ve 21. maddelerinin "serbest ve eşit oy kullanma", "barışçıl toplanma" ve "kişilerin güvenliği" haklarından bahsettiğine değinen Arnautovich, BM Güvenlik Konseyi'nin 13 ve 25 numaralı kararlarının, sivil ve siyasi haklarla ilgili uluslararası sözleşmeyle Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Bertaraf Edilmesi Sözleşmelerinin barışçıl seçim süreciyle ilgili kuralları ortaya koyduğunu anlattı.

Arnautovich, seçim kriterlerini "eşitlik", "doğrudan", "gizlilik" ve "özgür oy kullanma hakkı" şeklinde sıralayarak, "Bir ülke bu kriterlere riayet etmezse seçim süreci serbest ve adil kabul edilemez" dedi.

Yerel düzeyde polisin kampanyalarda eskort ve güvenliği sağlamakla, oy kullanma noktalarının 50 metre uzağından başlayarak alanın güvenliğini korumakla sorumlu olduğunu dile getiren Arnautovich, gözlemcilerin de uluslararası standartlara göre sadece seçim gününe odaklanmaması, seçim öncesi, adayların belirlenmesiyle ilgili mevzuatın uygulanması, kampanyalar, medya, kadınların ve azınlıkların seçime katılımları gibi bir çok konuyu izlemesi gerektiğini söyledi.

Arnautovich, seçim günü "oy kullanma noktalarının içi ve etrafını", "sayım sırasında dürüst ve net sayım yapıldığını" gözlemekle görevli gözlemcilerin, oy kullanma noktalarında sandık açıldığı andan itibaren kapanışına kadar sayım sırasında ve sayımın sonuçlarının ilan edilmesi sürecinde bulunması gerektiğini belirtti.

Demokrasinin daha da genişletilmesi için de Arnautovich, "Seçime sivil katılımı mutlaka teşvik edin. Uluslararası kurumları davet edin, mutlaka gözlemci göndersinler. Siyasi olarak istikrarsız alanlarda mutlaka erken seçim yapın ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri mutlaka seçim sürecinde gözlemci olsun" diye konuştu.