Seda Kuşvuran: Konya, turizm için bütünleşmelidir

Terapi Tur İşletmecisi Seda Kuşvuran, "Şehrimizin planlı bir pazarlamaya ihtiyacı vardır. Bu doğrultuda şehrin tüm dinamiklerinin topyekün hareket etmesi gerekir" ifadelerini kullandı.
Seda Kuşvuran: Konya, turizm için bütünleşmelidir

Konya’da turizmi canlandırmak ve şehre gelen turistlerin kalıcılığını artırmak için topyekün hareket etmek gerektiğini dile getiren Terapi Tur İşletmecisi Seda Kuşvuran, "Şehrimizin planlı bir pazarlamaya ihtiyacı vardır. Bu doğrultuda şehrin tüm dinamiklerinin topyekün hareket etmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Terapi Tur İşletmecisi ve Konya Turizm ve İş Dünyasını Geliştirme Derneği Başkanı Seda Kuşvuran “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün verdiği istatistiklere göre Konya’mızda turist sayısı geçmiş yıllara göre yine hemen hemen aynı oranda seyretmektedir. Dolayısıyla şehrimizin tercih edilme noktasında bir kayıp yaşamadık. Fakat burada üzerinde durmamız gereken husus kaç kişinin ziyaret ettiğinden öte şehrimize ne kadar katma değer bıraktıklarıdır. Konya’mıza gelen turistlerin burada konaklama sayısını artırma konusunda Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’ın hedefleri var. Önümüzdeki yıllarda da turizm yatırımlarını artıracağı söylemi var. Bu bizlere çok şevk verici oldu. Çünkü Konyalı acentalar ve turizmciler olarak, darbe girişimi ve sonraki süreçte yaşanan olaylar ile son ekonomik daralmayla birlikte gerçekten ciddi bir umutsuzluğa düşmek üzereydik. Fakat şu son süreçte bu tarz söylemler bizi umutlandırdı” ifadelerini kullandı.

“TURİSTLERİN KALICILIĞI ARTIRILMALIDIR”

Konya’da turistlerin kalıcılığını artırma konusunda şehrin topyekün hareket etmesi gerektiğini dile getiren Seda Kuşvuran, “Şehrimizin planlı bir pazarlamaya ihtiyacı vardır. Örneğin, bu sene göbekli tepe yılı ilan edildi. Bu ilan edilince oradaki ziyaretçi sayısındaki farklı görebiliyoruz. Konya’da bilinirliği çok daha eskiye dayanan Çatalhöyük bulunmaktadır. Bunun dünyaya duyurulmasıyla ilgili yapılacak çalışmalar vardır. Bizim STK’lar olarak yapabileceklerimiz de sınırlıdır. Burada topyekün şehrin tüm dinamiklerinin devreye girmesi gerekiyor. İyi bir iletişim ağı kurarak iyi bir ortak çalışma ile bunu yürütmek gerekiyor. Neden bugüne kadar Çatalhöyük yılı ilan edemedik bunu düşünmemiz gerekiyor. Ayrıca Turizmle alakalı bütün kamu kuruluşlarının ve STK’ların da içerisinde bulunduğu Konya Eğitim ve Tanıtım Vakfı ‘nın (KOTEV) turistlerin şehrimizde kalıcılığını artırma konusunda itici güç olması gerekmektedir” diye konuştu.

seda-kusvuran-terapi-tur-001.jpg

“ETKİNLİK SAYISI ARTIRILMALIDIR”

Konya’ya gelen yerli ve yabancı turist sayısının ve konaklama sürelerinin artırılmasında şehirdeki etkinliklerin de çoğaltılması gerektiğini belirten Kuşvuran, “Şehrimizde düzenli olarak gerçekleştirilen bazı etkinlikler var. Tarım fuarı, hemen arkasında 7-17 Aralık Şeb-i Arus, ardından Mistik Müzik Festivali gibi mevcutta olan bazı organizasyonlarımız mevcuttur. Bu etkinliklerimizin geliştirilmesi ve yenilerinin eklenmesi lazım. Afyon’da termal yoğunluğundan dolayı sağlık turizmi, Ankara’da shopping turizmi, Kapadokya’da yine turizm ilerleme kaydetmiş durumdadır. Bizim de Konya olarak bir konuda ilerlememiz gerekiyor. Bunun için en uygun olacak alan da inanç turizmidir. Bizim Konya olarak manevi değerimiz çok yüksektir. Bu değeri katma değere çevirmemiz lazım. Hz. Mevlana’nın vuslata erdiği an olan 7-17 Aralık’ta Şeb-i Arus’u gerçekleştiriyoruz. Şerbeti veli adetimiz var. Doğduğu yılı etkinliklerle festival haline getirip turizmimizi canlandırabiliriz. Yurtdışından turistleri Konya’ya getirip bu etkinleri artırabiliriz. Bununla birlikte gastronomi festivali düzenlenebilir. Ekolojik turizm gibi doğa yürüyüşleri yapılabilir. Konaklamanın çoğaltılabilmesi için öncelikli olarak etkinliğin artırılması gerekmektedir. Konya çok önemli bir inanç turizmi merkezidir. Her ne yapılacaksa manevi değerleriyle birlikte bu çerçeve içerisinde yapılmalıdır” dedi.

“KATMA DEĞERİ YÜKSELTMEMİZ GEREKİR”

Turistlerin Hz. Mevlana için Konya’yı sıkça tercih ettiğini ve daha farklı etkinliklerle katma değeri yükseltmek gerektiğini kaydeden Seda Kuşvuran, “İnsanlar Konya’ya çoğunlukla Hz. Mevlana için geliyorlar. O bir çatıdır. Şehrimizle özdeşleşmiştir. Bizler o çatının altına neler yapabiliriz bunu düşünmeliyiz. Örneğin bir Mevlevi köyü, yaşayan dervişhane, bununla birlikte burada akşamları sema gösterileri çoğaltılabilir. Haftada bir defa yapılıyor. Belediyemiz tarafından ücretsiz yapılıyor ama kesinlikle ücretli olmalıdır. Çünkü turizm bir gelir kapısıdır. O yüzden turizmi çizgisinden çıkarmamalıyız. Her gelen turist burada bir bedel ödüyor. Neticede belediyemiz, semazenlere de ücret vermektedir. Bu sebeple gösterilerin ücretli olması gerekir. Turisti burada tutabilecek değişik alternatifler üretilmelidir. Nasıl ki tarım fuarımızda her gelen 4-5 gün kalıyorsa önemli bir festival yapmalıyız ve gelen günlerce burada kalmalıdır. Mistik müzik festivali gibi yeni seçenekler türetmeliyiz. Bu inanç turizmini kapsayan güzel bir etkinliktir. Bu tarzda yeni şeyler bulmalıyız” şeklinde konuştu.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ