Şehit Halisdemir davasında Üsteğmen Atmaca savunma yaptı

Halisdemir'i şehit edenlerden Üsteğmen Atmaca "Bana, Tabur Komutanı Binbaşı Fatih Şahin tarafından, karargahın önünde yatan kişiyi (Halisdemir) etkisiz hale getirme emri verildi. Ben de yerde yatan kişiye hedef gözetmeden iki el ateş ettim" dedi.
Şehit Halisdemir davasında Üsteğmen Atmaca savunma yaptı

FETÖ'nün darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'i şehit edenlerden Üsteğmen Mihrali Atmaca savunma yaptı.

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın üçüncü gününde, sanıkların ifadelerinin alınmasına devam ediliyor.

Bugünkü duruşmada, darbeci general Semih Terzi ile Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı (ÖKK) ele geçirmek isteyen ekipte bulunan Üsteğmen Mihrali Atmaca'nın savunması alındı.

Atmaca, 15 Temmuz günü Diyarbakır'da ÖKK üssünde bulunduğu sırada akşam saatlerinde "Ankara'ya göreve gidilecek" denildiğini söyledi.

İlk başta Suriye'ye bir harekat yapılacağını düşündüğünü belirten Atmaca, Binbaşı Fatih Şahin'in telaşlı bir şekilde malzemelerini kontrol etmesinin ardından, otobüslere binerek Diyarbakır havalimanına hareket ettiklerini kaydetti.

Otobüste ön tarafta oturduğunu, Başbakan Binali Yıldırım'ın "Küçük bir grubun kalkışması var, bastırılacak" dediği sırada radyonun sesini açtırdığını ifade eden Atmaca, şunları aktardı:

"Yüzbaşı Ahmet Kemal Yılmaz, bana otobüste 'Bu paralelcilerin darbesi' dedi. Bunu bana söylemesinin sebebi de benim paralelcilere olan rahatsızlığımı bilmesi. Oradan biri, kim olduğunu hatırlamıyorum, 'Nereden biliyorsun?' gibi bir şey dedi. 'Türk Silahlı Kuvvetleri böyle bir darbeyi yapacak olsa her yerde olur, niye sadece Ankara ve İstanbul'da oldu?' diye düşündüm. Tabur komutanı, Ahmet Kemal yüzbaşıya çıkıştı, 'Eğer darbe emri alırsak ne yapacaksın, karşı mı çıkacaksın?' diye. Ahmet Kemal Yüzbaşı bir şey demedi."

Atmaca, "Aslında ben bu olayı çözmüştüm ama bizim başımızdakilerin yanlış tarafta olduğunu çözemedim. Bu da benim çözebileceğim bir şey değil." diye konuştu.

"Kuşkum oldu"

Diyarbakır'dan uçağa bindiklerinde Binbaşı Fatih Şahin'in, Semih Terzi'nin önde oturduğunu işaret ettiğini belirten Atmaca, uçakta, Ankara'ya inildiğinde helikoptere bineceklerin seçildiğini söyledi.

Ankara'ya yaklaştıklarında, Terzi ile uçağın ön tarafında oturan Fatih Şahin'in kendilerini yanına çağırdığını ifade eden Atmaca, "Semih Terzi'nin elinde bir telefon vardı. Benim gördüğüm, Telegram benzeri bir arayüzü olan uygulama açıktı. Baktı, telefonun kılıfının kapağını kapattı." dedi.

Atmaca, Ankara'ya indikten sonra Özel Kuvvetler Komutanlığına hareket ettiklerini belirterek, bu sırada paralel yapıya mensup kişilerin, birliğe girmeye çalıştığını düşündüğünü savundu. Atmaca, şunları anlattı:

"Özel Kuvvetler ağaçlık bir yer. 'Biz buraya niye geldik' diye bir kuşkum oldu. Helikopterden indik ve yürümeye başladık. Ben, Semih Terzi'nin 1-1,5 metre önünde yürüyordum. Karargah binasına 10-15 metre kala arkamdan silah sesi duydum. 'Ah' diye biri bağırdı, sesinden bu kişinin Semih Terzi olduğunu anladım. Bunun üzerine silahımı elime aldım, güvenli bir yere sığındım. Etrafa baktım, karanlıkta bir şey görmedim. Daha sonra silahımdaki gece görüş dürbününü açtım. Yine bir şey görünmüyordu. Tabur komutanı 'ateş baskısı oluşturun' deyince, ateşin geldiği istikamete doğru ateş edildi."

"Ambulansı göndermeye yönelik bir şey demedim"

Bu ateş sırasında vurulan kişinin (Ömer Halisdemir) karargahın önüne getirildiğini ifade eden Atmaca, "Bana, Tabur Komutanı Binbaşı Fatih Şahin tarafından, karargahın önünde yatan kişiyi etkisiz hale getirme emri verildi. Ben de yerde yatan kişiye hedef gözetmeden iki el ateş ettim." dedi.

Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu'nun, "Ambulans görevlilerinin olay yerinde bulunduğunu" hatırlatması üzerine, Atmaca, "Ben ambulansı gördüm. Ambulansı göndermeye yönelik hiçbir şey söylemedim." karşılığını verdi.

Ademoğlu'nun, "İddianamede, Halisdemir'in nabzının hafif olduğunun belirtilmesine rağmen ateş ettiğiniz söyleniyor. Bu konuda ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine Atmaca, "Ben o konuşmayı hiç duymadım." dedi.

"Keşke ateş etmeseydin komutanım, o haini konuştursaydık gibi bir şey diyen oldu mu?" sorusuna, Atmaca, "Duymadım" yanıtını verdi.

Binbaşı Fatih Şahin'in, gece saatlerinde kendisine "Ben gidiyorum, emir komuta sende" dediğini aktaran Atmaca, Şahin'in bir helikopterle Özel Kuvvetler Komutanlığından ayrıldığını, buna çok sinirlendiğini kaydetti.