Şehidin son sözü 'Vatan olmazsa biz de olmayız'

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı önünde açılan ateş sonucu şehit düşen Beytullah Yeşilay'ın, olayda yaralanan kardeşi Şakir Yeşilay ile darbecilere kahramanca direndiği ortaya çıktı.
Şehidin son sözü 'Vatan olmazsa biz de olmayız'

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı'nın önünde helikopterden açılan ateş sonucu şehit olan 28 yaşındaki Beytullah Yeşilay'ın, o gece yoğun ateş altında kalmasına rağmen mücadelesinden vazgeçmediği belirtildi.

Ankara'da inşaat işçisi olarak çalışan Beytullah Yeşilay, iş dönüşü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ''sokağa çıkın'' çağrısıyla üniversite öğrencisi kardeşi Şakir Yeşilay'ı da yanına alarak Genelkurmay Başkanlığının önüne geldi.

Genelkurmay Başkanlığı önünde tankların etkisiz hale getirilmesinde gece boyu mücadele eden Beytullah Yeşilay, yoğun ateş altında kalarak şehit oldu. Ağır yaralanan kardeşi Şakir Yeşilay'ın ise Ankara Numune Hastanesinde tedavisi sürüyor.

Yeşilay kardeşlerin, Yozgat'ın Saraykent ilçesindeki baba evinin kapısında ayyıldızlı Türk bayrağı dalgalanıyor.

Eşi şehit olan Asya Yeşilay, AA muhabirine, olayların yaşandığı akşam memleketi Erzurum'da olduğunu, 26 Temmuz'da ise Ankara'ya dönmeyi planladığını söyledi.

Darbe girişiminin olduğu akşam eşine 4 aylık kızı Miray'ın fotoğrafını gönderdiğini belirten Yeşilay, şunları anlattı:

"Eşim beni aradı, 'Hanım, bu ne? Ortalıkta savaş var' dedi. 'Ne savaşı, benim haberim yok' dedim. Çocuk ateşlenmişti o gece. Ağrı kesici içirdim, kızımızı eşim de görsün istemiştim ama o bana 'savaş var, televizyonu aç' dedi. Sonra ben uyuya kalmışım. Gece saat 01.30'da tekrar telefonla aradı. 'Hatun, savaşın ortasındayım, hakkını helal et' dedi. Ben de 'ne olur eve dön' dedim. 'Tankların ortasındayız, bir iki tankı imha ettik, ortalık sakinleşti' dedi. 'Sana bir şey olursa biz sensiz ne yaparız'' dedim. 'Vatan olmazsa biz de olmayız' dedi. Sonra telefonu kapattı. Ağlayarak eniştemi aradım, eniştem 'eve git' demiş. Bana telefonda 'ortalık sakinleşti' dedi ama gazi olan kardeşi, 'yenge, sana üzülmeyesin diye öyle söyledi, biz o ara savaştaydık' dedi. Sonra aradım çok kere, polis cevap verdi en son. 'Ağır yaralı' dedi, öylece kapattı. 'Numune Hastanesine gel' dedi. 'Elim, kolum ulaşmaz, gelemem' dedim. Sabah oldu geldim, yolda öğrendim. O gece şehit olmuş."

Eşinin vatan sevgisi ile dolu olduğunu belirten Asya Yeşilay, "Ben, vatanımı asla terk etmem. Ölürüm, yine de vatanımda kalırım" diyen eşinin 15 Temmuz gecesi aynı sevgi ile sokaklara çıktığını söyledi.

"Bir yıl önce burada düğünümüz olmuştu"

Bir yıllık evli olduğunu dile getiren Yeşilay, "4 aylık kızımız var. Bir yıl önce burada düğünümüz olmuştu, bir yıl sonra eşimin cenazesine geldim. Ağustos'ta evlilik yıl dönümümüzdü. Gelmedi yıl dönümümüz, gelmedi. Vatan sağ olsun, millet sağ olsun." diye konuştu.

"Vatan için 3 tane daha oğlum bir de ben varım"

Şehit Beytullah Yeşilay'ın babası Hacı Bekir Yeşilay da 6 çocuğundan birinin şehit, birinin de gazi olduğunu belirterek, "Üç tane daha oğlum bir de ben varım. Vatan için seve seve ölmeye, can vermeye hazırız." dedi.

Acılı baba, darbe girişimi gecesinde yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Oğullarım Ankara'da inşaat işiyle uğraşırlardı. Saat 11.00 gibi Gümüşhaneli iş arkadaşları gelmiş, 'Türkiye elden gidiyor' demiş, onunla birlikte dışarı çıkmışlar. Ankara Numune'nin orada tankı imha ediyor, oradan da Genelkurmay Başkanlığına geçiyorlar. O sırada helikopter faaliyetteymiş. 4 kişi birden gidiyorlar. Orada 3 tane bomba atılıyor. 2'sinden kurtuluyorlar biri 4 arkadaşın üzerine düşüyor. Olayda yaralanan oğlum ilahiyat fakültesi öğrencisi. Yazları inşaatta çalışıyor, kışları okuyordu. Okul tatil olduğu için ağabeyinin yanında çalışıyordu. Orada üçüncü bomba üzerine düşüyor. Uyandığında çok sayıda insanın yaralı olduğunu görüyor. O sırada oğlum şehit oluyor."

Vatansız kalınamayacağını da vurgulayan Yeşilay, "Dört çapulcuya ben bu memleketi bırakmam. Biz, hiçbir yere sığmayız. Hiçbir ülkeye el açıp çadırda yaşayamayız. Ya ölürüz ya da memleketimizde kalırız." diye konuştu.