Murat Can

Murat Can

SEÇİMDEN SEÇİM ÇIKTI

SEÇİMDEN SEÇİM ÇIKTI

Seçimlerde galip belirlemek doğal bir adettir. Bu seçim için böyle bir galip belirleyeceksek elbette bunun adı Ak Parti’dir.

Yüzde 40’ın üzerinde seçmenin oyunu alarak, Sayın Davutoğlu’nun balkon konuşmasında ifade ettiği gibi, AkParti Türkiye’nin omurgası olduğunu bir kez daha ispat etmiştir.

Her şehirde varlığını ortaya koyan Ak Parti, Türkiye partisi olduğunu yeniden göstermiştir.

Çok galipli bu seçimin kazananlarından bir diğeri ise hiç kuşkusuz HDP’dir.

Barajı geçecek mi geçemeyecek mi diye tartışırken almış olduğu oyla beklenmedik bir sonuca ulaşmıştır HDP.

Her ne kadar CHP seçmeninden hatırı sayılır bir oy alsa da, HDP’yi barajın üzerine çıkartan asıl oylar muhafazakâr Kürt seçmenden gelmiştir.

Bugüne kadar sadakatli bir duruşla AK Parti’nin yanında duran muhafazakâr Kürt seçmen, bu seçimde tercih değiştirerek ciddi anlamda HDP’ye destek vermiştir.

Bu tablo sonucunda Seçim sonuçlarının genel durumunu gösteren Türkiye haritasına baktığımda gerçekten üzüldüm. Yaptığı yatırımlarla Doğu’yu şaha kaldıran Ak Parti’nin bölgeden aynı karşılığı bulamadığını gördüm.

Hayat standardı yükseltilen, mağduriyetleri çözülen ve dev yatırımlarla modern şehirler haline getirilen bölge, ideolojik ve etnik hırslara kapılarak Ak Parti’ye sırtını dönmüştür.

HDP’nin aldığı oyların emanet olduğu açık. Ancak emanet oyla bile olsa yön değiştiren seçmenin vefasız tutumu düşündürücü.

Seçim sonucunda gözümüzden kaçmayan bir başka tablo MHP’nin oy oranı. Ak Parti’ye bugüne kadar destek veren yüzde 4’e yakın milliyetçi kitle bu seçimde tercihini MHP’den yana kullanmıştır.

Muhalefet olmaktan başka hiçbir hedefi olmayan MHP’nin almış olduğu bu oylarla ne yapacağını bilmiyorum. Ancak hükümetin bir parçası olmak istemedikleri açık görünüyor.

Seçimin gerçek ve tek kaybedeni ise Kılıçtaroğlu. Ekonomik temelli vaatlerinin tutmaması bir yana, üstüne üstlük oy kaybetmiştir CHP. “Yüzde 26’nın altında oy alırsam istifa ederim” diyen Kılıçtaroğlu meşhur çarklarına bir tanesini daha eklemiş oldu. Hatta kendini seçimin galibi ilan edecek kadar ileri bile gitti. Tabi pek çok çarkında olduğu gibi yine güldürdü bizi.

Bu seçim bizlere bir kez daha şunu gösterdi ki Türkiye bu seçim sistemiyle bir yere gidemez.

En yakın rakibine neredeyse sandalye sayısı açısından yüzde yüz fark atan Ak Parti tek başına hükümet kuramayacak durumda. Yüzde 40 oy alan bir partinin tek başına hükümet kuramaması kadar ahmakça bir sistem kolay bulunmasa gerek.

Ülkeyi ayaklarından prangalayan bu sistemin değişmesinin gerekliliği bu seçimde bir kez daha ortaya çıktı.

Yaşanacak kaotik tablo Türkiye’yi zor durumda bırakacak, bu kesin. İstikrarsızlığın sonucunda ise 13 yıldır güven ve istikrar ortamının zedelenmesini ve kimi kazanımlarımızın ellerimizden nasıl kayıp gittiğine şahit olacağız.

Yazılarımda avazım çıktığı kadar bağırdım hep. “Yol ayrımındayız aman ha” dedim. Korktuğumuz başımıza geldi. Sandıktan koalisyon çıktı.

İyi de kim kimle koalisyon yapacak?

Ak Parti HDP ile koalisyon yaparsa bunun bedeli yine düşen oylar olacak.

MHP, HDP ile bir ortaklığa yanaşmaz.

CHP’ye her yol uyar ama yanına ortak bulamaz.

Sanırım ülke hükümetsiz kaldı.

En iyi yol erken seçim.

Dostlarım, üzülecek hiçbir şey yok.

Gün, Yeniden Büyük Türkiye için yeniden yollara düşme vaktidir.

Gam ve kedere yer yok. Gün yeni zaferlere gebe…

Kaybedilen Uhud Savaşı Mekke’nin kapılarını nasıl açtıysa Müslümanlara, bu tablo Yeni Türkiye’nin kapılarını sonuna kadar aralayacaktır.

Sakin ha gevşemeyiniz.

Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir.  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR