'Şehir hastanelerinde garanti nedeniyle devletten para çıkmayacak'

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vural Kavuncu, "Şehir Hastanelerinde hasta garantisi değil, işlem ve hizmet var. Garanti nedeni ile devletin milletin cebinden para çıkması olası değil." dedi.
'Şehir hastanelerinde garanti nedeniyle devletten para çıkmayacak'

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vural Kavuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'nin insana hizmet odaklı bir sağlık politikası yürüttüğünü, dünya ile kıyaslandığında Türkiye'de vatandaşların sağlık hizmetlerine daha kolay, kapsamlı ve ucuz ulaşma imkanı bulunduğunu ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "hayalim" dediği şehir hastanelerinin sağlıktaki gelişmeleri taçlandıracağını dile getiren Kavuncu, şehir hastanelerinin ferah ve geniş mekanlarda kurulduğunu, son sistem teknoloji ile yüksek standartlarda planlandığını söyledi. 

Nitelikli yatak oranı yüzde 60'lara ulaştı

Kavuncu, 17 projenin inşaat çalışmalarının devam ettiğini, diğer projenin de ihale aşamasında olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün geldiğimiz noktada nitelikli yatak oranı yüzde 60’lara ulaştı, 2023 hedefi ise yüzde 100'e ulaşmak. Şehir hastaneleri öncelikle hastanelerimizin bir dönüşüm projesidir. Mevcut projelerde 26 bin yatak olacak, 16 bin yatak ise artış olacaktır. Eski hastaneler, bina özelliği uygun ise kullanılabilecektir."

Şehir hastanelerinin ihtiyaçtan ortaya çıktığını vurgulayan Kavuncu, şunları kaydetti:

"Şehir Hastanelerinde hasta garantisi değil, işlem ve hizmet var. Garanti nedeni ile devletin, milletin cebinden para çıkması olası değil. Bu da çok yanlış bilinen bir konu. Yatak doluluk oranına göre yatmayan hasta sayısı ya da polikliniğe gelmeyen hasta kadar tamamlayıcı bir ödemenin yapılması mümkün değil. Yüzde 70 işlem hacmi garantisi verilenler görüntüleme, laboratuvar, fizik tedavi gibi tıbbi hizmetler ile çamaşır, sterilizasyon gibi destek hizmetleri. Bu garanti sayısı da nihai ihale sözleşmesinin imzalandığı tarihte o hastanede gerçekleşen tetkik ve hizmet miktarının yüzde 70'i olarak belirleniyor. Bugün inşaatı devam eden Ankara Şehir Hastanelerinde yüzde 70 garantiye esas alınan sayı 2012 de o hastanelerde gerçekleşen sayı. O tarihten bu yana nüfusun artışını da dikkate alırsak günümüzde bu rakamın altında kalınması, devletin cebinden boşuna bir para çıkması olası değil. Belirli bir miktarda tıbbi tetkik veya hizmet garantisi bugünkü hizmet alımlarında da zaten uygulanıyor. "